CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Biobased Innovatie Hub

Wat doet de Biobased Innovatie HUB?

De Biobased Innovatie HUB zet zich in voor verbinding en kennisdeling met een netwerk dat aansluit bij de specifieke behoeften van jouw innovatie. Je krijgt toegang tot nieuwe ketenpartners en experts die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van jouw project. Bovendien bieden we toegang tot onafhankelijke labfaciliteiten en fysieke testomgevingen voor gedegen tests en experimenten.

Hier bouwen we binnen de Biobased Innovatie HUB aan

1. Kennistafels en innovatieprogramma’s

We werken aan samenhangende innovatieprogramma’s:

  • Teelt voor bouw
  • Biobased composieten (ook binders, additieven, coatings en vezels)
  • Biobased industrieel bouwen

Ook creëren we overzicht in welke partijen samen aan projecten binnen deze innovatieprogramma’s werken.

Heb je interesse om aan te halen bij een van de programma’s? Neem dan contact met ons op via info@circulairwestfriesland.nl

2. De Wegwijzer

De Wegwijzer helpt ondernemers de juiste weg te vinden naar beschikbare (lab)faciliteiten en kennis voor het ontwikkelen van nieuwe gewassen en bouwmaterialen. Dit doen we samen met onze kennispartners.

  • Expertise over het telen van gewassen die geschikt zijn voor circulaire bouwmaterialen
  • Expertise die je nodig hebt voor het ontwikkelen van jouw biobased product
  • Een netwerk van innovatoren om samen mee op te trekken
  • Testfaciliteiten om de eigenschappen van jouw product te onderzoeken
  • Faciliteiten om jouw product te laten certificeren
  • Samenwerkingspartners om een keten in te richten, gericht op biobased bouw innovaties

 

Zie onderaan de pagina voor de tabel met labfaciliteiten.

3. Kennisbank

De kennisbank is in ontwikkeling. Hier komt later een overzicht van lopende projecten, al beschikbare biobased materialen en bouwproducten, belangrijkste (wettelijke) eisen en richtlijnen.

Vraag en antwoord

  • Geen. In ieder geval niet voor het gebruik van de Wegwijzer. Wanneer het om samenwerking gaat is de investering in tijd en middelen concreet gericht op de biobased innovatie.
  • De Biobased Innovatie HUB biedt een infrastructuur voor versnelling van biobased bouwinnovaties. Deze infrastructuur is opgezet door gemeenten in de regio Alkmaar, regio Kop van Noord-Holland, regio Westfriesland en provincie Noord-Holland. Voor de dienstverlening worden geen kosten aan ondernemers en kennisinstellingen berekend.
  • Op dit moment lopen er drie innovatieprogramma’s. Als daarbinnen een match te maken is, zijn er geen andere kosten aan verbonden dan de eigen investeringen van de ondernemer in de biobased innovatie.
  • Wij bieden je toegang tot ons uitgebreide netwerk van experts en partners. We maken een match op basis van jouw specifieke behoeften en innovatievragen. Stuur een mail naar info@circulairwestfriesland.nl en we helpen je graag op weg!
  • Disclaimer; er vindt altijd een selectie plaats. Met name als het gaat om testlocaties en deelname aan de innovatieprogramma’s. De doelstellingen van samenwerkende partijen moeten overeenkomen.

Innovatie bindt zicht niet aan regio(grenzen) en wij delen onze expertise en kennis graag om de biobased-circulaire transitie te versnellen. Dus je bent van harte welkom.

De Biobased Innovatie HUB biedt toegang tot geavanceerde laboratoria voor materiaalanalyse, productontwikkeling en testen. We hebben ook fysieke testvelden waar je de prestaties van je biobased product in realistische omstandigheden kunt onderzoeken. Bekijk vooral het overzicht labfaciliteiten op de website.

Ja, wij helpen je graag bij het vinden van strategische partners, zoals bouwers, producenten en andere bedrijven in de waardeketen die jouw product kunnen gebruiken en verder ontwikkelen. We bieden ook toegang tot ons netwerk van mogelijke investeerders en andere commerciële partners. Ook als het gaat om even sparren rondom wetgeving, einde afvalstatus, emissies, etc., kun je bij ons netwerk van (lokale en semi-) overheden terecht.

Het laten certificeren van producten via de Biobased Innovatie HUB kan niet. We zorgen er wél voor dat je alles weet wat nodig is voor een succesvolle certificering. Hierna kan certificering bij een gespecialiseerd onafhankelijk instituut plaatsvinden.

Wij bieden inzicht in de verschillende subsidiemogelijkheden en financieringsprogramma’s die specifiek gericht zijn op biobased innovaties.

Let op; we helpen individuele ondernemers met het zoeken naar een keten of samenwerkingspartners (kennisinstellingen samen met ondernemers) die aan de innovaties werken. Samen vormen zij een consortium waarbinnen ze de aanpak voor de innovatie en de onderlinge rolverdeling daarbinnen vastleggen. Hierin kunnen we in sommige gevallen als penvoerder optreden. Dat is onderdeel van de subsidieaanvraag.

De Biobased Innovatie HUB ondersteunt je bij het creëren van een efficiënte en duurzame keten door samenwerkingspartners te vinden die passen bij jouw product. We bieden je de mogelijkheid om verbindingen te leggen met leveranciers, producenten en afnemers, zodat we de keten kunnen sluiten.

Nee. Dit doen we vooral niet. We bieden testlocaties voor nieuw te ontwikkelen bouwgewassen. Daarin ligt vooral een belangrijke partnerschap bij de zaadveredeling.

We werken samen met agrarische experts en bieden toegang tot testlocaties waar je de geschiktheid van gewassen kunt onderzoeken.

De Biobased Innovatie HUB fungeert als een centraal knooppunt voor samenwerking tussen innovators, wetenschappers, bedrijven en andere stakeholders. We organiseren evenementen en netwerkactiviteiten om samenwerking te stimuleren en kennisdeling te bevorderen.

We bieden toegang tot fysieke testvelden en praktijkomgevingen waar je jouw biobased product kunt testen onder realistische omstandigheden. Dit geeft je inzicht in de prestaties en duurzaamheid van je product. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

De toegang is meestal snel geregeld, afhankelijk van de aard van je vraag. We maken graag een persoonlijke afspraak om je behoeften te bespreken en te zorgen dat je zo snel mogelijk toegang hebt tot de juiste faciliteiten en netwerken.

Per casus wordt gekeken naar wat de beste routes zijn om te bewandelen.

Dit doen wij niet zelf, maar we kunnen je wel verbinden aan partijen die je hiermee kunnen helpen.

Er zijn verschillende gewassen die geschikt zijn voor het maken van circulaire bouwmaterialen. Deze gewassen worden steeds vaker gebruikt in de biobased bouwsector vanwege hun duurzaamheid, hernieuwbaarheid en lage ecologische voetafdruk. Enkele veel gebruikte gewassen voor circulaire bouwmaterialen worden hieronder in het kader besproken. Ook wordt er in de kennisbank toegewerkt naar een compleet overzicht. Hier wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Kevin Loomans
Kevin LoomansEuropean Building Supply (EBS) / New Circle
“Verbinding maken heeft onze focus. We zoeken verbinding met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen en we zijn bezig met biobased verbindingen. Dankzij de Biobased Innovatie HUB zijn er samenwerkingsvormen ontstaan die ons bedrijf een stap verder hebben gebracht; het heeft niet alleen onze productontwikkeling versneld, maar ook nieuwe inzichten opgeleverd die essentieel zijn voor de groei van ons bedrijf.”
Esther Zijl
Esther ZijlDirecteur Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord
“Met de lancering van de Wegwijzer biobased innoveren zetten we een grote stap in de richting van een duurzame toekomst. Noord-Holland Noord leent zich bij uitstek als dé regio voor het ontwikkelen van biobased bouwen door de aanwezige agrarische expertise, vooruitstrevende bouwbedrijven en innovatieve mindset. We zijn ervan overtuigd dat de Wegwijzer ondernemers zal helpen om sneller en efficiënter nieuwe biobased innovaties te ontwikkelen. Wat niet alleen goed is voor onze omgeving, maar ook voor de economie.”

Partners

European Building Supply (EBS), Het Grootslag, Natural plastics, Meijs Ingenieurs, Toekomstgroep, GP Groot Sloop, Luijtgaarden Dakpannen, Kesselaar & Zn, NHDA, gemeente Hollands Kroon, Vastgoed & Onderhoud B.V., Prommenz, Van Wijnen, Heddes, Ooms, Hollenberg Sloop & Milieu, J. van Bodegom, Grondstoffenbank Van der Bel, J.P. van Eesteren, Inholland, GGZ-NHN, Protatec, ESDG-Reigersdaal, gemeente Den Helder, GP Groot, Woningbedrijf Opmeer, provincie NH, BUCH gemeenten, KWS, Patina, Omring, Leekerweidegroep, Alcare, Kennemerwonen, GO!-NH.

Wat doet de Biobased Innovatie HUB?

De Biobased Innovatie HUB werkt aan een biobased circulaire bouwketen in Noord-Holland Noord door de innovatiekracht van ondernemers, kennisinstellingen en andere partners in te zetten om Nederlandse bouwproducten te ontwikkelen die bijdragen aan een CO2 positieve en afvalvrije bouwsector.

De Biobased Innovatie HUB speelt een cruciale rol als verbinder in het veld. Via de hub krijg je toegang tot ons netwerk van pioniers, waar je ervaringen kunt uitwisselen en potentiële samenwerkingspartners kunt ontmoeten. We helpen je graag bij het vinden van nieuwe ketenpartners en experts die passen bij de specifieke behoeften van jouw innovatie.

Daarnaast bieden we toegang tot de juiste, onafhankelijke labfaciliteiten en fysieke testomgevingen voor kwalitatieve tests en experimenten. Ook informeren we je over beschikbare financieringsmogelijkheden en subsidies die de investeringen in innovatie verlagen.

Tot slot werken we aan programma’s die de continuïteit van het innovatieproces in biobased bouwen waarborgen en bieden we een helder toekomstperspectief voor de implementatie van innovaties.

De Biobased Innovatie HUB biedt een infrastructuur voor biobased innovaties in de bouw. Dit is een initiatief van gemeente Alkmaar, gemeenten BUCH, gemeente Dijk en Waard, gemeente Koggenland, gemeente Opmeer, gemeente Enkhuizen, gemeente Hoorn, gemeente Medemblik, gemeente Stede Broec, gemeente Drechterland, gemeente Hollands Kroon, gemeente Schagen, gemeente Den Helder, gemeente Texel, provincie Noord-Holland, Circulair Westfriesland, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Artikelen Biobased Innovatie Hub