CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Groot in cirkels

GP Groot recycling VSI.1 foto Frits de Beer_

Wie recycling zegt, zegt GP Groot. Verspreid over locaties in Noordwest-Nederland, verwerkt het Alkmaarse bedrijf op jaarbasis 1,5 miljoen ton afval tot nieuwe grondstoffen, reststoffen en producten. “We zijn trots op de cirkels die we creëren. Hoe meer, hoe beter”, zegt directeur Ronald Balvers van GP Groot recycling.

Lees verder

Als Schipper Kozijnen uit Opmeer bij een renovatie nieuwe kunststof kozijnen plaatst, levert het de oude exemplaren in bij GP Groot recycling. Dit restmateriaal wordt opgewerkt tot grondstoffen, waarmee nieuwe profielen worden gemaakt die terug geleverd worden aan Schipper Kozijnen. Zo is de cirkel rond.

Goede scheiding aan de bron

Op deze manier is GP Groot recycling het knooppunt in tal van materiaalstromen, waarbij afval een tweede leven krijgt. “Van gebruikt hout maken we spaanplaat, van gips nieuwe gipsplaten, van papieren drinkbekers hygiënepapier, van beton trottoirtegels”, somt Ronald Balvers de voorbeelden soepel op.

“We gaan ons profileren met een commercieel aantrekkelijke circulaire propositie”

Dat begint met een goede scheiding van de afvalsoorten. GP Groot recycling komt al aardig ver met haar eigen voorscheidingsinstallaties, maar beter is het als toeleverende bedrijven zelf hun afval secuur aan de bron sorteren. “Een partnership zoals met Schipper Kozijnen ontstaat niet zomaar. Daarvoor moet je processen goed op elkaar afstemmen. Niet iedereen staat te trappelen bij die inspanning. Maar zonder hoogwaardige afvalinput krijgen we geen maximale output.”

Het circulaire verhaal

Met de tijd komt de bezinning, weet Ronald Balvers zeker. Iedereen die wat verder vooruitkijkt begrijpt dat circulair ondernemen de toekomst is. De consumptie van producten blijft stijgen, zeker als de welvaart wereldwijd groeit, en grondstoffen worden schaarser.

“De Nederlandse overheid dwingt de route naar circulariteit af met wet- en regelgeving. Daar hebben we aan te voldoen. Maar dan vind ik ook dat Den Haag het ons makkelijker moet maken om de omslag te maken. Zo kun je iets doen aan de Btw-tarieven op gerecyclede content. Of een ander voorbeeld: wij krijgen onze circulaire trottoirtegels niet KOMO-gecertificeerd, omdat we te veel recyclaat gebruiken. Dat moet in mijn ogen anders.”

“Wij krijgen onze circulaire trottoirtegels niet KOMO-gecertificeerd”

Kortom, het circulaire verhaal moet nog meer gaan leven. “Je moet het niet alleen achter de schermen goed regelen, maar ook publiekelijk uitdragen. De samenleving mee krijgen. Dan krijg je de hefboom om echt een verschil te gaan maken. Bij GP Groot recycling gaan we ons ook veel meer naar de buitenwereld profileren met een duidelijke en commercieel aantrekkelijke circulaire propositie.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

april

23apr13:0015:00Sessie bouwtechnische aspecten en vergunningen en houtbouw (23 april)

26apr00:0023:00Kennissesie industriele bouw (26 april)

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal (27 mei )

juni

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)