CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Hout de heilige graal in bouwen?

Uitnodiging Houtbouw 28 september (Facebook-omslagfoto) (2160 x 1080 px)

Expertsessie circulair & biobased bouwen voor bouwprofessionals

Hout de heilige graal in bouwen?

In Heerhugowaard verrijzen in een parkachtige omgeving vijf markante appartementengebouwen die variëren in hoogte en waarin een breed scala aan woningtypen zijn ondergebracht. Dat belooft al veel. Maar wat dit project echt bijzonder maakt: het is bijna volledig gebouwd van hout. Een eerbetoon aan het verleden of een opmaat naar de toekomst? Kom als bouwprofessional kijken, praat mee en oordeel zelf!

Hout is niet alleen ‘goud van oud’, het is in de kern een super duurzaam bouwmateriaal met een dubbel klimaatpositief effect. Het slaat CO2 op en voorkomt de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van beton. Hout is makkelijk te verwerken, licht (voordelig voor het transport) en heeft een hoge isolatiewaarde van zichzelf. Kortom, in deze tijd wordt houtbouw herontdekt, maar nu als milieuvriendelijk, biobased alternatief.

Sneak preview bij Europa’s grootste houtbouwproject

Benieuwd naar de mogelijkheden? In Heerhugowaard worden de grenzen van de houtbouw opgerekt met cross laminated timber (CLT). Hier wordt gewerkt aan ‘Woodstone’, Europa’s grootste houtbouwproject. U kunt nu een ‘sneak preview’ krijgen. Circulair Westfriesland nodigt u op woensdag 28 september graag uit voor een bezoek aan een testopstelling van drie Woodstone woningen op locatie. Hier ziet u onder meer hoe bouwbedrijf De Nijs dusdanig circulair bouwt dat alle materialen – van houten panelen tot toiletpotten – hergebruik kunnen worden.

Met elkaar in gesprek gaan

Grootschalige, duurzame houtbouw is nieuw in Nederland. Dat gaat met vallen en opstaan. Ook bij Woodstone zijn de uitdagingen talrijk. Hoe ga je om met de vloeropbouw? Kun je allle voorzieningen in hout uitvoeren? Na het bezoek aan de proefopstelling gaat een panel van experts uit de bouw en van de provincie en gemeente in het Zakenstation Heerhugowaard met elkaar in gesprek over de kansen en beperkingen van houtbouw. Is het toepasbaar in Westfriesland (ook op een kostenefficiënte manier)? Wat is de rol van secundair hout? Zijn andere biobased materialen beter geschikt? U kunt deze paneldiscussie – live of online – bijwonen, vragen stellen en uw eigen ervaringen delen.

Meer informatie en aanmelden

De toekomst in bouwen is duurzaam. Maar hoe we dat met elkaar gaan vormgeven is vaak nog de vraag. Laat u inspireren met deze bijeenkomst over circulair & biobased bouwen. 

Programma en doelgroep

13.00 uur – bezoek aan grootste houtbouwproject van Europa, Woodstone

15.00 uur – debat over de toekomst van hout en andere biobased materialen in de bouw

Voor wie? Bouwprofessionals en ambtenaren die geïnteresseerd zijn in biobased bouwen.

Wij rekenen op een middag die hout snijdt. Tot 28 september!
Circulair Westfriesland

 


Gratis aanmelden

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

16mei14:1517:00Themabijeenkomst Circulair & natuurinclusieve infra

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)