ALKMAAR – Onlangs vond de workshop ‘Meer Circulariteit in de Bouw’ plaats, waar verschillende belangrijke punten onder de aandacht werden gebracht. De workshop met medewerking van studenten van Inholland Alkmaar, richtte zich op innovatieve oplossingen en onderzoek naar duurzame bouwmaterialen, met speciale aandacht voor schimmel mycelium.
Onderzoek naar Schimmel Mycelium
Tijdens de workshop presenteerden de studenten van Inholland Alkmaar hun bevindingen over het gebruik van mycelium in de bouw. Enkele van de belangrijkste punten die aan bod kwamen, waren:
- Regulatie van het ontsmettingsproces: Methoden om het ontsmettingsproces van mycelium te beheersen en te optimaliseren.
- Monitoring van de groei: Technieken en hulpmiddelen om de groei van mycelium effectief te monitoren.
- Potentie voor (semi) structurele toepassingen: Onderzoek naar de mogelijkheden van mycelium als bouwmateriaal voor structurele en semi-structurele toepassingen.
- Ontwerpen met natuurlijk materiaal: Strategieën om met mycelium te ontwerpen en de eigenschappen van het materiaal te sturen tijdens het groeiproces.
Daarnaast toonden de studenten software die tweedehands dakpannen kan herkennen, wat bijdraagt aan de efficiëntie en duurzaamheid in de bouwsector.
Kennisdeling en Samenwerking
Een belangrijk aspect van de workshop was het delen van kennis en het verbinden van het bedrijfsleven met het innovatielab van Inholland. Dit biedt talloze mogelijkheden om verdere stappen te zetten richting een circulaire economie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Wokke van Inholland via mark.wokke@inholland.nl.
Vraagstukken uit de Markt
Tijdens de workshop werden diverse vraagstukken uit de markt gedeeld. Deze vraagstukken worden door Inholland opgepakt voor mogelijk vervolgonderzoek. Daarnaast worden andere vraagstukken over kennisdeling meegenomen naar toekomstige bijeenkomsten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie opvragen over deze vraagstukken.
Biobased Bouwen in Noord-Holland
Navied Tavakolly van Circulair Westfriesland presenteerde informatie over biobased bouwen en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Hij besprak de biobased innovatiehub en de bijbehorende kennisbank voor Noord-Holland. Voor verdere discussies over deze onderwerpen kan contact worden opgenomen via info@circulairwestfriesland.nl.
De workshop heeft duidelijk gemaakt dat er veel potentie is voor innovaties in de bouwsector, met een focus op duurzaamheid en circulariteit. De samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en innovatielabs speelt hierbij een cruciale rol.
Deze workshop vond plaats bij GP Groot en werd medegeorganiseerd door Circulair Westfriesland in samenwerking met Gemeente Alkmaar en InHolland Alkmaar.