CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Het Biobased Bouw Innovatie Hub gaat nieuwe fase in

Ondertekening van de nieuwe governance structuur.
Ondertekening van de nieuwe governance structuur.

Wat eerst een verkenning was, wordt nu een realiteit. Het Biobased Bouw Innovatie Hub (werktitel) krijgt de kans om zich te gaan bewijzen. Daar past ook een verandering van de governance structuur bij.

Nu de bouwsector op slot zit door de stikstofbeperkingen, is men naarstig op zoek naar oplossingen. De inzet van biobased bouwmaterialen zou zo’n oplossing kunnen zijn. Gemaakt van organisch materiaal, kunnen zij een serieuze bijdrage leveren aan stikstofvrij bouwen. Maar hoe zorg je ervoor dat die materialen ontwikkeld worden en hun weg naar de bouwplaats vinden? Daarvoor is vanuit het netwerk van Circulair Westfriesland het Biobased Bouw Innovatie Hub in het leven geroepen.

Uitstekende voedingsbodem

Afgelopen maanden is onderzocht of zo’n initiatief levensvatbaar is. Dat gebeurde onder de vleugels van Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, met Navied Tavakolly als kwartiermaker. Uit zijn verkenning kwam duidelijk naar voren dat de behoefte aan en de potentie van een Biobased Bouw Innovatie Hub aanzienlijk is in deze regio. Noord-Holland Noord kent enerzijds een grote agrarische sector waarin specialistische kennis (Seed Valley, Vertify, Agrotheek, Greenport) samengaat met hoogwaardige organische reststromen. Anderzijds staat het Noord-Hollandse bedrijfsleven en (hoger) onderwijs bekend om haar bereidheid om te innoveren en naar de toekomst te kijken. Die combinatie is een uitstekende voedingsbodem voor een Biobased Bouw Innovatie Hub.

New business

Op basis van deze positieve eindconclusie gaat het Biobased Bouw Innovatie Hub een nieuwe fase in, waarin bekeken wordt of de gezonde businesscase die ontwikkeld is ook daadwerkelijk in praktijk gebracht kan worden. Dat maakt het ook logisch om de verantwoordelijkheid voor deze fase over te dragen aan Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord als aanjager van ‘new business’ in de regio. Met haar voelsprieten in het regionale bedrijfsleven en expertise op innovatiegebied is het Biobased Bouw Innovatie Hub hiermee verzekerd van een goede uitgangspositie.

Hoe zorg je ervoor dat biobased materialen ontwikkeld worden en hun weg naar de bouwplaats vinden?

Het ontwikkelingsbedrijf maakt net als de omgevingsdienst deel uit van Circulair Westfriesland. Dat betekent dat kennis en ervaringen continu uitgewisseld blijven worden om het Biobased Bouw Innovatie Hub tot een succes te maken. Op de foto zetten Esther Zijl (directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN) en Quinten Foppe (directeur Omgevingsdienst NHN) hun handtekening onder de nieuwe governance structuur.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

april

23apr13:0015:00Sessie bouwtechnische aspecten en vergunningen en houtbouw (23 april)

26apr00:0023:00Kennissesie industriele bouw (26 april)

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal (27 mei )

juni

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)