CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Een circulaire issue van de tissue maken

TheavanDuijn

Nog voordat er een officiële visie is geformuleerd, is Alkcare aan de slag gegaan met duurzaamheid. Enthousiasme en zorg voor het milieu zijn de drijfveren. De Alkmaarse zorginstelling heeft haar tanden gezet in de recycling van de papieren handdoekjes.

Heb je je handen gewassen in de toiletruimtes van een van de twee locaties van Alkcare, dan kun je ze afdrogen met papieren tissues. Voordat facilitair manager Thea van Duijn meedeed aan de CIRCO Track Met zorg verpakt, stond ze eerlijk gezegd niet zo stil bij de milieubelasting die zoiets kan veroorzaken.

Verandering in houding

“De tissuestroom gaat mee met het restafval en wordt verbrand. Waar ik mij bewuster van werd is dat je dit papier kunt scheiden en hergebruiken”, zegt Thea. CIRCO Track deelnemer Flevoziekenhuis gaf al het goede voorbeeld. En ook afvalverwerker GP Groot zag mogelijkheden. “Door het goed te onderzoeken zijn we ons gaan realiseren dat niet alle, maar wel veel doekjes kunnen worden gerecycled. Je ziet dat in de markt en bij producenten de houding ten opzichte van recycling en de kwaliteit van het materiaal positief aan het veranderen is”, verklaart key accountmanager inzameling en recycling van GP Groot, Menno Huiberts.

“We moeten wel met bordjes onze gasten waarschuwen dat ze alleen maar tissues mogen weggooien in de daarvoor bestemde bak, anders krijg je een vervuilde stroom”

Een speciale zak op de werkkar

Samen besloten Menno en Thea de uitdaging aan te gaan om een nuttigere bestemming voor de gebruikte tissues te vinden dan eindstation de verbrandingsoven. “Ik wilde het niet apart gaan scheiden, dan heb je weer een afvalstroom extra te managen”, aldus Thea. Dat hoeft ook niet, zo bleek. De tissues kunnen toegevoegd worden aan het papier/karton of aan het vertrouwelijke papier. De facilitair medewerkers nemen een speciale zak mee op hun werkkar, die geperforeerd is en daardoor makkelijk samengeperst kan worden.

Thea: “We moeten wel met bordjes onze gasten waarschuwen dat ze alleen maar tissues mogen weggooien in de daarvoor bestemde bak, anders krijg je een vervuilde stroom.” “De handdoekjes worden ter verwerking aangeboden aan verschillende partijen in de papier verwerkende industrie. Zij kunnen er verpakkingen of weer nieuwe tissues van maken”, vervolgt Menno.

Voedselverspilling

Het project staat nog in de kinderschoenen, maar Thea heeft de smaak te pakken. Ze zou ook graag de voedselverspilling willen aanpakken die het gevolg is van het bestellen per huiskamer. Er is nu onvoldoende afstemming wie wat in de voorraadkast heeft staan. “Maar laten we eerst maar een echte duurzaamheidsvisie gaan opstellen”, lacht zij.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

januari

13janAll DayWerksessie circulaire LIOR

20janAll DayWerksessie circulair bestek

20janAll DayWerksessie circulaire vergunning

30janAll DayWerksessie GWW/infra

februari

07feb10:0012:30Van sloop naar bouwontwerp

11febAll DayWerksessie voor ondernemers in de Grond-, weg- en waterbouw, sloopbedrijven en betonverwerkers

13febAll DayWerksessie circulair & constructeurs

18febAll DayCirculaire Zorg

maart

04mrt16:4616:46Circulair & inkoop

12mrt16:4716:47Biobased bouwen initiatieven NHN

20mrt16:4916:49Nationaal congres CE