CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Ailin Haijer van Omring; ‘Gebruikt incontinentiemateriaal is een groot probleem’

AilinHajer

Verduurzaming in de langdurige zorg is nog een kluif. Anders dan in ziekenhuizen is bij zorginstellingen het zorgaanbod sterk versnipperd in uitgestrekte werkgebieden. “Bij Omring hebben we 31 locaties”, stelt MVO Programmamanager Ailin Haijer nuchter. Toch worden ook bij deze organisatie mooie stappen gezet.

Als het goed is zal ergens in 2023/2024 op Texel het ‘Groene Verpleeghuis’ van Omring haar deuren openen. Een radicaal ontwerp dat moet leiden tot een energie-efficiënt, gezondmakend gebouw met uitgesproken circulaire trekjes. Ailin: “We onderzoeken onder meer de mogelijkheden van een lokale biologische kringloop. Kunnen we schapenwol als isolatiemateriaal gebruiken en schelpen voor specie? Die grondstoffen zijn er in overvloed op het eiland.”

Hoeveel CO2 kost een biefstuk?

MVO Programmamanager is een nieuwe functie bij Omring, Ailin is half maart dit jaar in deze functie in dienst gekomen. Het markeert een nieuwe fase in het maatschappelijk verantwoord ondernemen van de organisatie. “Tot nu toe is MVO bij ons min of meer een optelsom geweest van losse initiatieven. We leggen zonnepanelen aan, elektrificeren ons wagenpark of bouwen een duurzaam verpleeghuis op Texel. Het is mijn taak om dit soort projecten met elkaar te verbinden en te versnellen.”

Dat begint met een goede beleidsmatige basis. Daar is Ailin nu mee bezig. Voor haar zal 2022 vooral in het teken staan van meten. Hoeveel CO2 stoot Omring als geheel uit? Hoeveel afval wordt er geproduceerd? “En hoeveel CO2 kopen we bijvoorbeeld in als we een biefstukje bij onze leverancier bestellen? Zo compleet wil je het beeld hebben. Dan weet je waarmee je te maken hebt.”

“Vitaliteit in alle vormen drukt meer op de denkkracht dan duurzaamheid. En dat snap ik eerlijk gezegd”

Bemoedigend

Uitdagingen ziet zij genoeg. Op het gebied van circulariteit blijft een verantwoorde verwerking van incontinentiemateriaal, een grote afvalstroom bij zorginstellingen, een punt van zorg. “Verbranden is voorlopig de enige optie, we krijgen het niet circulair.” Knelpunten van dit kaliber kunnen volgens haar alleen opgelost worden in een brede context. Daarom is zij blij met Circulair Westfriesland. Je moet als bedrijfsleven, overheid en kennisorganisaties de koppen bij elkaar steken. Hoe gaan we om met de grondstoffenopgave? En wie kan wat betekenen in hoogwaardig hergebruik?”

Een andere uitdaging is om de urgentie van dit soort vraagstukken tussen de oren van de medewerkers van Omring te krijgen, van hoog tot laag. “We zien een dubbele vergrijzing op ons af komen en er zijn nu al te weinig handjes. En dan speelt er ook nog zoiets als Covid-19. Vitaliteit in alle vormen drukt meer op de denkkracht dan duurzaamheid. En dat snap ik eerlijk gezegd.”

Dan is het bemoedigend dat duurzaamheid opgenomen is in de opleiding verpleegkunde op het Horizon College. Ailin heeft een gastles gegeven. “Dat vond ik erg leuk. Ik kreeg vragen als ‘waarom heeft Omring gekozen voor zitbanken met die materialen?’ of ‘hoe belangrijk vind je het dat pensioenfondsen verantwoord beleggen?’ Je merkt dat duurzaamheid leeft bij die generatie.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

december

10dec12:4516:00Van circulaire sloop naar bouw; presentatie van drie voorbeelden in NH