agenda

Aanstaande activiteiten

7 juni 2022
werksessie

Start Circo Track Zorg

Deze CIRCO Track kan zorginstellingen, afvalverwerkers, leveranciers en producenten van zorgproducten helpen om de grote afvalberg vanuit de zorg te verminderen. Zorginstellingen kopen een groot deel van hun afval in. Dat kan en moet anders, want zorginstellingen hebben een plicht om hun afval te verminderen waarop wordt toegezien. Het terugdringen van afval lukt alleen als de gehele keten meewerkt. Waar begin je dan? HET NIEUWE PLASTIC PROBLEEM Jaarlijks produceren zorginstellingen tonnen aan medisch- en restafval dat in de verbrandingsoven terecht komt. Om te weten waar zorginstellingen de meeste milieu-impact en kosten-impact maken, hebben Dijklander Ziekenhuis en zorginstelling Omring een inkoop en magazijn check gedaan: Wat kopen we veel in? Bij wie? Hoe is het verpakt? In welke hoeveelheden? Dit onderzoek leerde ons dat het hoog tijd is om extra aandacht te besteden aan de verpakkingen die in de zorg worden gebruikt. Waarom? De meeste verpakkingen zijn niet herbruikbaar en niet recyclebaar.

VOOR WIE?

● Leveranciers en producenten van medische middelen/producten ● Zorgverzekeraars ● Zorginstellingen ● Afvalverwerkers ● Overige ketenpartners zoals banken, gemeenten, etc.

DE TRANSITIE NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE

In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, ze worden slim hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om het (her)ontwerpen van producten, diensten en businessmodellen, en dus om nieuwe ketens en samenwerkingen. Een CIRCO Track brengt ketenpartners bij elkaar, en helpt ze helpt ze praktisch op weg met circulair ondernemen. Binnenkort tekenen veel zorginstellingen de nieuwe Green Deal Zorg. Daarin worden duurzame prestatie-afspraken tussen overheden en zorginstellingen op inzet en resultaat vastgelegd. Nederland wil in 2030 voor 50% circulair zijn. De zorgsector is een grote ‘industrie’ die daarin het verschil kan maken. Daarvoor is ketensamenwerking nodig. Deze CIRCO Track helpt om samen tot een oplossing te komen voor het probleem van verpakkingen in de zorg die nu niet herbruikbaar en recyclebaar zijn.

PROGRAMMA & DATA

Het programma bestaat uit drie halve dagen waarop er fysiek en online contact met de trainers is. Op deze momenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. DAG 1 | INITIATE WORKSHOP | DINSDAG 7 JUNI HALVE DAG, FYSIEK Het programma bestaat uit drie halve dagen waarop er fysiek en online contact met de trainers is. Op deze momenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. DAG 2 | IDEATE WORKSHOP | DONDERDAG 23 JUNI HALVE DAG, ONLINE Je deelt je ambities met andere deelnemers, zodat zij nuttige input kunnen geven. Daarna ga je aan de slag met je circulaire businessmodel en het (her)ontwerpen van je product of dienst. DAG 3 | IMPLEMENT WORKSHOP| DONDERDAG 7 JULI HALVE DAG, FYSIEK We bekijken de technische en commerciële haalbaarheid van je plan, de gevolgen voor je bedrijf en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en bedenk je hoe je collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap: het voorbereiden van een pitch. klik hier voor meer informatie  Deze CIRCO Track wordt georganiseerd door Impact Hub Amsterdam, in samenwerking met Circulair Westfriesland, Dijklander Ziekenhuis, zorginstelling Omring. Samen met Circulair West en Noorderwind vormen wij de CIRCO Hub Noord-Holland.  
Lees verder
kennis

kennissessie Bouwbesluit: circulaire belemmeringen en oplossingen

7 juni – kennissessie Bouwbesluit: circulaire belemmeringen en oplossingen Meer informatie volgt
Lees verder
27 juni 2022
netwerkbijeenkomst

VNG congres: Circulair WF op kaart

27 juni – VNG congres: Circulair WF op kaart! Info volgt.
Lees verder
30 juni 2022
locatiebezoek

Circulaire bouwtour

30 juni – Circulaire bouwtour. Aanmelden kan al via bharskamp@odnhn.nl Meer informatie volgt snel
Lees verder

Eerdere activiteiten

25 april 2022
inspiratiesessie
09:30 / 13:00

Inspiratiesessie circulaire horeca op maandag 25 april 2022; Circulaire horeca: meten is weten!

De gast verwennen met duurzame kwaliteit op zijn bord en tegelijk kosten besparen op je bedrijfsvoering. Dat is mogelijk. Hoe dan? Maar liefst 25 horecaondernemers uit de regio hebben een circulaire scan laten uitvoeren. Op maandag 25 april 2022 tijdens de inspiratiesessie delen we de resultaten met jou. Wat blijkt? Meer circulaire prikkels in je horecabedrijf brengen is een recept voor succes! Het staat uitgebreid op het menu van deze inspiratiesessie. Thema Wanneer Nederlanders uit eten gaan willen zij steeds vaker duurzaam genieten. Het is lekkerder als je weet dat producten afkomstig zijn uit je eigen omgeving en biodiverse (seizoens)groente de boventoon voert op de kaart. Echter duurzaamheid is niet alleen smakelijker voor de gast, het is ook beter voor de zaak. Hoe kun je verspilling tegengaan? Hoe ga je om met reststromen? Het zijn vragen die steeds relevanter worden in deze tijd. Hoe krijg je de leverancier zover dat hij de verpakkingen meteen mee terugneemt? Het draagt bij aan ‘guilty free’ eten voor de gast en brengt meer efficiency in je bedrijfsvoering. Kortom, het maakt het verhaal rond, of beter gezegd: circulair. Wanneer De Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland organiseren op maandag 25 april 2022 samen met CREM en Dutch Cuisine een inspiratiesessie over echt Nederlands koken en circulaire kansen in de horeca. Tijdens deze sessie leer je als horecaondernemer waar de directe besparingskansen liggen. Ook horen we tijdens deze sessie graag of en hoe we jou verder kunnen helpen naar een duurzame circulaire bedrijfsvoering. Je krijgt ook een beeld van circulaire quick-wins in jouw bedrijf. Goed voor jouw imago en jouw portemonnee. Victor Langen: ‘’Een onverwacht belangrijk argument voor de horeca om met duurzaamheid aan de slag te gaan, is dat het eenvoudiger blijkt om loyaler personeel vast te houden/te werven.’’ Locatie De inspiratiesessie circulaire horeca vindt plaats bij Restaurant Waegh, Roode Steen 8, 1621 CV Hoorn (klik op het adres voor een routebeschrijving). Zin om de toekomst te proeven? Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 20 april 2022 door een e-mail te sturen naar Bas Cloo bas@dutch-cuisine.nl Programma 9.30 uur - Inloop, ontvangst met koffie/thee. 9:45 uur - Welkom door Dennis Hermans, provincie Noord-Holland en Barbara Harskamp, Circulair Westfriesland. 9.55 uur - Introductie van
  • Het begrip circulair in de Horeca.
  • Het programma en de scans. Waarom deze aanpak?
  • De rol en achtergrond van Dutch Cuisine en CREM.
10.15 uur - Inspirerende verhalen van horecaondernemers over wat de scan hen heeft geleerd.
  • D’oude Waegh-                Frank Wiese
  • Op Oost –                         Valerie Jongeneel
  • Fort resort Beemster-     Eveline Colijn
10.45 uur - Presentatie van de resultaten van de duurzaamheidsscans bij 25 horecaondernemers in de regio. Wat zijn de quick-wins? Waarmee maak je echt het verschil? Ophalen wat ondernemers nodig hebben voor een volgende stap. Handreiking (tools) voor horecaondernemers & tijd voor discussie. 11.15 uur
  • Dick Schaap – Local food hero/Groente en fruitleverancier voor de Horeca Waarom lokaal en regionaal? Hoe doen ze dat bij Dick?
  • VHC Jongens- Horeca totaal groothandel Wat is de rol van de groothandel? Wat doet ze al en hoe kan ze nog beter inspelen op de circulaire behoefte van de Horeca?
11.45 uur - Circulair koken à la Dutch Cuisine: hoe doe je dat? Start introductie op verspillingvrij koken en proeverij door Dutch Cuisine en tegelijkertijd een informele lunch van de Waegh. 13.00 uur - Einde sessie Waarom meedoen?
  • Geeft een impuls aan innovatie en creativiteit.
  • Versterkt je imago bij bestaande en nieuwe klanten.
  • Biedt kansen om nieuwe doelgroepen te binden en te boeien: ook medewerkers.
  • Biedt kansen voor kostenbesparing.
  • Biedt kansen voor samenwerking met andere bedrijven en/of met horecagroothandels die hieraan deelnemen.
Deelname is kosteloos. Aanmelden is nodig ivm lunch, dat kan bij bas@dutch-cuisine.nl Over de organisatoren
  • Provincie Noord-Holland is een van de meest vooruitstrevende provincies op het gebied van circulair ondernemen. Door middel van programma's, kennisbijeenkomsten en subsidies helpt zij ondernemers in de provincie met het ontwikkelen van een circulair bedrijfsmodel en bij het uitvoeren van circulaire projecten. Kijk voor meer informatie op www.noord-holland.nl/onderwerpen/klimaat_energie/circulaire_economie
  • Circulair Westfriesland is een initiatief van de zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijven Groep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Rabobank. Circulair Westfriesland bundelt circulaire kennis en kunde in de regio. Door slim om te gaan met grondstoffen, dragen ​wij bij aan een duurzame en toekomstbestendige economie. Wij helpen ondernemers om de zorg voor het milieu te verbinden aan een gezonde bedrijfsvoering. Kijk voor meer informatie op www.circulairwestfriesland.nl
  • Dutch Cuisine maakt zich hard voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Deze eetcultuur gaat uit van smaak en gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid. Het is gebaseerd op principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Dutch Cuisine heeft het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je Bord’ ontwikkeld. Het doel hiervan is om lokale producten die beter zijn voor biodiversiteit, natuur en landschap via de menukaart van horeca en cateraars te stimuleren. Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl
  • Met de grenzen van de planeet en sociale uitdagingen steeds nadrukkelijker in zicht, zet CREM zich in voor een duurzame economie en maatschappij. Samen met en in opdracht van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers. En zodanig dat iedereen zich herkent in de uitdagingen en oplossingen. We zijn hierbij breed inzetbaar, van onderzoek tot training en implementatie, van een brainstorm tot de monitoring van resultaten. Kijk voor meer informatie op www.crem.nl
Lees verder
13 april 2022
webinar
09:00 / 10:00

Stichting BouwCirculair; Webinar Moederbestek.nl

Op 8 februari is er een bijeenkomst geweest voor alleen opdrachtgevers met een toelichting op de werking van Moederbestek.nl Deze toelichting willen we nu ook online geven voor de gehele markt op 13 april van 9 - 10 uur. Het verzoek is om deze uitnodiging te delen met en door te sturen naar alle personen en organisaties die betrokken zijn bij inkoop, aanbesteding en uitvoering.
  • interne en externe bestekschrijvers
  • inkopers
  • toeleveranciers
  • aannemers
  • projectleiders
  • werkvoorbereiders
Tijdens de bijeenkomst: -             gaan we in op de achtergrond van de duurzame minimale eisen voor onder meer beton, asfalt en andere producten; -             geven we aan waar en welke informatie voor bestekschrijvers en inkopers is te vinden op Moederbestek.nl; -             geven we uitleg over de Projectenmodule en de rollen van de opdrachtgever, aannemer en leveranciers; -             laten we zien hoe de Certificerende Instelling de Checks uitvoert; -             laten we zien op welke wijze de informatie in het systeem verwerkt moet worden; -             laten we zien hoe we deze data verwerken tot een dashboard voor de opdrachtgever; -             laten we zien op welke wijze en in welke mate Moederbestek.nl bijdraagt aan de ambities en doelstellingen voor de Circulaire Economie. En er is natuurlijk ruimte voor vragen. Aanmelden kan via deze LINK.
Lees verder
29 maart 2022
webinar
15:00 / 16:15

Online informatiesessie Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

Wilt u met uw bedrijf overstappen op schonere bouwmachines? Laat u dan online bijpraten over de binnenkort verwachte Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Deze regeling is bedoeld voor de verduurzaming van werk-, vaar- en voertuigen in de bouwsector. Na dit webinar weet u meer over het programma Schoon en Emissieloos Bouwen, de criteria om aan te vragen voor de SSEB en de stappen in het aanvraagproces. Luister en kijk mee. Stel uw vragen via de chat.

3 subsidiemogelijkheden

Tijdens de bijeenkomst bespreken we ook de 3 subsidiemogelijkheden van de SSEB:
  • SSEB Aanschaf: voor bedrijven die één of meer nieuwe, volledig emissieloze bouwmachines willen kopen of financiel leasen. Dit zijn bouwwerktuigen, hulpfuncties of bouwvoertuigen zonder schadelijke uitlaatgassen.
  • SSEB Retrofit: voor bedrijven die de uitstoot van bestaande bouwmachines of zeegaande bouwvaartuigen willen verminderen (emissiearm, met een SCR katalysator). Of die deze emissieloos willen maken (zonder schadelijke uitlaatgassen).
  • SSEB Innovatie: voor bedrijven die nieuwe emissieloze bouwmachines ontwikkelen en emissieloos bouwen efficiënter willen maken. Bijvoorbeeld door het opdoen van praktijkervaring met nieuwe machines en/of met tank- en laadoplossingen.

Voor wie?

  • Bouwbedrijven/aannemers, bouwlogistieke bedrijven, loonbedrijven, GWW-bedrijven en verhuurders van bouwmachines: voor hen zijn alle 3 subsidiemogelijkheden interessant.
  • Kennis- en onderzoeksinstellingen en NGO’s die in een innovatieproject samenwerken met (een) onderneming(en): voor hen is de SSEB Innovatie interessant.

Programma

Tijd Onderdeel Wie?
14:45 uur Online inloop
15:00 uur Welkom, introductie en voorstellen van spreker Erik Peekel (host)
15:03 uur Introductie ‘Op weg naar Schoon en Emissieloos Bouwen’ | Achtergrond bij onder meer de Routekaart SEB Valentijn Holewijn (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
15:10 uur SSEB Aanschaf en SSEB Retrofit | Criteria en aanvraagproces in stappen Cor Sagel (RVO)
15:40 uur Pauze
15:45 uu SSEB Innovatie | Soorten innovatieprojecten, criteria, samenwerkingsverbanden en aanvraagproces Kasper Zom (RVO)
16:10 uur Afsluiting Erik Peekel (host)

Aanmelden

Meld u nu aan voor het webinar.

Meer weten?

Lees verder
28 maart 2022
inspiratiesessie / kennis / werksessie

Praat mee over de Voedselvisie op 28 maart 2022

De provincie Noord-Holland heeft op 1 februari 2021 de voedselvisie 2020-2030 vastgesteld. Daarin ondersteunt de provincie schakels in de voedselketen op weg naar een duurzaam en betaalbaar (circulair) voedselsysteem. Dat is goed voor bodem, water, biodiversiteit, klimaat en het verdienmodel van de agrarisch ondernemer. In onze uitvoeringsagenda staat opgeschreven welke activiteiten we in de jaren 2021 en 2022 oppakken om dat doel te gaan bereiken. Het platform Boer & Business in Balans is het netwerkplatform dat door ons is opgericht om de overgang naar een duurzamer voedselsysteem te stimuleren en aan te jagen. Met dit platform bieden we inspiratie, delen we kennis en werken we samen aan innovatieve oplossingen die ons voedselsysteem meer in balans brengen vanuit het milieu, de bodem, het verdienmodel van de boer, de omgeving en onze gezondheid. Op dit platform is animatie opgenomen over het voedselsysteem. In het kader van de uitvoeringsagenda 2021-2022 worden een zevental voedselvisiecafé georganiseerd.

Data en aanmelden

Datum: 28 maart 2022 Locatie: Boerderij Wennekers, Hobrede 16 in Hobrede. Aanmelden is nodig en kan via deze link Het reizende Voedselvisiecafé van provincie Noord-Holland opent in maart en april haar deuren: praat mee over duurzame landbouw- en voedselsystemen in jouw regio en verbind jouw activiteiten en ideeën met die van anderen om samen tot impactvolle duurzame initiatieven te komen. Lees meer via boerenbusinessinbalans.nl/initiatieven/maart-en-april-voedselvisiecafe-s-netwerken-elkaar-vinden-en-samen-aan-de-slag-gaan
Lees verder
22 maart 2022
webinar
15:00 / 16:15

Webinar Subsidie Circulaire ketenprojecten

Wilt u samen met andere mkb-ondernemers een (nieuw) circulair product of circulaire dienst op de markt zetten? En wilt u weten of u in aanmerking komt voor subsidie? Dan is dit webinar interessant voor u, want de subsidie Circulaire ketenprojecten gaat rond mei 2022 voor de 3e keer open! Ontdek waar u zoal op moet letten. In dit webinar gaan we in op de geleerde lessen van de subsidierondes in 2020 en 2021. U komt daarbij te weten hoe u de beste kans maakt en welke wijzigen u kunt verwachten voor 2022.

Voor wie is dit interessant?

Dit webinar richt zich op mkb-ondernemers met circulaire ambities. En bent u als ondernemer toevallig gevestigd op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Ook dan komt u mogelijk in aanmerking voor deze subsidie.

Waarom deelnemen?

  • U ontvangt informatie over de subsidie voor circulaire ketenprojecten die u anders niet had gehad;
  • U bereidt zich voor op hoe u een aanvraag voor deze subsidie zo goed mogelijk kunt doen;
  • U raakt geïnspireerd door voorbeelden uit de praktijk van eerdere ketenprojecten die subsidie kregen.

Sprekers

  • Corine de Rijke (adviseur en jurist bij RVO)
  • Sandra Kolodzinskyi (adviseur Circulaire Economie, Energie en Klimaat internationaal bij RVO)

Datum en tijd

  • Datum: dinsdag 22 maart 2022
  • Tijd: van 15:00 uur tot 16:15 uur

Meld u aan

Meld u aan via het Versnellingshuis CE. Vlak voor het webinar ontvangt u de link tot deelname.

Meer weten?

Subsidie Circulaire ketenprojecten
Lees verder
17 maart 2022
werksessie
14:00 / 16:00

Kennissessie Circulaire Zorg (online)

Net als jullie, voelen zorginstelling de Omring en Dijklander Ziekenhuis de verantwoordelijkheid om de milieu-impact te verminderen met een circulaire bedrijfsvoering. Circulair denken & doen gaat verder dan het verminderen van afval. Het gaat ook over verspilling van grondstoffen voorkomen. En het gaat over ketensamenwerking. De afgelopen weken hebben de Omring, Het Dijklander Ziekenhuis, Omgevingsdienst NHN en TU Delft een verkenning gedaan naar circulaire kansen om een positieve milieu-impact te kunnen maken. Deze verkenning hebben we gedaan via een inkoop check en magazijn check. Welke productgroepen worden veelvuldig ingezet, uit hoeveel verpakkingen bestaat het product en welke overtollige materialen worden standaard meegeleverd. Deze verkenning heeft onze ogen geopend en graag delen we onze ervaring en bevindingen met jullie. Vervolgens willen we met jullie kijken hoe we de komende jaren slim kunnen samenwerken binnen de circulaire transitie. Ons doel: een eerste stap zetten naar een gezamenlijke meerjarenaanpak Circulaire Zorg. Want één ding is duidelijk. De circulaire opgave vraagt om samenwerking.   Waarom deze bijeenkomst? Het is je vast niet ontgaan, duurzaamheid in de zorg is een hot item. In het bijzonder staat de hoeveelheid afval die de zorg produceert vaak centraal in het nieuws. De zorg is verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de Nederlandse CO2 uitstoot en draagt hiermee bij aan klimaatverandering en negatieve gezondheidseffecten. Afval is een significant aandeel van de vervuiling door de zorg, op jaarbasis produceren zorgorganisaties in Noord-Holland miljoenen kilo’s (rest)afval. Wat niet alleen resulteert in vervuiling en verloren grondstoffen maar ook weggegooid geld is. Het is noodzakelijk om de manier waarop we over afval denken en er mee omgaan te veranderen. De Nederlandse overheid heeft als ambitie gesteld het gebruik van grondstoffen in 2030 met 50% te reduceren en toe te werken naar een volledig circulaire economie in 2050. Dit is een enorme opgave die zorgorganisaties moeilijk alleen aankunnen.   De werksessie Wanneer: 17 maart Tijd: 14.00 – 16.00 uur Waar: digitaal via Teams Aanmelden voor de bijeenkomst is nodig om de meeting goed voor te kunnen bereiden. Een link voor de meeting ontvang je na aanmelding, samen met het programma.   Inkoop- & magazijn check Het idee voor de inkoop- en magazijncheck is ontstaan na analyse van bestaande circulaire scans. De bestaande scans bleken vooral gericht op afvalstromen. In samenwerking met Circulair Westfriesland is de inkoop- en magazijncheck inzet en financieel mogelijk gemaakt. De Omgevingsdienst NHN is partner van Circulair Westfriesland en werkt samen met de Zorgsector aan de Green Deal Zorg 3.0. Om de circulaire samenwerking met en tussen de partijen in de zorg te activeren is Ilyes Machkor als kwartiermaker Circulaire Zorg voor een aantal maanden aangesteld. Tot ziens op 17 maart. We bouwen graag samen met jouw verder aan duurzame zorg .
Lees verder
10 maart 2022
werksessie
12:00 / 17:00

Woonmanifest 

Circulair Westfriesland werkt mee aan het Woonmanifest. Als gespreksleider halen we wensen, zorgen en ideeën op. Ook koppelen we de ontwikkelingen vanuit de circulaire bouwketen terug aan de duurzaamheidstafel. De locatie is wederom het voormalig Scheringa museum in Opmeer (Breestraat 11, 1716 DA). Een unieke herontwikkelingslocatie die binnenkort getransformeerd wordt naar een wooncomplex door SVE Group. Meer informatie en aanmelden kan via deze link.  https://regiowestfriesland.email-provider.nl/web/paudkauzxn/hf8bsnsgci/we0uyt6fiw/ioykubjkbf
Lees verder
1 maart 2022
werksessie
08:30 / 11:00

Werksessie Circulair Westfriesland Actieagenda 2023-2026

Meepraten over een circulaire toekomst Circulair Westfriesland gaat een nieuwe actieagenda opstellen voor de komende vier jaar. Wat moeten de circulaire speerpunten worden? Die vraag stellen we aan (kennis)organisaties, overheden en ondernemers. Wil jij hierover meepraten? Dan ben je van harte welkom bij de online sessie op 1 maart (van 8.30 tot 11.00 uur). Meld je aan via info@circulairwestfriesland.nl. Dan ontvang je de link en het programma. We bouwen graag met jou verder aan Circulair Westfriesland!
Lees verder
28 februari 2022
netwerkbijeenkomst
10:00 / 12:30

Gratis bespaarscan & Inspiratiesessie Circulaire Horeca

Beste Horeca-ondernemer, Coronamaatregelen gooien behoorlijk roet in het eten om door kunnen te pakken met een succesvolle bedrijfsvoering. Juist nu is het kunnen sturen op kostenbesparing en duurzame bedrijfsvoering handig. De provincie biedt daarom 25 circulaire scans (gratis) aan voor ondernemers die hier werk van willen maken. De scan geeft inzicht in het besparen op kosten om straks de gast weer te verwennen met regionale producten op zijn bord. Meer circulaire prikkels in je horecabedrijf brengen is een recept voor succes. Aanmelden voor de scan kan tot 1 december 2021. Wees er snel bij, want op=op. Inspiratiesessie De inspiratiesessie op 22 november verplaatsen we vanwege Corona naar 28 februari 2022. Dan delen we de resultaten uit de scans. Om kennis en ervaring te delen. En om te horen welke knelpunten er liggen en hoe deze weggenomen kunnen worden. We nodigen je graag uit voor de sessie op 28 februari van 10.00-12.30 uur (inclusief lunch), locatie D’oude Waegh in Hoorn. Aanmelden kan door deze mail te beantwoorden.
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌--- originele uitnodiging---- ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ Circulaire horeca | Een recept voor kostenbesparing & creativiteit op je bord De gast verwennen met regionale producten op zijn bord en kosten besparen op je bedrijfsvoering. Krijg inzicht in hoe je dat doet met de circulaire horecascan. Meer circulaire prikkels in je horecabedrijf brengen is een recept voor succes. Het staat uitgebreid op het menu van deze inspiratiesessie. En, de provincie stelt maar liefst 25 scans (gratis) beschikbaar. Thema Wanneer Nederlanders uit eten gaan, willen zij steeds vaker duurzaam genieten. Het is lekkerder, als je weet dat producten afkomstig zijn uit je eigen omgeving en biodiverse (seizoen)groente de boventoon voeren op de kaart. Juist nu is het moment om slim in te spelen op deze vraag. Van duurzame beleving op het bord naar duurzame bedrijfsvoering & kostenbesparing, ook op energieverbruik. Want hoe ga jij om met stijgende inkoopprijzen? Het tegengaan van verspilling van voedsel en het beperken van afval? Ja, ook afval verminderen levert besparing op. We betalen voor de verpakkingen en voor het afvoeren van verpakkingen. Dat zet te denken! Het zijn vragen die steeds relevanter worden in deze tijd van verantwoord handelen en stijgende inkoopprijzen. Het draagt bij aan ‘guilty free’ eten voor de gast en brengt meer efficiency in je bedrijfsvoering. Kortom, het maakt het verhaal rond, of beter gezegd: circulair. Wanneer Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland organiseren 22 november 2021 samen met CREM en Dutch Cuisine een inspiratiesessie over echt koken met streekproducten en circulaire kansen in de horeca. Via deze sessie kom je als horecaondernemer in aanmerking voor een gratis circulaire scan. Met de scan krijg je direct inzicht in circulaire quick-wins in je bedrijf, die goed zijn voor je imago en portemonnee. Locatie De inspiratiesessie circulaire horeca vindt plaats bij d’ Oude Waegh, Roode Steen 8, Hoorn.  Klik hier voor een routebeschrijving. Zin om de toekomst te proeven? Meld je aan door een e-mail te sturen naar Victor de Lange van CREM (v.delange@crem.nl). Voor Wie?  Deze sessie is enerzijds gericht op horecaondernemers inzicht te geven en een tool aan te bieden om slim te sturen op bedrijfsprocessen. Tegelijkertijd is de sessie interessant voor (chef)koks, vanwege de vertaling naar een duurzame menukaart met inspirerende voorbeelden. Waarom meedoen? De inspiratiesessie circulaire horeca: ·         Geeft een impuls aan innovatie en creativiteit. ·         Versterkt je imago bij bestaande klanten. ·         Biedt kansen om nieuwe doelgroepen te binden en te boeien. ·         Biedt kansen voor directe kostenbesparing. ·         Biedt kansen voor samenwerking met andere bedrijven en/of met horecagroothandels die aan dit traject deelnemen. ·         Maakt je onderdeel van de oplossing voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen, waarover steeds meer mensen zich zorgen maken.   Programma 9.30 uur - Inloop 10.00 uur - Welkom door provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. 10.10 uur - Kijkje in de keuken bij Frank Wiese, eigenaar van de d’ Oude Waegh. De eerste horecaondernemer in West-Friesland waar de circulaire scan is uitgevoerd. Hoe werkt dat en wat heeft het hem opgeleverd? 10.30 uur  - Dutch Cuisine is aanjager van het circulaire restaurant en mede ontwikkelaar van de circulaire scan. De scan geeft inzicht in directe besparingen op energie, voorkomen van afval, problematiek van verpakkingen, voedselverspilling, duurzaam inkopen. En hoe vertaal je dat naar een duurzame menukaart, naar biodiversiteit op je bord? Interessant? Ontdek waar jouw quick-wins liggen. Hoe vertaal je dat naar biodiversiteit op je bord? Dutch Cuisine laat zien hoe doe je dat doet. 11.15 uur - Doorkijk naar de toekomst. De circulaire scan wordt aangeboden aan deelnemers van deze sessie en wordt onder deskundige begeleiding uitgevoerd. In een tweede sessie in februari worden de resultaten besproken. Met als doel samen leren en samen bouwen aan een gezonde circulaire horecasector. 11.25 uur - Start informele lunch en netwerken. 12.30 uur - Einde sessie   Over de organisatoren Provincie Noord-Holland is een van de meest vooruitstrevende provincies op het gebied van circulair ondernemen. Door middel van programma's, kennisbijeenkomsten en subsidies helpt zij ondernemers in de provincie met het ontwikkelen van een circulair bedrijfsmodel en bij het uitvoeren van circulaire projecten. Kijk op de website voor meer informatie. Circulair Westfriesland is een initiatief van de zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijven Groep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Rabobank. Circulair Westfriesland bundelt circulaire kennis en kunde in de regio. Door slim om te gaan met grondstoffen, dragen wij bij aan een duurzame en toekomstbestendige economie. Wij helpen ondernemers om de zorg voor het milieu te verbinden aan een gezonde bedrijfsvoering. Kijk voor meer informatie op de website. Dutch Cuisine maakt zich hard voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Deze eetcultuur gaat uit van smaak en gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid. Het is gebaseerd op principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Dutch Cuisine heeft het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je Bord’ ontwikkeld. Het doel hiervan is om lokale producten die beter zijn voor biodiversiteit, natuur en landschap via de menukaart van horeca en cateraars te stimuleren. Kijk voor meer informatie op de website. CREM is gericht op het verduurzamen van voedselketens, circulariteit in de out-of-home foodservice sector. Samen met en in opdracht van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers. En zodanig dat iedereen zich herkent in de uitdagingen en oplossingen. We zijn hierbij breed inzetbaar, van onderzoek tot training en implementatie, van een brainstorm tot de monitoring van resultaten. Kijk voor meer informatie op de website.
Lees verder
10 februari 2022
inspiratiesessie / netwerkbijeenkomst
17:00 / 19:00

Ondernemers dagen uit in duurzaam en circulair werken

Edwin ter Velde van Clean2Anywhere en Kevin Loomans van EBS zijn inspirator van duurzaam en circulair werken. Vol enthousiasme dagen zij ons uit als ondernemer en ondernemersvereniging ook zelf in beweging te komen en door te pakken. Op donderdag 10 februari van 17.00 tot 19.00 uur ben je van harte welkom aan de Holenweg 4 in Hoorn (de oude Philipsfabriek), waar je positief verrast zal worden. Om verschillende redenen “the place to be”. Aanmelden Dit evenement wordt georganiseerd door HOC Hoorn
Lees verder
More
Circulair WestFriesland is een initiatief van Duurzaam Ondernemend Westfriesland


Circulair Westfriesland is primair gericht op bedrijven, organisaties en overheden. We zetten praktisch in op inkoop & aanbesteden, onderlinge kennisdeling, partijen verbinden en concrete gezamenlijke projecten.