CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Experimenten Tuin NHN: Samenwerking voor een gezonde toekomst van de agrarische sector

Experimenten Tuin NHN

Noord-Holland Noord – In de regio Noord-Holland Noord (NHN) werken agrarische en niet-agrarische ondernemers, kennisinstellingen, gemeenten en de Omgevingsdienst NHN nauw samen om een gezond toekomstperspectief voor de agrarische sector te realiseren. Deze samenwerking heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de indiening van de subsidieaanvraag voor het Europese Innovatiepartnerschap (EIP). De aangevraagde subsidie is bedoeld voor de realisatie van de Experimenten Tuin NHN, een project dat de agrarische sector in de regio moet versterken en innoveren.

Doelen en Programmalijnen

Het doel van de Experimenten Tuin NHN is om binnen de regio meer ruimte te creëren voor de agrarische sector om te groeien en zich op een duurzame manier te ontwikkelen. Dit is essentieel voor de toekomst van deze belangrijke sector in NHN. Binnen de Experimenten Tuin zullen diverse partners samenwerken aan vier belangrijke programmalijnen:

  1. Plasticvrije Landbouw: Innovaties gericht op het verminderen en uiteindelijk elimineren van plasticgebruik in de landbouw.
  2. Teelt voor Bouw: Het verkennen van gewassen die kunnen dienen als bouwmateriaal, wat bijdraagt aan circulaire bouwpraktijken.
  3. Kringloopketens Sluiten (mest): Het ontwikkelen van methoden om mest efficiënt te recyclen en hergebruiken, wat leidt tot een gesloten kringloop.
  4. Natuur- en Klimaatbestendige Landbouw: Het bevorderen van landbouwpraktijken die bestand zijn tegen klimaatveranderingen en die de natuur ondersteunen.

Deze programmalijnen zijn ontworpen om uitvoering te geven aan de Voedselvisie van de provincie Noord-Holland, die zich richt op duurzame en innovatieve landbouwpraktijken.

Toekomst en Verwachtingen

Met de indiening van de EIP-subsidieaanvraag, die deze herfst zal worden beoordeeld, hopen de betrokken partijen op financiële ondersteuning om de Experimenten Tuin NHN te realiseren. Deze tuin zal dienen als een broedplaats voor innovatie en samenwerking, waarbij nieuwe technieken en methoden worden getest en ontwikkeld om de agrarische sector te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Als de subsidie wordt toegekend, kunnen de plannen voor de Experimenten Tuin NHN in volle gang worden gezet, waardoor de agrarische sector in Noord-Holland Noord kan blijven groeien en bloeien, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een duurzamer en milieuvriendelijker toekomstperspectief.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

oktober

10okt09:3013:00Symposium mestbewerking

10okt09:3013:00GO-NH Growth

10okt14:0017:00Verder in de Zorg - Circulaire initiatieven en inspiratie voor de Zorgsector

25okt10:0012:30Kennistafel teelt voor bouw

25okt10:0012:30GO-NH Growth