CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Sloopbakstenen versterken kademuren

Beeld Pexels
Beeld Pexels

Door slim te slopen kun je bouwmaterialen hoogwaardig hergebruiken én geld verdienen. Dat begint met een goede materialeninventarisatie. GGZ Noord-Holland-Noord neemt in Heiloo de proef op de som.

GGZ Noord-Holland-Noord gaat een nieuwe kliniek in Heiloo bouwen, die als het goed is in 2025 opgeleverd zal worden. Daarvoor moeten vier verouderde panden wijken. Freddie Ong, beleidsadviseur vastgoed en duurzaamheid, zocht naar een manier dat sloopwerk zo circulair mogelijk uit te voeren. Hij kwam via het netwerk van Circulair Westfriesland in contact met Dick van Veelen van Meijs Ingenieurs. “Toen hij vertelde dat je geld kon verdienen met slopen, was mijn interesse gewekt”, aldus Freddie.

Goud in handen

Sloopaannemers zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van hergebruik van bouwmaterialen, maar ze benutten die nog niet maximaal. Dat is de stelling van Dick van Veelen. Zijn bedrijf Meijs Ingenieurs ontwikkelde een circulaire materialenscan waarmee kansrijke sloopmaterialen nauwkeurig in beeld worden gebracht. “Dan heb je meer goud in handen dan je denkt.”

“In Italië is een procedé ontwikkeld om bakstenen uit oude muren los te kloppen, schoon te maken en weer in nieuwbouw te verwerken”

Hij baseert dat onder meer op moderne recyclingtechnieken die hij overal in Europa heeft aangetroffen en naar Nederland brengt. Dick: “In Italië is bijvoorbeeld een procedé ontwikkeld om bakstenen uit oude muren los te kloppen, schoon te maken en weer in nieuwbouw te verwerken. En zo kijken we ook met andere ogen naar secundair hout, plafondplaten en dakpannen.”

Bij een quick-scan van het eerste te slopen pand van GGZ NHN kwam al een grote circulaire potentie naar voren. Dat heeft in ieder geval geleid tot één opmerkelijke toepassing. “De buitenmuren zijn gemaakt van dusdanig harde bakstenen dat zij gebruikt kunnen worden in de renovatie van de kademuren van Amsterdam”, vertelt Freddie enthousiast.

(tekst gaat verder onder deze afbeelding)

Circulaire omslag

Het mooiste zou het zijn als de materialen uit het slooppand hun weg zouden vinden in de nieuwe kliniek. Freddie “Die planning loopt in dit geval niet synchroon. Het ontwerp van de nieuwbouw was klaar voordat we wisten wat de slooppanden aan grondstoffen zouden opleveren. Als je echt duurzaam wilt bouwen, pak je het omgekeerd aan. Zo willen we het in de toekomst wel meer benaderen.” “Dan moeten ook bouwende partijen en architecten die circulaire omslag gaan maken”, stelt Dick.

Meijs Ingenieurs blijft zich verdiepen in nieuwe mogelijkheden voor hoogwaardig hergebruik van sloopmaterialen. Dick: “Glas vertegenwoordigt een grote, maar ingewikkelde stroom door de vele gedetailleerde bewerkingen. Denk aan dubbel glas. Een studente van de TU Delft gaat zich tijdens haar stage bij ons hierop storten. Ik ben erg benieuwd wat daaruit komt.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

december

10dec12:4516:00Van circulaire sloop naar bouw; presentatie van drie voorbeelden in NH