CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Een sluitend verhaal van de bouw maken

Bouw3

Overal in Noord-Holland Noord wordt gesloopt, gerenoveerd en nieuw gebouwd. Op de ene plek komen bouwmaterialen vrij en op de andere plek zijn juist bouwmaterialen nodig. Wat als je van deze stromen een gesloten keten kunt maken? Samen met gebouwbeheerders van woningcorporaties, zorginstellingen, gemeenten en bouwpartners werken we aan een bouwmaterialen strategie en een wegwijzer voor materiaalketens.

Kevin Loomans (EBS) neemt gebruikte dak clips weer in om er met de producent weer nieuwe clips van te maken. Rob Alosery (De Toekomstgroep) brengt verwijderd isolatieglas uit corporatiewoningen weer terug in nieuwbouwprojecten. En hoe kun je wol als isolatiemateriaal inzetten? De bijeenkomst op de locatie van Omgevingsdienst in Hoorn begint met drie korte presentaties, bedoeld om de ruim dertig deelnemers aan deze bouwsessie alvast in de juiste circulaire stemming te brengen.

De oplossing ligt op de grond

Want de opgave in de bouw is groot. Stikstoflimieten, het terugdringen van de CO2-uitstoot (en andere duurzame wet- en regelgeving), hoge bouwkosten en de ongewenste afhankelijkheid van grondstoffen uit (onstabiele) landen in de wereld vragen om een zuinig gebruik van bestaande en nieuwe bouwmaterialen.

“Bij de honderd geïdentificeerde materiaalstromen zijn circa 46 circulaire ketens gesloten”

De oplossing ligt in deze sessie – georganiseerd door Circulair Westfriesland, Provincie Noord-Holland en GO-NH – letterlijk op de grond. Een gigantische kaart van Noord-Holland Noord, waarop met gekleurde post-its is aangeven waar in de regio sloop- en renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd (blauw) en waar nieuwbouwprojecten (oranje).

Post-its plakken

“De bedoeling is om blauw en oranje aan elkaar te matchen; dat het bouwafval van het een zoveel mogelijk de grondstof voor het ander wordt”, vertelt Fanauw Hoppe, ketenaanjager circulaire bouw bij provincie Noord-Holland. Niet dat het zo makkelijk gaat. “Al die (sloop)materialen moeten eerst nog opgewerkt en gecertificeerd worden voor hun nieuwe toepassing. Daar zijn materiaalspecialisten voor nodig”, vult Barbara Harskamp, coördinator Circulair Westfriesland, aan.

Als de post-its daadwerkelijk geplakt worden zie je meteen de mogelijkheden in de lijn Uitgeest, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Hollands Kroon. Hier vinden veel bouwactiviteiten plaats. Vervolgens wordt door de groep geïdentificeerd welke materiaalstromen er zijn en welke ketens daaromheen al ontstaan zijn. Het resultaat is verrassend positief, vindt Barbara Harskamp, “Bij de honderd geïdentificeerde stromen zijn circa 46 circulaire ketens gesloten.”

Logistiek en opslag

Het streven is om dit beeld nog vollediger te maken. Hebben we alle bouwactiviteiten scherp? Hoe zien de ketens er precies uit per stroom en waar zitten de lacunes? Dit moet leiden tot een strategie en concrete wegwijzer om tot materiaalketens te komen. Barbara: “Logistiek en opslag/overslag zijn daarbij ook belangrijke factoren. Want materialen zullen als het goed is continu circulair ingezet worden en moeten soms tijdelijk bewaard worden. Wellicht is het verstandig om bij deze beweging ook groothandels te betrekken met hun magazijnen.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

september

10sep09:3012:00GO-NH Growth sessie

11sep10:0011:00GO-NH Growth (sessie voor gemeenten)

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

oktober

10okt09:3013:00GO-NH Growth (Symposium mestbewerking)

10okt14:0017:00Verder in de Zorg - Circulaire initiatieven en inspiratie voor de Zorgsector

25okt10:0012:30GO-NH Growth (kennistafel teelt voor bouw)