CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Koningin Máxima bezoekt sportschoenen recycle bedrijf FastFeetGrinded

danny_sneakers

De oprichters van FastFeetGrinded zijn al twintig jaar eigenaar van een winkel in hardloopbenodigdheden. Door een toenemende vraag naar het recyclen van sportschoenen, hebben zij na jarenlang onderzoek een machine weten te ontwikkelen die sportschoenen verpulvert. Het verkregen materiaal wordt gescheiden waardoor grondstoffen worden verkregen voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe sportschoenen, garens of ondergronden voor buitensportvelden. Het bedrijf heeft als ambitie om de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie. Zowel voor de techniek als de financiering wordt samengewerkt met de Heilig Group uit Noord-Holland. Deze internationale bedrijvengroep biedt technische oplossingen aan industriële markten, waaronder recycling.

 

Werkbezoek

Het werkbezoek begint met een rondleiding door het bedrijf en een demonstratie van de machine. Aansluitend nemen Koningin Máxima en Jacco Vonhof deel aan een gesprek over de kansen en uitdagingen van circulair ondernemen en de bedrijfsketen. Onderwerpen zijn onder meer financiering, subsidieregelingen, de arbeidsmarkt en (internationale) wetgeving. Aan tafel zitten de eigenaren van FastFeetGrinded, vertegenwoordigers van familiebedrijf Heilig Group, ketenpartners zoals de (internationale) toeleveranciers van sportschoenen en afnemers van de grondstoffen en vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 geeft het Nederlandse kabinet uitvoering aan zijn ambities op dit terrein.

Innovatie en verduurzaming

Het werkbezoek past bij de aandacht van het Comité voor innovatie en verduurzaming, waar circulariteit deel van uitmaakt. Elk jaar brengt het Comité het Jaarbericht Staat van het mkb (zie www.staatvanhetmkb.nl) uit met aandacht voor thema’s die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling van het mkb, zoals financiering, verduurzaming, digitalisering en dienstverlening van de overheid. Het Comité geeft het kabinet met enige regelmaat gevraagd en ongevraagd advies over het overheidsbeleid voor mkb-bedrijven.

Bron: tekst Koninklijkhuis.nl

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

16mei14:1517:00Themabijeenkomst Circulair & natuurinclusieve infra

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)