CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Groeien en duurzaam ondernemen? GO!-NH versnellingsprogramma’s ondersteunen ambitieuze ondernemers

Sjors Wagenaar Wagenaar Refrigeration_MG_4912 _Natascha Libbert _smaller

Het op de markt brengen van ideeën of producten kan een uitdaging zijn. Provincie Noord-Holland heeft hiervoor het GO!-NH versnellingsprogramma ontwikkeld om ondernemers te ondersteunen bij het opschalen en lanceren van innovatieve, duurzame producten en diensten. Met drie verschillende versnellingsprogramma’s – Accelerator, Growth en Scale – worden trainingen, tools en professionele coaching door experts gedurende 3 tot 6 maanden aangeboden. Daarnaast faciliteert GO!-NH de mogelijkheid om de innovatie te presenteren aan investeerders, partners, potentiële klanten en andere belanghebbenden in de markt.

In de jaren dat dit programma bestaat hebben diverse ondernemers deelgenomen aan een van de vele programma’s. De regio Westfriesland is hierbij goed vertegenwoordigd. Drie ondernemers actief in onze regio vertellen in het kort hun ervaring over de deelname en wat het hen heeft gebracht.

Kevin Loomans

‘Was een rollercoaster’

Kevin Loomans van European Building Supply in Zwaag was deelnemer van GO!-NH Scale 2022-2023.  Hij kijkt tevreden terug op zijn deelname. “GO!-NH is een rollercoaster die maar doorgaat! Experts die over jouw schouder meekijken, inzicht geven in nieuwe business cases en jouw organisatie laten spiegelen en verkennen. Met focus op verschillende thema’s zoals; purpose, visie, strategie, intervisie komen langs in het GO!-NH traject. Een waardevol programma met het juiste netwerk om impact te maken op het klimaat en jouw organisatie.”

Danny Pormes (r)

‘Slimme combinaties maken’

Groei doormaken, daar weet Danny Pormes van FastFeetGrinded alles van. Hij nam een jaar eerder deel aan GO!-NH Scale 2021-2022 en erkent de kansen van een nieuw netwerk. “GO!-NH was voor ons: go extreme! Door GO!-NH beseften we dat we gewoon moesten gáán als we wilden groeien. Het programma zorgt voor zulke waardevolle contacten dat je meteen aan de gang bent. Dankzij dat netwerk kun je direct het proces versnellen. Die slimme combinaties maken leer je bij GO!-NH. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel.” Je kunt zijn uitgebreide verhaal lezen in onze serie verschilmaker.

Sjors Wagenaar

‘Waardevolle tijdsinvestering’

Sjors Wagenaar was voor zijn gevoel de pioniersfase voorbij. Hij wilde met zijn bedrijf Wagenaar Refrigeration meer structuur in zijn organisatie aanbrengen. Daarom schreef hij zich in voor het GO!-NH Scale programma van de provincie Noord-Holland, Innomics en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, waarin acht ondernemers onder begeleiding van experts een strategie uitwerken om nieuwe markten aan te boren met hun product of dienst. “Het programma begon in november, precies de tijd waarin de tulpenkassen hun seizoen opstarten en het voor ons de drukte tijd van het jaar is. Dat bleek heel intensief,” liet hij eerder optekenen in een interview op NHN.nl.  “Volop met de opdrachten aan de slag gaan, zat er dus voor ons niet in, maar we hebben wel alle sessies bijgewoond. Het heeft ons strategische inzichten gebracht en houvast bij ons groeiproces. Zo willen we schaalbaar worden door zelf telkens één apparaat te ontwikkelen dat we voor veel verschillende opdrachtgevers op de markt kunnen brengen, in plaats van elke keer iets specifiek voor de klant ontwikkelen. Daarnaast hebben we onze strategie voor het buitenland besproken. Het is onze droom om de DRY+ Climate wereldwijd te verkopen. Je leert ook van de andere ondernemers die meedoen, waar zij in de praktijk tegenaan zijn gelopen en hoe ze dat hebben opgelost. Bovendien hebben we nu een netwerk van adviseurs waarop we kunnen terugvallen. Deelname is dus echt waardevol geweest en een goede tijdsinvestering.’’ Zijn verhaal is ook te lezen in onze serie verschilmakers.

Overzicht bedrijven

Onderstaande bedrijven hebben eerder meegedaan aan een traject van GO!-NH. GO!-NH Accelerator

Editie Naam team/bedrijf Ondernemer Locatie Bio
CE2018 BambooBaby Caroline Beelen Zwaagdijk-Oost BAMBOOBABY brengt wasbare luiers onder de aandacht. Dit doen ze door (online) verkoop, het geven van workshops, presentaties en consulten en het begeleiden en adviseren van overheden over het gebruik van wasbare luiers. Zo zorgt BambooBaby voor afvalvermindering en zijn ze duurzaam, milieubewust, en circulair. https://www.bamboobaby.nl/
CE2018 Upp! UpCycling Plastic bv Jan Jaap  Folmer Zuidermeer (Westfriesland) UPP! UPCYCLINGPLASTIC sluit de plastic-afval-cirkel lokaal door van het plastic afval van steden of bedrijven duurzame en 100% recyclebare producten te maken, voor diezelfde steden of bedrijven. Upp! redt daarbij plastic afval van verbranding, stort of dumping in de natuur en oceanen.  https://www.upcyclingplastic.com/
CE2018 Next Generation Machinery Ruud Bakker Alkmaar NEXT GENERATION MACHINERY (NGM) en loonwerkbedrijf Jan van Bodegom ontwikkelen een emissievrije waterstoftractor voor het maaien van bermen. Naast het ontwikkelen van een CO2 vrije tractor wordt de efficiëntie van de machine sterk verbeterd, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. http://ngmachinery.nl/en/
DM2019 ENDAN pioniers Jeff Wezel Zwaag ENDAN Pioneers is een duurzame onderneming voor energietransitie. Binnen een coalitie van gemeenten en bedrijven creëren zij waterstof voorzieningen. Daarnaast hebben ze een oplossing voor overschotten van duurzaam opgewekte energie. Dit wordt opgeslagen in een buurtbatterij. De buurtbatterij zal gelijktijdig de voeding voor een elektrolyse systeem zijn om groene waterstof te maken. www.endan.vision
DM2019 ENDAN pioniers Jasper Baltus
Growth 2021 InformAR (Vitasys BV) André Hundman Zwaagdijk / Purmerend Met de innovatieve Augmented Reality oplossing van InformAR wordt o.a. indoor navigatie mogelijk. Daarbij hebben medewerkers/bezoekers beschikking over relevante informatie, of andere media waar en wanneer dat nodig is.
Door de gebruiksvriendelijke interface hoef je geen programmeur te zijn om toch meeslepende AR ervaringen te creëren. Deze technologie is waardevol in bv. ziekenhuizen, industriële omgevingen, facility management, musea en nog veel meer.
Growth 2021 InformAR (Vitasys BV) Jasper van der Klooster
Growth 2021 Green Urban Landscapes (Bevlogen Bouwers) Paul Vlaar Hoorn/Alkmaar Consortium Green Urban Landscapes: Bevlogen Bouwers, Patina en KUUK
De Bevlogen Bouwers ontwikkelen gevels van verticaal groen voor buiten- en binnenruimtes, waarmee ze problemen voortkomend uit hittestress tackelen, wateropslag stimuleren en biodiversiteit in de gebouwde omgeving verhogen.
De mensen van Patina zijn dakdenkers; ze denken mee over het beste en meest duurzame dak voor hun klant. Op dit moment wordt het merk Oase uitgerold. Oase wordt een merk waarin alle soorten van verduurzamingen als kenniscentrum deelnemen; energie, circulariteit, afval upgraden naar grondstof en vergroening waarbij het kweken van van groen aanwezig is.
KUUK zorgt voor inrichting en herinrichting van veilige en gezonde terreinen en openbare gebieden. Het realiseren en onderhouden van de openbare ruimte en bedrijventerreinen is bij hen in goede handen. De focus ligt op realisatie en onderhoud, maar ze verzorgen ook graag het gehele traject – inclusief ontwerp en bestek. Dit alles doen ze het liefst op een duurzame manier.
Growth 2021 EcarACCU Jasper Baltus Zwaag EcarACCU richt zich al 4 jaar op het hergebruiken van afgedankte batterijen uit elektrische auto’s uit Nederland en meerdere Europese landen. Door de recycling van de batterij bij EcarACCU worden alle onderdelen weer beschikbaar gesteld voor een tweede leven. Hierbij valt te denken aan grootschalige opslag van stroom, elektrificeren van voertuigen en boten en kleinere batterijen voor home storage.
Growth 2021 EcarACCU Mike Kuip Zwaag
Scale 2021-2022 Proevkantoor (consortium Local2Local) Matthijs Post Lutjebroek PROEVKANTOOR zet zich in om verkoop van natuurinclusieve boeren en telers te verhogen tegen een eerlijke prijs. Dit wordt gerealiseerd d.m.v. verkoopstellingen bij retailers in Noord-Holland, educatie, beleving en verbinding tussen boeren en burgers!
ASI2022 Special Machines De Boer (Danvos) Dirk Jan Vos Opperdoes Special Machines de Boer (Opperdoes) heeft een circulair en integraal filterproces ontwikkeld voor verwijdering van ammoniak uit stallucht en mest. De opgevangen ammoniak kan worden gerecycled als meststof of in een brandstofcel worden gevoegd voor de opwekking van elektriciteit en warmte.
ASI2022 Special Machines De Boer (Danvos) Klaas de Boer
Growth2022 EBS European Building Supply Kevin Loomans Zwaag European Building Supply (Zwaag) ontwikkelt duurzame en circulaire bouwmaterialen.
Growth2022 Green Simplicity Jebb Klaver Andijk Green Simplicity (Andijk) ontwikkelt en levert betaalbare LED-verlichting teeltsystemen voor de tuinbouw.
Growth2022 SociBike Peter Schouten Enkhuizen Soci.Bike (Enkhuizen) is fabrikant van elektrisch ondersteunde bakfietsen, gemaakt door mensen die anders aan de zijlijn staan.
Scale 2022-2023 Wagenaar Refrigeration Sjors Wagenaar / Frank Wuite 1681 PD Zwaagdijk-Oost Wagenaar Refrigeration BV is specialist in koel-warmtepomptechniek. Haar nieuwste ontwikkeling is de Dry+ climate: een volledig elektrische en, kant-en-klare oplossing voor koelen, ontvochtigen en verwarmen van groei- en droogruimtes. Met de Dry+ eenheid maakt de teler de stap naar verduurzaming en heeft meer flexibiliteit en controle over het gehele teeltproces.
Scale 2022-2023 EBS Kevin Loomans 1689 ZX  Zwaag Dakbedekking dat de oplossing is voor biodiversiteit, het ecosysteem en CO2-uitstoot. De dakbedekking van EBS heeft gemiddeld een 50% hogere levensduur van ongeveer 60 jaar, en is grotendeels circulair gemaakt van “afval”. Maak je klaar voor de duurzame bouwdoelstelling 2030 en realiseer mooie groene daken met een duurzame impact!
Accelerator 2023 Stichting Clean2Anywhere Edwin A. ter Velde / Peggy van Katwijk Schelphoek 6 Hoorn We doen een knotsgek experiment! We bouwen een 17e eeuws fluitschip op historische wijze, maar dan volledig uit afvalplastic. Een schip om de wereldzeeën te bevaren voor eerlijke handel. Een ongemakkelijk avontuur waarmee we overtuigingen en gewoontegedrag omkeren om de vooruitgang naar een duurzame en inclusieve wereld te versnellen. Want als je steeds blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.
Growth 2023 Cirqlar B.V. Roeland Beemster Gedeputeerde Laanweg 47 hal 8
1619PB Andijk
Cirqlar produceert een biocomposiet gemaakt van 40% kunststof en 60% rijstvlies. Dit product is circulair toe te passen na terugname van het product. Wij maken er gevelbekleding en vlonders van.
Growth 2023 Composite Cover Manufacturing | CCM B.V. Michiel Kraak Vooreiland 2, 1671 HN, Medemblik CCM heeft voor de offshore windindustrie een innovatieve, kostenbesparende en volledig circulaire composiet monopile hardcover ontworpen. De cover zorgt voor goede bescherming van de monopile en biedt een veilige en gezonde werkomgeving voor offshore werknemers. Door het slimme ontwerp kan de cover worden aangepast naar de wensen van iedere klant.

Meer informatie

Meer informatie over GO-NH! programma’s en mogelijkheid tot deelname kijk op go-nh.nl/meer-informatie/. Voor vragen kun je ook contact opnemen met Caroline Beelen van Innomics en tevens oud deelnemer.

Introductiebijeenkomst

Ben jij geïnteresseerd in een GO!-NH versnellingsprogramma en ben je op zoek naar de juiste match? Dan zijn de introductiebijeenkomsten het uitgelezen moment om antwoorden te vinden. Tijdens deze bijeenkomsten hoor je van het GO!-NH team en huidige en oud-deelnemers wat het versnellingsprogramma voor je kan betekenen en welk traject de juiste match voor jou is. Daarnaast kun je jouw vragen direct stellen aan het team van GO!-NH.
Wanneer: woensdag 31 mei 2023 | 16.30 – 17.30 uur
Locatie: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Gebouw C (op het terrein van Inholland Alkmaar), Bergerweg 200, 1817 MN, Alkmaar
Aanmelden: via deze link.

Scale

GO!-NH Scale start in september 2023 en loopt tot en met februari 2024. Dit programma richt zich specifiek op duurzame ondernemers in Noord-Holland met een omzet van minimaal € 1 miljoen en de ambitie om flink te groeien. Met het GO!-NH programma ondersteunt de provincie ondernemers in hun ambitie om duurzaam te ondernemen. Zo wil de provincie de overgang naar een duurzame circulaire economie versnellen. Aanmelden kan tot en met 10 september via de website van GO!-NH.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)

juli

04jul14:0018:00Expo Circulaire & Biobased maakindustrie Bouw

27jul13:3017:30Bijeenkomst: Samen aan de slag met biobased bouwen in de GWW

september

19sep12:0017:30Circulair Impact Event