CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Inspiratiesessie circulaire horeca op maandag 25 april 2022; Circulaire horeca: meten is weten!

Inspiratiesessie circulaire horeca op maandag 25 april 2022; Circulaire horeca: meten is weten!

25 april 2022

09:30 / 13:00

De gast verwennen met duurzame kwaliteit op zijn bord en tegelijk kosten besparen op je bedrijfsvoering. Dat is mogelijk. Hoe dan? Maar liefst 25 horecaondernemers uit de regio hebben een circulaire scan laten uitvoeren. Op maandag 25 april 2022 tijdens de inspiratiesessie delen we de resultaten met jou. Wat blijkt? Meer circulaire prikkels in je horecabedrijf brengen is een recept voor succes! Het staat uitgebreid op het menu van deze inspiratiesessie.

Thema

Wanneer Nederlanders uit eten gaan willen zij steeds vaker duurzaam genieten. Het is lekkerder als je weet dat producten afkomstig zijn uit je eigen omgeving en biodiverse (seizoens)groente de boventoon voert op de kaart.

Echter duurzaamheid is niet alleen smakelijker voor de gast, het is ook beter voor de zaak. Hoe kun je verspilling tegengaan? Hoe ga je om met reststromen? Het zijn vragen die steeds relevanter worden in deze tijd. Hoe krijg je de leverancier zover dat hij de verpakkingen meteen mee terugneemt? Het draagt bij aan ‘guilty free’ eten voor de gast en brengt meer efficiency in je bedrijfsvoering. Kortom, het maakt het verhaal rond, of beter gezegd: circulair.

Wanneer

De Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland organiseren op maandag 25 april 2022 samen met CREM en Dutch Cuisine een inspiratiesessie over echt Nederlands koken en circulaire kansen in de horeca. Tijdens deze sessie leer je als horecaondernemer waar de directe besparingskansen liggen. Ook horen we tijdens deze sessie graag of en hoe we jou verder kunnen helpen naar een duurzame circulaire bedrijfsvoering. Je krijgt ook een beeld van circulaire quick-wins in jouw bedrijf. Goed voor jouw imago en jouw portemonnee. Victor Langen: ‘’Een onverwacht belangrijk argument voor de horeca om met duurzaamheid aan de slag te gaan, is dat het eenvoudiger blijkt om loyaler personeel vast te houden/te werven.’’

Locatie

De inspiratiesessie circulaire horeca vindt plaats bij Restaurant Waegh, Roode Steen 8, 1621 CV Hoorn (klik op het adres voor een routebeschrijving). Zin om de toekomst te proeven? Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 20 april 2022 door een e-mail te sturen naar Bas Cloo bas@dutch-cuisine.nl

Programma

9.30 uur – Inloop, ontvangst met koffie/thee.

9:45 uur – Welkom door Dennis Hermans, provincie Noord-Holland en Barbara Harskamp, Circulair Westfriesland.

9.55 uur – Introductie van

  • Het begrip circulair in de Horeca.
  • Het programma en de scans. Waarom deze aanpak?
  • De rol en achtergrond van Dutch Cuisine en CREM.

10.15 uur – Inspirerende verhalen van horecaondernemers over wat de scan hen heeft geleerd.

  • D’oude Waegh-                Frank Wiese
  • Op Oost –                         Valerie Jongeneel
  • Fort resort Beemster-     Eveline Colijn

10.45 uur – Presentatie van de resultaten van de duurzaamheidsscans bij 25 horecaondernemers in de regio. Wat zijn de quick-wins? Waarmee maak je echt het verschil? Ophalen wat ondernemers nodig hebben voor een volgende stap. Handreiking (tools) voor horecaondernemers & tijd voor discussie.

11.15 uur

  • Dick Schaap – Local food hero/Groente en fruitleverancier voor de Horeca
    Waarom lokaal en regionaal? Hoe doen ze dat bij Dick?
  • VHC Jongens- Horeca totaal groothandel
    Wat is de rol van de groothandel? Wat doet ze al en hoe kan ze nog beter inspelen op de circulaire behoefte van de Horeca?

11.45 uur – Circulair koken à la Dutch Cuisine: hoe doe je dat? Start introductie op verspillingvrij koken en proeverij door Dutch Cuisine en tegelijkertijd een informele lunch van de Waegh.

13.00 uur – Einde sessie

Waarom meedoen?

  • Geeft een impuls aan innovatie en creativiteit.
  • Versterkt je imago bij bestaande en nieuwe klanten.
  • Biedt kansen om nieuwe doelgroepen te binden en te boeien: ook medewerkers.
  • Biedt kansen voor kostenbesparing.
  • Biedt kansen voor samenwerking met andere bedrijven en/of met horecagroothandels die hieraan deelnemen.

Deelname is kosteloos. Aanmelden is nodig ivm lunch, dat kan bij bas@dutch-cuisine.nl

Over de organisatoren

  • Provincie Noord-Holland is een van de meest vooruitstrevende provincies op het gebied van circulair ondernemen. Door middel van programma’s, kennisbijeenkomsten en subsidies helpt zij ondernemers in de provincie met het ontwikkelen van een circulair bedrijfsmodel en bij het uitvoeren van circulaire projecten. Kijk voor meer informatie op www.noord-holland.nl/onderwerpen/klimaat_energie/circulaire_economie
  • Circulair Westfriesland is een initiatief van de zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijven Groep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Rabobank. Circulair Westfriesland bundelt circulaire kennis en kunde in de regio. Door slim om te gaan met grondstoffen, dragen ​wij bij aan een duurzame en toekomstbestendige economie. Wij helpen ondernemers om de zorg voor het milieu te verbinden aan een gezonde bedrijfsvoering. Kijk voor meer informatie op www.circulairwestfriesland.nl
  • Dutch Cuisine maakt zich hard voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Deze eetcultuur gaat uit van smaak en gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid. Het is gebaseerd op principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Dutch Cuisine heeft het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je Bord’ ontwikkeld. Het doel hiervan is om lokale producten die beter zijn voor biodiversiteit, natuur en landschap via de menukaart van horeca en cateraars te stimuleren. Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl
  • Met de grenzen van de planeet en sociale uitdagingen steeds nadrukkelijker in zicht, zet CREM zich in voor een duurzame economie en maatschappij. Samen met en in opdracht van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers. En zodanig dat iedereen zich herkent in de uitdagingen en oplossingen. We zijn hierbij breed inzetbaar, van onderzoek tot training en implementatie, van een brainstorm tot de monitoring van resultaten. Kijk voor meer informatie op www.crem.nl