CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Circulariteit van de daken schreeuwen

WFM-20211102-EBS__foto_nieuwsbrief

Kevin Loomans is de laatste om te zeggen dat het makkelijk is om over te gaan op een circulair bedrijfsmodel, maar hij is de eerste om te zeggen dat het onvermijdelijk is. Zelf gaat hij met zijn bedrijf European Building Supply (EBS) steeds een stap verder. “Klanten kunnen bij ons geld gaan verdienen op hun afval.” Lees verder

Als je bij EBS, specialist in dakmaterialen, je spullen bestelt, kun je kiezen voor de Circulair Green productlijn. Deze lijn bevat onder meer dakonderdelen die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je vorsthaken of ruitersteunen te herleiden zijn naar afval uit je eigen productieproces. Het is een van de aspecten van een slim circulair bedrijfsmodel dat EBS met name de laatste twee jaar heeft opgebouwd.

Het EBS-universum

In dat model gaan bestellingen in kratten naar klanten. In deze kratten kan kunststofafval verzameld worden. “Een partnerbedrijf verwerkt dat tot recyclaat korrels, waarmee we nieuwe producten kunnen maken”, legt Kevin uit. Het circulaire mes snijdt met deze aanpak aan meer kanten. Want door de inzet van kratten bespaart EBS op verpakkingsmateriaal. “En de verpakkingen die we gebruiken zijn gemaakt van gerecycled karton. Dat zamelen we ook in bij klanten. Daar willen we nog restaluminium, -metaal en -rvs aan toevoegen. Van dat laatste kunnen we weer panhaken maken.”

“De bouwwereld is tamelijk conservatief”

Denk vooral niet dat dit EBS-universum makkelijk tot stand is gekomen. De bouwwereld is tamelijk conservatief, verzucht Kevin. “Wat wij eigenlijk vragen van bedrijven is dat zij een deel van hun proces afstemmen op onze manier van werken. Dat vereist veel overredingskracht. Wat je hoopt is dat ze zelf het circulaire licht gaan zien en elke stap in hun bedrijfsproces, van grondstof tot eindproduct, gaan analyseren. Waar komt afval vrij en hoe kunnen we dat afval een nuttige bestemming geven?

“Wij stellen klanten een CO2-reductie korting in het vooruitzicht”

Zelfvoorzienend

Het gaat goed met EBS. Er is veel vraag naar haar producten. Dat levert ook weer een circulair probleem op. De huidige inname van afval is niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Kevin: “We willen graag zelfvoorzienend zijn. Daarom gaan we volgend jaar over op een systematiek waarbij we klanten een ‘CO2-reductie korting’ in het vooruitzicht stellen, wanneer zij hun afval voor ons apart houden. Kortom, we belonen hen voor hun afval. Zo blijven we onze nek uitsteken en proberen we anderen mee te krijgen in een meer circulaire manier van denken en doen.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

december

10dec12:4516:00Van circulaire sloop naar bouw; presentatie van drie voorbeelden in NH