CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Natural Plastics laat er geen gras over groeien

bartvanvuuren_naturalplastics

Circulaire stappen maken vraagt volgens Bert van Vuuren van Natural Plastics eerder sociale dan technische innovatie. De vraag is vooral hoe je bij mensen weerstand tegen verandering kunt wegnemen. Bert zijn droom? Nederland boompaalvrij maken!

Hoe kunnen we de buitenwereld groener maken? In die vraag vond Bert van Vuuren de motivatie om in 2013 Natural Plastics op te richten. Hij verbaasde zich over het gegeven dat bij het aanplanten van nieuwe bomen gekapte bomen ter ondersteuning worden gebruikt. Dat is de omgekeerde wereld! Hij bedacht een biologisch afbreekbaar systeem voor boomverankering. “Inmiddels wordt dat in acht landen toegepast”, zegt Bert trots.

Gras als dooimiddel

Het was de start voor de ontwikkeling van een hele serie nieuwe biobased producten in de buitenruimte, van wegmeubilair, reclameborden en gevelbescherming tot drainagesystemen. Een van de redenen waarom hij aanschuift bij de livestream over biogrondstoffen op 7 februari is om te vertellen over Grass2Grit. Natural Plastics is partner in dit door provincie Noord-Holland (en door Europa gefinancierd) project waarin wordt onderzocht of gras ook kan dienen als grondstof voor nieuwe/vervangende producten. “Denk aan grassap als dooimiddel in de gladheidsbestrijding (door het hoge zoutgehalte). Of grasvezels voor papier en isolatiemateriaal.”

Te vrijblijvend

Biobased producten zijn onmiskenbaar in opkomst. Berts’ frustratie zit ‘m meer in de traagheid waarmee deze producten worden afgenomen. Gemeenten spelen daar als belangrijke inkopers een grote rol in. “Het is allemaal te vrijblijvend. Het gevoel van urgentie ontbreekt nog bij gemeenten.” Dat heeft ook te maken met een algemener gevoel bij mensen, namelijk dat verandering ‘eng’ is. “Zo zit ons reptielenbrein in elkaar”, zegt Bert lachend.

Het is ook een van de zaken die Bert op het hart drukt bij bedrijven die net als hij circulair willen gaan ondernemen: zorg ervoor dat je iedereen mee krijgt. “Die sociale vernieuwing is veel bepalender voor je succes dan de technische vernieuwing.”

Meer weten over de veelzijdigheid van biogrondstoffen? Bert van Vuuren is een van de deelnemers aan de livestream ‘Gras het nieuwe goud’. Je kunt je aanmelden via www.circulair.eventbrite.nl voor een reminder via e-mail.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

juli

04jul14:0018:00Expo Circulaire & Biobased maakindustrie Bouw

27jul13:3017:30Bijeenkomst: Samen aan de slag met biobased bouwen in de GWW

september

10sep09:3012:00GO-NH Growth sessie

11sep10:0011:00GO-NH Growth (sessie voor gemeenten)

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

oktober

10okt09:3013:00GO-NH Growth (Symposium mestbewerking)

25okt10:0012:30GO-NH Growth (kennistafel teelt voor bouw)