CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

De zorg gaat ook het milieu beter maken

WFM-20221028-CircoTrackAlgemeen

Geen sector die directer bijdraagt aan het welzijn van mensen dan de zorg. Het nadeel: het maakt onze leefomgeving zieker. De zorgverlening leidt tot een grote afvalberg. Hoog tijd om daar eens kritisch naar te kijken. Zijn er circulaire oplossingen? Lees verder

Circulair Westfriesland, zorginstelling Omring en Dijklander Ziekenhuis namen het initiatief tot een CIRCO Track. Een beproefde methode om met ketenpartners tot concrete oplossingen te komen om enerzijds minder materialen te gebruiken en anderzijds deze materialen vaker – hoogwaardig – te recycleren.

Ketenbedrijven bij elkaar

Deze ‘track’ kreeg de naam ‘Met zorg verpakt’ en bracht zorginstellingen, afvalverwerkers, leveranciers en producenten van zorgproducten samen. Hun inspanningen leidden tot concrete projecten waarin zij een circulair verschil willen maken. “Het mooie is dat we de verschillende ketenpartners bij elkaar hadden”, aldus Barbara Harskamp van Circulair Westfriesland. “Daardoor zijn er praktische oplossingen gepresenteerd, die ook uitgevoerd gaan worden. Voor een circulaire duurzame aanpak is samenwerking in de keten onmisbaar.”

Leverancier King wil kartonnen omdozen vervangen door vaste kratten, Layco werkt aan een intubatie-instrument zonder disposable onderdelen en je kunt PVC infuuszakken goed hergebruiken

Hervulbare flacons en vaste kratten

Zorginstelling Alkcare en afvalverwerker GP Groot vonden elkaar in het hergebruiken van papieren handdoekjes. Dijklander Ziekenhuis wil niet langer jaarlijks 16.000 flacons desinfectiemiddel bij het afval gooien en zoekt naar hervulbare flacons en de mogelijkheid om die zelf te vullen op basis van grootverpakkingen of concentraat. “Dat scheelt ook transportbewegingen”, zegt Martijn van den Berg van het Dijklander.

Leverancier King wil kartonnen omdozen vervangen door vaste kratten, Layco werkt aan een intubatie-instrument zonder disposable onderdelen en je kunt PVC infuuszakken goed hergebruiken. Barbara: “Het zijn weliswaar kleine stappen om de afvalstroom aan de inkoopkant in te dammen, maar zo gaat circulariteit groeien.”

Een circulaire gezondheidshub

Een ambitie van een ander formaat is het creëren van een ‘circulaire gezondheidshub Noord-Holland’ waarin zorginstellingen samenwerken op het gebied van inkoop, logistiek, magazijnbeheer, afvalverwerking en sterilisatie van hulpmiddelen. Kleine stappen en een stip op de horizon. Meer heb je niet nodig om met elkaar in beweging te komen.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

Komende activiteiten

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief