Weblog van gedeputeerde Rosan Kocken dd 8 februari 2023 zoals deze verscheen op de website van de provincie Noord Holland.
Het moment komt steeds dichterbij dat circulaire koplopers beloond worden voor het vooruit durven lopen. En dat wordt tijd.
Mijn oren klapperen op meerdere momenten tijdens mijn bezoek aan circulaire koploper Danny Pormes van Fast Feet Grinded. Met een grote lach en vol enthousiasme vertelt hij hoe hij begon met zijn bedrijf en daarbij horende installatie die schoenen terug kan brengen naar hun originele grondstoffen. Zijn ultieme doel: nieuwe schoenen van de grondstoffen die de oude schoenen opleveren. Dan is de cirkel rond.
Zo keek ik er van op toen ik in zijn loods zag hoeveel, vaak ook nieuwe ongedragen, schoenen op de afvalberg belanden. Simpelweg omdat het loont de oude collectie te vernietigen en een nieuwe collectie te verkopen. Of wanneer ik hoor dat circulaire ambities wel op papier staan bij inkopers, maar de daad niet bij het woord gevoegd wordt omdat het op dat moment niet goed uitkomt. En wanneer ik hoor hoe grote partijen in de schoenensector afwachtend zijn en zeker niet voorop lopen als het gaat om circulariteit en duurzaamheid en wel afwachten tot het verplicht is, raakt hij een belangrijk punt.
Als provincie werken we hard aan de circulaire economie. We spannen ons in om circulariteit toe te passen op al onze beleidsterreinen (en ja, ook dat kan op punten nog beter). We stimuleren onze mkb’ers met financiering, kennis en netwerken. We inspireren om ook de stap naar circulair ondernemen te zetten of door inwoners bekend te maken met bijvoorbeeld het belang van reparatie. Met wat we doen, boeken we zeker successen. Fast Feet Grinded nam bijvoorbeeld deel aan een van onze GO!-NH trajecten en wist tijdens de deelname echt sprongen te maken en is inmiddels 5 keer zo groot. En zo hebben we nog veel meer circulaire koplopers in Noord-Holland. Prachtige ondernemers die hun nek uitsteken door het circulair te doen en waar wij in meer of mindere mate iets voor hebben kunnen betekenen.
“De circulaire transitie blijft in de marge, zolang de wet- en regelging er vanuit het Rijk en de EU uit blijft. Het is tijd voor de volgende fase. Als provincie zijn wij daar klaar voor.”
Alleen blijven alle mooie resultaten van wat er in de circulaire transitie gebeurt aan inspannen, stimuleren en inspireren in de marge, als het Rijk en de EU niet over de brug komen met wet- en regelgeving die circulaire ondernemers ook daadwerkelijk het voordeel geeft. Het is tijd voor de volgende fase: de grote versnelling, de schaalsprong. Als provincie zijn wij daar klaar voor. Er is een systeemverandering nodig waardoor de circulaire economie sneller kan groeien. Die er voor zorgt dat het ook voor de afwachtende bedrijven in Nederland en Europa loont om circulair te ondernemen of omdat het gewoon niet meer lineair mag. Zoals een verschuiving van belasting op arbeid naar een belasting op grondstoffen, waar Stichting Ex’tax zich hard voor maakt en met wie wij in Europa op pad zijn om dit idee onder de aandacht te brengen.
Circulaire ondernemers moeten keer op keer ‘vechten’ omdat hun product niet in de hokjes past, omdat wet- en regelgeving nog niet is ingericht op deze mate van innovativiteit. Dit doen de ondernemers tegen wil en dank, want het zijn ondernemers. Danny Pormes en zijn vrouw gingen ondanks tegenslagen ook door, ze zagen een markt in het idee, ook al was het niet direct verdienen. Zij zien, net als de andere koploper dat dit de toekomst is en dat het met 2030 en 2050 in het vooruitzicht hun product of dienst de toekomst heeft. Het wordt tijd dat ondernemers als deze beloond worden voor het vooruit durven lopen in de circulaire transitie. Dat moment komt steeds dichterbij.
Nationaal programma Circulaire Economie
Maandag presenteerde Staatssecretaris Vivianne Heijnen het Nationaal Programma Circulaire Economie tijdens de Nationale Circulaire Economie conferentie. Er is in het programma gelukkig veel aandacht voor normeren en beprijzen. Ook lezen we veel over wat er de komende jaren verkend en onderzocht moet worden om tot normerende of beprijzende maatregelen te komen. De verwachtingen zijn dan ook hoog voor wat er komen gaat. Als provincie roepen wij op om snel, gericht en samen met ons de daad bij het woord te voegen.
Tot die tijd blijven wij ons als provincie onvermoeibaar inzetten voor de circulaire economie. Want ook wij weten: dit is de toekomst. Net als de circulaire ondernemers die nieuwe initiatieven starten. Gisteren lanceerden een groep ondernemers hun Club van Circulaire Ondernemers. We kennen een aantal van deze ondernemers goed als ‘alumni’ van onze financieringsinstrumenten en ondernemersprogramma’s als Reflower, MudJeans en Fairphone. Daarom deel ik graag ook hun Manifest dat oa in Trouw te lezen was. Dus als je nog even hebt, lees het zeker even door!
Bron: provincie Noord-Holland