Circulaire initiatieven schieten uit de grond. De vraag is nu: hoe breek je door het glazen plafond van startend bedrijf heen en ga je werkelijk impact maken? Het event Circulair NHN 2023 met de pakkende titel ‘Circulair doorpakken. De toekomst begint nu’ probeerde antwoord te geven op die vraag.
Ondernemen is al uitdagend in deze tijd, laat staan circulair ondernemen. Trendwatcher Farid Tabarki schetst een wereld die geplaagd wordt door meerdere crises tegelijk (polycrisis). Oorzaak: versnelling van de tijd. Nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen tuimelen over elkaar heen en schudden de internationale samenleving continu door elkaar.
Hoe we ons daartoe moeten verhouden? Creëer netwerken, doe mee, geloof in spel in plaats van proces en ga terug naar het collectief. De toekomst is aan de ‘vloeibare samenleving’, stelt Tabarki. Het goede nieuws is dat in zo’n omgeving de circulaire economie met zijn flexibele ketenverbindingen goed kan gedijen.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
Circulaire mythen doorprikken
Farid Tabarki is de openingsspreker tijdens Circulair NHN 2023, het evenement dat mede georganiseerd is door Circulair Westfriesland. Het raamwerk van de dag, die plaatsvindt in cultureel centrum TAQA De Vest in Alkmaar, bestaat uit drie ‘tafels’ met verschillende onderwerpen en sprekers. In de eerste sessie worden vakkundig een aantal circulaire mythen doorgeprikt. ‘Circulair is meer dan afval en recycling.’ Ja, je kunt al bij de inkoop kijken welke materialen je het beste kunt gebruiken.
‘Circulair leidt vaak tot technologische oplossingen.’ Nee, het gaat om slimme samenwerkingen en het sluiten van ketens per materiaalsoort. Dat vereist organisatievermogen. ‘Circulair kost tijd en geld.’ Ja en nee. In ieder geval niet op de lange termijn. En onderschat niet de toegevoegde waarde die circulair ondernemen kan hebben in de werving van nieuwe medewerkers. Zingeving en MVO worden steeds belangrijkere criteria in de keuze voor een (nieuwe) baan.
Circulariteit afdwingen
Die laatste stelling is alvast een opstapje naar de volgende tafel waarbij de financiering van de circulaire economie centraal staat. De openingsvraag van dagvoorzitter Klaske Kruk: is de circulaire economie duur? Martje Fraaije van de Rabobank beantwoordt dat met een wedervraag: wie betaalt nog voor zijn restromen? Zij wijst op de opkomst van bancaire financieringen die circulaire impactmakers in het zadel helpen met rentekortingen.
Wees het dominosteentje dat andere dominosteentjes laat vallen
Eerlijk is eerlijk. FastFeetGrinded, dat sportschoenen recycleert, klopte vergeefs aan bij de banken. Uiteindelijk wilde een groot familiebedrijf in het avontuur stappen van grondlegger Danny Pormes. Wees creatief, is de algemene teneur. Zorg voor een goede businesscase. Benader ROM InWest, dat ook steeds meer de circulaire economie wil stimuleren. Zet een crowdfunding actie op. Zoek particuliere investeerders en blijf in contact met de bank. Martje: “Feit is dat Europese wet- en regelgeving ‘corporate social responsibility’ steeds meer afdwingt. Als banken zullen we bedrijven moeten helpen om de omslag te maken.”
Veel koffiedrinken en kletsen
Bij de laatste sessie zitten de circulaire verschilmakers aan tafel. Zoals Janneke Bruil, beleidsadviseur voedsel bij Gemeente Wageningen. Zij is de stuwende kracht achter een initiatief om met allerlei partijen een gezonde regionale circulaire voedselketen op te zetten. Want waarom zou je het eiwitrijke bierborstel – een restproduct van bier – niet kunnen inzetten om van oud brood nieuw brood te maken? Een kwestie van mensen lokaal aan elkaar koppelen en veel koffiedrinken en kletsen, aldus Janneke. “En durf te experimenteren en fouten te maken.”
(tekst gaat verder onder deze foto)
Bugaboo, de fabrikant van kinderwagens, is ook de circulaire toer op gegaan. Zij heeft haar doelstellingen keihard gemaakt. In 2026 moeten de emissies met 49% naar beneden zijn gebracht ten opzichte van 2019. Om dat te bereiken, heeft Bugaboo de primaire materialen van haar kinderwagens tegen het licht gehouden, met name nylon/plastic, aluminium en polyester. Die worden nu vervangen door biobased en gerecyclede varianten. “We nemen leveranciers mee in deze ambitie. We dagen ze uit en betalen voor trainingen en certificeringen”, vertelt Lise Hordijk van Bugaboo.
Het zijn inspirerende verhalen. In een eerdere presentatie sprak Kevin Weijers over de kunst van het experimenteren. Hoe één kleine actie een serie acties in beweging kan zetten en een groot verschil kan maken. Hopelijk wordt Circulair NHN 2023 ook zo’n eerste dominosteentje.
Circulair NHN 2023 is georganiseerd door de gemeenten Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Heiloo, Castricum, Hollands-Kroon, Dijk en Waard, Circulair Westfriesland, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Provincie Noord-Holland. De tafelgesprekken zijn terug te zien op nhnext.nl.