Zorginstelling Omring wil niet alleen afvalmateriaal aan de achterkant verantwoord laten verwerken, maar het ook aan de voorkant terugbrengen. “Zoiets valt of staat met de medewerking van de werkvloer”, aldus facilitair adviseur Maarten van Dijk van Omring.
Een pilot voor afvalscheiding was al eerder in gang gezet bij zorginstelling Omring, die met dertig locaties sterk vertegenwoordigd is in Westfriesland en de kop van Noord-Holland. Maar afval dat er niet is hoef je ook niet te scheiden. Daarom sloot Omring zich aan bij de CIRCO Track ‘Met zorg verpakt’. Als je het verpakkingsmateriaal weet terug te dringen, dan maak je de afvalberg al meteen een stuk kleiner.
Hoe zijn jullie te werk gegaan?
Maarten: “Ons werd op het hart gedrukt om eenvoudig te beginnen: met één productgroep. We hebben gekozen voor de reinigingsmiddelen die we gebruiken om de vloer, het sanitair en het interieur schoon te maken. Dat gaat er bij onze huishoudelijke dienst in flinke hoeveelheden doorheen. We bestellen nu literflacons met concentraat. Dat concentraat mengen de schoonmakers met water in emmers en sproeiflacons.”
“Minder flacons betekent minder plastic afval, minder transportbewegingen (dus minder CO2-uitstoot) en minder voorraden die aangehouden hoeven te worden”
Hoe kan dat circulairder?
Maarten: “Onze leverancier King heeft doseerunits waarmee je op locatie 2.500 liter product kan aanmaken. In plaats van die batterij flacons gebruik je nu 2,5 liter ‘pouches’ aan concentraat die je in de installatie hangt. Vervolgens wordt de chemie automatisch in de juiste verhouding aan het water toegevoegd.”
Welke – duurzame – voordelen heeft dat?
Maarten: “Een aantal voordelen zijn evident. Minder flacons betekent minder plastic afval, minder transportbewegingen (dus minder CO2-uitstoot) en minder voorraden die aangehouden hoeven te worden. Daarnaast hoeven medewerkers niet meer zelf de chemie te mengen. Daardoor voorkom je dat de dosering te weinig is waardoor er niet goed wordt gereinigd, of te veel waardoor er sprake is van verspilling. Dat laatste komt vaker voor. Ook kun je nu makkelijker op maat je flacon of emmer vullen, waardoor je achteraf minder product hoeft weg te gooien. Ook dat maakt het gebruik efficiënter.”
En nu?
Maarten: “We gaan met King een vervolgafspraak maken. Hoogstwaarschijnlijk zal dit leiden tot een pilot. De mate waarin onze schoonmakers warmlopen voor deze verandering, bepaalt grotendeels het succes ervan. Feit is dat de doseerunits op centrale plekken in grote en middelgrote locaties bevestigd zullen worden. Waar je normaal even snel een flacon uit de kast trok, zul je het logistiek nu anders moeten aanpakken. Ik ben benieuwd hoe dat ervaren wordt.”
Waarom doet Omring dit?
Maarten: “Wij zijn best een vooruitstrevende zorginstelling, al zeg ik het zelf. MVO staat hoog in het vaandel. Ook ons initiatief om afval te gaan scheiden bijvoorbeeld is nog lang niet gemeengoed in de sector.”
[foto: MaartenvanDijk1 of 2]