CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

agenda

Aanstaande activiteiten

12 maart 2024
workshop
14:00 / 17:00

Workshop Biobased & Circulair Bouwen [week ce 2024]

Workshop
Bio-based bouwen en het gebruik van circulaire grondstoffen in de bouw
📅 Dinsdag 12 maart 🕘 14:00 tot 17:00 uur ➡ Maximaal 25 deelnemers, deelname is gratis 📍 GP Groot, Boekelerdijk 13 in Alkmaar Bouwbedrijven delen hun ervaringen over bio-based materialen én circulair bouwen. We informeren je onder andere over de mogelijkheden van mycelium in de bouw. Deze schimmel kweek je in specifieke vormen en is zeer geschikt als isolatie- of verpakkingsmateriaal. Hoe pas je dit in de praktijk toe? Studenten van InHolland delen hun onderzoeksresultaten. Circulair bouwen begint met slimmer kijken naar de mogelijkheden van bouw- en sloopafval. Hoe gaan we daar mee om? Vaak kunnen oude bouwmaterialen nog goed worden hergebruikt of gerecycled. Hoe stimuleren we hergebruik en creëren we bewustwording om afval te verminderen?  
Lees verder
webinar
15:00 / 16:30

Inspiratietour Online: Circulaire Plastics (12 maart)

Begin:  12-03-2024 om 15:00
Einde:  12-03-2024 om 16:30

Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer of volledig circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRE om hun kunststofketen 100% circulair te maken

Plastics zijn sterk, licht en zeer divers in het aantal toepassingen. We hebben de materialen dan ook in de toekomst nog hard nodig, maar dan liever niet op fossiele basis. Want de CO2 in de plastics komt uiteindelijk in de atmosfeer terecht. Het goede nieuws is dat plastics zeer goed herbruikbaar zijn. Maar daarvoor moeten wel nieuwe ketens worden ingericht en technieken ontwikkeld.

Programma

Tijdens deze online inspiratietour krijg je inzicht in de soorten kunststofketens, zoals polyolefines, PET en styreen. Maar ook in de reis van Coca-Cola naar een volledig circulaire verpakkingsketen. Tot slot laat innovator CuRe zien hoe ze vervuilde plasticstromen weer als nieuw maken.

Circulaire plastics als onderdeel van het industriële ecosysteem

Spreker: Marc Spekreijse, directeur Circular Plastics NL Nederland streeft naar 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Die doelen zijn alleen haalbaar als de processen en structuren in het plastics-ecosysteem drastisch veranderen. Het programma Circular Plastics NL (Nationaal Groeifonds) helpt om de huidige kringlopen te sluiten. Maar ook om nieuwe recyclable-by-designmaterialen te ontwikkelen. Ze moeten lastig te recyclen materialen in de toekomst vervangen. Er is een begin gemaakt om de grootste materiaalstromen in de sector te sluiten: namelijk polyolefines, PET, styreen-gebaseerde materialen, PUR en rubber. De resultaten zijn bruikbaar om ook de ketens van deze plastics in andere sectoren te sluiten en om uit te breiden naar andere typen plastics. In de ketenaanpak staat waardebehoud van plastics in meerdere levenscycli centraal.

Een circulaire keten begint bij het stellen van de juiste vragen

Spreker: Eva Amsterdam, Senior Sustainability Manager Coca-Cola Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) in Dongen heeft de ambitie de bekende frisdrank tegen 2040 klimaatneutraal te produceren. Het grootste deel van de uitstoot die het bedrijf produceert zit in de blikjes, PET- en glazen flessen en andere verpakkingen. Coca-Cola kan de weg naar klimaatneutraliteit in 2040 dan ook niet afleggen zonder verduurzaming van de verpakkingen. En daarin speelt circulariteit een belangrijke rol. Senior sustainability manager Eva Amsterdam vertelt welke stappen het bedrijf heeft gezet en welke reis het nog moet afleggen.

Hoe je vervuild plastic weer als nieuw krijgt

Spreker: Marco Brons, Chief Technlogy Officer van afvalbewerkingsbedrijf CuRe De technische scale-up van het bedrijf, CuRe Technology, ontwikkelde een veelbelovende technologie die vervuilde polyester een tweede leven kan geven. Het bedrijf mengt het afval met glycol, verhit het mengsel en verwijdert daarna de onzuiverheden. Dit doet CuRe ook nog eens zeer energiezuinig. Daarmee is het een mooie alternatieve methode als mechanisch recyclen niet mogelijk is. Meld je aan

Meer weten?

Lees ook het praktijkverhaal over Coca-cola
Lees verder
13 maart 2024
workshop
09:00 / 12:00

Workshop Circulair Textiel in het Bedrijfsleven [week ce 2024]

Workshop
Circulair textiel in het bedrijfsleven: wat zijn de mogelijkheden?
📅 Woensdag 13 maart 🕘 9:00 tot 12:00 uur ➡ Maximaal 25 deelnemers, deelname is gratis 📍 GP Groot, Boekelerdijk 13 in Alkmaar De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Denk aan CO2-uitstoot, chemicaliën en microplastics. 55% van onze gebruikte kleding belandt rechtstreeks in de verbrandingsoven. Dit kan anders. Bijvoorbeeld door gebruikte bedrijfskleding in te zamelen en te recyclen tot grondstof voor nieuwe bedrijfskleding. Hoe werkt dat? En welke circulaire mogelijkheden zijn er nu al voor bijvoorbeeld werkschoenen, helmen en werkkleding? Samen kijken we naar wat er wél kan en waar we nog een oplossing voor moeten vinden. Koop jij werkkleding in of wordt er binnen jouw organisatie bedrijfskleding gebruikt? Doe gratis mee.  
 
Lees verder
14 maart 2024
workshop
13:30 / 16:00

Workshop Circulaire Infra/GWW [week ce 2024]

Datum: 14 maart Tijd: 13.30 - 16.00 uur Event: Workshop Circulaire Infra/GWW Locatie: Omgevingsdienst NHN in Hoorn  
Lees verder
15 maart 2024
inspiratiesessie
15:00 / 16:30

Inspiratiebijeenkomst Circular Leadership in VR [week ce 2024]

Inspiratiebijeenkomst ‘Circular Leadership in VR’

Hoe vertalen we de uitdagingen in Circulair Ondernemen naar leiderschap en competenties? Ontwikkelingsbedrijf NHN en Provincie Noord-Holland organsieren deze inspirerende bijeenkomst tijdens de Week van de Circulaire Economie. Wat staat er op het programma In de eerste plaats krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen rond circulariteit en programma’s waar je je als ondernemer bij kan aansluiten. Vervolgens bieden we je een unieke VR ervaring waarna je met een nieuwe blik naar de aarde kijkt. En tot slot is er gelegenheid na te praten met een lekker drankje en hapje. Voor wie? Dit event is voor directieleden, duurzaamheids- en innovatiemanagers en duurzame startups uit Noord-Holland Noord. Deelname is op uitnodiging.  Datum en Locatie? 15 maart 2024; Theater de Vest in Alkmaar; deelname is gratis

Programma

12:00 - Inloop en lunch
12:45 - Welkomstwoord Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland
12:55 - Leon van Ast, Circulair Ambassadeur Provincie Noord-Holland
13:20 - Chris Wever, Programmamanager Circulaire Economie Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord
13:45 - Egbert Mulder, VR workshop: Earth from Space
15:00 - Pauze en netwerkmogelijkheden
VR Experience
Lees verder
18 maart 2024
workshop
15:00 / 16:30

Workshop Circulair Slopen [week ce 2024]

Datum: 18 maart Tijd: Exacte tijden volgen nog Event: Workshop Circulair Slopen Locatie: gemeentehuis Medemblik in Wognum Anmelden via info@circulairwestfriesland.nl)
Lees verder

Eerdere activiteiten

15 februari 2024
webinar
10:00 / 12:00

CIRCO track voor ‘Electronica en Witgoed’

REGIO - Wilt u uw bedrijf toekomstbestendig maken en uw concurrentiepositie behouden? Dan is het belangrijk om u voor te bereiden op de veranderende wetgeving. De partners van Circulair Westfriesland Provincie Noord-Holland,  Ontwikkelingsbedrijf NHN en Impacthub Amsterdam organiseren daarom de CIRCO track: “Electronica en Witgoed”. Dit is een business innovatietraject dat u als individueel bedrijf kunt volgen, maar ook met ketenpartners.

Economisch rendement

De CIRCO track biedt u de mogelijkheid om uw klantwaarde te verhogen, uw klantrelatie te verbeteren en economisch rendement te balanceren met milieu-impact. U leert korte en lange termijn strategieën te formuleren en u kunt netwerken met faciliterende partijen en netwerken (waaronder Techniek NL en CIRCONNECT). Bovendien kunt u met deelname aan de CIRCO track positieve PR genereren richting publieke en private stakeholders via LinkedIn en mailings.

Wetgeving

De CIRCO track is gericht op de consumentenelektronica (EEA) en speelt in op de aankomende wetgeving:
 •      Restriction of Hazardous Substances Directive (2023)
 •      Ecodesign / Energielabel (2023)
 •      Stichting Open UPV voor E-waste (2023)
 •      WEEE - richtlijn (2023)
 •      Sustainable Product Initiative (2025)
 •      Grondstoffenakkoord (2030)
 •      Fit for 55 (2030)
 •      Circular Electronics roadmap  (2030)

Aanmelden

De CIRCO track vindt plaats op 15 februari, 29 februari en 7 maart 2024. Organisaties die zich voor 26 januari inschrijven, ontvangen naast 50% subsidie van de Provincie NH nog eens 10% extra korting op deelname. Meer info: https://www.circonl.nl/agenda/track-e-waste-witgoed/
Lees verder
informatiebijeenkomst / netwerkbijeenkomst
10:00 / 12:00

Afsluitevent ‘Duurzame Bloemkool’

Graag nodigen wij u uit voor het afsluitende event van het project "Duurzame Bloemkool" van de Provincie NH in samenwerking met Amsterdam Green Campus. Na 4 jaar onderzoek naar de effecten van het niet- onderwerken van strorijke mest op de bodem delen we graag de resultaten. Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Prov. NH en Coen de Vos van het Ministerie van LNV, zullen aanwezig zijn om de resultaten in ontvangst te nemen. Elly Morriën en Erik Cammeraat beide onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zullen de resultaten met u bespreken. Daarnaast komen onderzoekers van de Hogeschool van Hall Larenstein vertellen wat zij hebben gevonden bij een vergelijkbaar onderzoek in Friesland. Hieronder vind je informatie over het programma. Aanmelden kan via de QR-code of doormiddel van de link in de afbeelding hieronder.
Lees verder
8 februari 2024
webinar
10:00 / 12:00

Online sessie evaluatie Circulair Moederbestek (8 feb)

Sessie speciaal voor overheden gericht op het evalueren van het huidige moederbestek en input op te halen voor verbetering. Naast het circulair slopen, kunnen gemeenten samen veel invloed hebben op het materiaalgebruik en de materiaalketens. Denk aan het het uitvragen van aanleg infrastructuur zoals wegen, riolering, et cetera. Hiervoor wordt vaak het moederbestek ingezet. Hoe meer dat moederbestek is toegerust op de transitieopgaven zoals circulair, hoe duidelijker het is voor marktpartijen waarop zij zich kunnen/moeten richten. De markt vraagt steeds luider om gelijke monnikken, gelijke kappen. Wat als we in de regio eenzelfde basis hebben voor de duurzame circulaire uitvragen? Dan zijn we weer een stapje verder met de inbedding.
Lees verder
23 januari 2024
workshop
00:00

Track: e-waste & witgoed

Stoort het jou ook dat kostbare onderdelen in e-waste en witgoed nog geen tweede of nieuw leven krijgen. Zie jij mogelijkheden om grondstoffen en/of deel fabricaten uit deze producten veilig te stellen voor hergebruik? Of zie jij andere circulaire kansen die bijdragen aan een positieve milieu-impact? En wil jij met jouw organisatie en/of ketenpartners aan de slag met het circulair (her)ontwerpen van jouw product, dienst of businessmodel? Schrijf je dan vast in voor deze CIRCO Track!

Data

Deze CIRCO track wordt gehouden op 12 december, 9 januari, en 23 januari.

Driedaags ontwikkeltraject

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde ondernemers is er veel ruimte om inzicht te delen en samenwerkingen te vormen of te versterken. Deze track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp & ondernemen.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers en ontmoet potentiële samenwerkingspartners.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product, dienst of business model dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken. Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtegoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen! Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt jouw circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst. Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Doelgroep

Deze Track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model. Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.

Bij vragen neem gerust contact met ons op!

Organisator Impact Hub Amsterdam: Amber Stam amber.stam@impacthub.net T: 06-22628797

Track data

12 december, 9 januari, en 23 januari
Lees verder
9 januari 2024
workshop
00:00

Track: e-waste & witgoed

Stoort het jou ook dat kostbare onderdelen in e-waste en witgoed nog geen tweede of nieuw leven krijgen. Zie jij mogelijkheden om grondstoffen en/of deel fabricaten uit deze producten veilig te stellen voor hergebruik? Of zie jij andere circulaire kansen die bijdragen aan een positieve milieu-impact? En wil jij met jouw organisatie en/of ketenpartners aan de slag met het circulair (her)ontwerpen van jouw product, dienst of businessmodel? Schrijf je dan vast in voor deze CIRCO Track!

Data

Deze CIRCO track wordt gehouden op 12 december, 9 januari, en 23 januari.

Driedaags ontwikkeltraject

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde ondernemers is er veel ruimte om inzicht te delen en samenwerkingen te vormen of te versterken. Deze track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp & ondernemen.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers en ontmoet potentiële samenwerkingspartners.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product, dienst of business model dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken. Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtegoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen! Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt jouw circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst. Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Doelgroep

Deze Track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model. Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.

Bij vragen neem gerust contact met ons op!

Organisator Impact Hub Amsterdam: Amber Stam amber.stam@impacthub.net T: 06-22628797

Track data

12 december, 9 januari, en 23 januari
Lees verder
12 december 2023
workshop
00:00

Track: e-waste & witgoed

Stoort het jou ook dat kostbare onderdelen in e-waste en witgoed nog geen tweede of nieuw leven krijgen. Zie jij mogelijkheden om grondstoffen en/of deel fabricaten uit deze producten veilig te stellen voor hergebruik? Of zie jij andere circulaire kansen die bijdragen aan een positieve milieu-impact? En wil jij met jouw organisatie en/of ketenpartners aan de slag met het circulair (her)ontwerpen van jouw product, dienst of businessmodel? Schrijf je dan vast in voor deze CIRCO Track!

Data

Deze CIRCO track wordt gehouden op 12 december, 9 januari, en 23 januari.

Driedaags ontwikkeltraject

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde ondernemers is er veel ruimte om inzicht te delen en samenwerkingen te vormen of te versterken. Deze track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp & ondernemen.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers en ontmoet potentiële samenwerkingspartners.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product, dienst of business model dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken. Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtegoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen! Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt jouw circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst. Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Doelgroep

Deze Track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model. Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.

Bij vragen neem gerust contact met ons op!

Organisator Impact Hub Amsterdam: Amber Stam amber.stam@impacthub.net T: 06-22628797

Track data

12 december, 9 januari, en 23 januari
Lees verder
28 november 2023
kennis / ketenbijeenkomst
12:00 / 14:30

Project ‘Duurzame Bloemkool’

Afgelopen jaren hebben we in het Project ‘Duurzame Bloemkool’ samen met wetenschappers, agrarisch ondernemers, docenten en studenten hard gewerkt. Met deze mail wil ik u graag updaten over de stand van zaken en u uitnodigen voor de bespreking van de resultaten en formuleren van beleidsdoelen op dinsdag 28 november 2023  vanaf 12.00 uur.

Stand van zaken

Sinds maart 2021 zijn onderzoekers en studenten bezig geweest met het verzamelen en analyseren van data uit het Livinglab in Noord-Holland. Er zijn heel veel veldwerk en labmetingen gedaan om de volgende vragen te beantwoorden:
 1. Wat is het effect van bovengronds aanwenden van dierlijke vaste mest op de fysische, chemische en biologische bodemeigenschappen?
 2. Wat is het effect van bovengronds aanwenden van dierlijke vaste mest op uitspoeling naar oppervlaktewater?
 3. Wat is het effect van bovengronds aanwenden van dierlijke vaste mest op bovengrondse biodiversiteit (insecten en weidevogels)?
 4. Wat is het effect van bovengronds aanwenden van dierlijke vaste mest op de opbrengst, productkwaliteit, en voedingswaarden van de gewassen?

Bespreken resultaten en formuleren doelen

U bent bij deze van harte uitgenodigd op 28 november van 12 tot 14.30 in Matrix ONE op het science park in Amsterdam. Aanmelden kan via de mail; r.vanmaanen@uva.nl Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag en hopelijk zien we elkaar in goede gezondheid op dinsdag 28 nov! https://onswfmedia.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/10/Roodesteen_deWaag_horeca_terras-750x422.jpg
Lees verder
22 november 2023
workshop
09:00 / 10:00

Langere levensduur voor montagesystemen van zonnepanelen

Er worden nieuw te recyclen zonnepanelen ontworpen op Nederlandse bodem en de 2e hands markt komt in beweging. Dit geldt echter alleen voor de zonnepanelen zelf en niet voor de montagesystemen en huizen van de panelen. Hier zien wij kansen en om die reden starten we een CIRCO track om deze stroom van onderdelen en grondstoffen mee te nemen in de circulaire transitie.
Datum
18 oktober, 8 november en 22 november 2023
Tijd
09.00 - 13.00 uur
Locatie
BlueCity, Online en BlueCity
Meld je aan voor deze track
Lees verder
16 november 2023
workshop
00:00

Circulair bier brouwen

Als bierbrouwerij heb je genoeg uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en de kosten die je maakt om het brouwproces op gang te houden:
 • Hoe ga je zo zuinig mogelijk om met de energie die je verbruikt?
 • Hoe zet je de reststromen, als bierbostel, zo effectief en efficiënt mogelijk in?
 • Op welke manier gebruik je het ‘waste’ water?
 • Hoe zorg je dat je minder materialen verspilt, zodat je minder geld ‘verliest’?
Dit zijn de onderwerpen die worden behandeld tijdens de CIRCO Track: circulair bier brouwen. Meer informatie
Datum
19 oktober, 2 november en 16 november
Locatie
ntb (in Noord-Holland)
Meld je aan voor deze track
Lees verder
8 november 2023
workshop
09:00 / 10:00

Langere levensduur voor montagesystemen van zonnepanelen

Er worden nieuw te recyclen zonnepanelen ontworpen op Nederlandse bodem en de 2e hands markt komt in beweging. Dit geldt echter alleen voor de zonnepanelen zelf en niet voor de montagesystemen en huizen van de panelen. Hier zien wij kansen en om die reden starten we een CIRCO track om deze stroom van onderdelen en grondstoffen mee te nemen in de circulaire transitie.
Datum
18 oktober, 8 november en 22 november 2023
Tijd
09.00 - 13.00 uur
Locatie
BlueCity, Online en BlueCity
Meld je aan voor deze track
Lees verder
More