CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Sneller circulair groeien met GO!-NH

Andre Hundman, Vitasys
Andre Hundman, Vitasys

Voor de één was het een kans om te sparren met collega-ondernemers, voor de ander betekende het een jumpstart voor een nieuw bedrijf. Eén ding is zeker: zowel EcarACCU  uit Hoorn als Vitasys uit Zwaagdijk-Oost hebben bij hun circulaire activiteiten veel plezier gehad van innovatieversnellingsprogramma GO!-NH.

Jasper Baltus van energieopslagexpert EcarACCU uit Zwaag liep al langer rond met een idee. Wat als je oude accupakketten van elektrische auto’s kunt recyclen tot een batterij op wielen? Dan kun je overal stroom leveren zonder de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van een aggregaat. In 2020 bouwde hij een exemplaar en er was meteen vraag naar. Zat er een goede circulaire business in en hoe pak je zoiets aan?

André Hundman van automatiseringsbedrijf Vitasys uit Zwaagdijk doet aan remanufacturing van laptops. Daarnaast beschikt Vitasys al langer over een speciale 3D scanner die gebruikers in staat stelt om eenvoudig zelf elke denkbare ruimte vast te leggen in een 3D Tour. André wist dat er legio digitale toepassingen waren voor dit apparaat, maar welke precies en hoe breng je die dan onder de aandacht?

Ondergedompeld

Zowel Jasper (en zijn collega Mike Kuip) als André sloten zich aan bij GO!-NH, het groeiversnellingsprogramma van provincie Noord-Holland, bedoeld om bedrijven die duurzaam innoveren en circulaire initiatieven nemen een extra steun in de rug gegeven. Zij werden ondergedompeld in workshops, intensief begeleid door coaches en experts en voerden samen met andere deelnemers opdrachten uit. Daarna waren zij klaar om een nieuwe start of doorstart met het bedrijf te maken.

André: “Eigenlijk heb ik tijdens het programma InformAR opgericht. Ik kwam in contact met H20 Esports Campus uit Purmerend, die een interessante nieuwe wereld opende van gaming, esports, virtual reality en creatieve tech. Ik ben ook naar hun pand verhuisd. Ik ben verrast over de belangstelling voor onze 3D-scanner en Augmented Reality-mogelijkheden. Het duurzame zit erin dat je reisbewegingen kunt besparen, doordat je virtueel op afstand een hoop kunt doen. Ik ben in gesprek met grote industriële bedrijven, warenhuizen en ziekenhuizen. Ik zit ineeens in een andere, positieve flow. Dat geeft energie.”

Jasper: “We hebben met GO!-NH kunnen nadenken en klankborden over de groeistrategie en marketingaanpak voor onze batterijen op wielen. Welke keuzes maak je? Hoe ziet het concurrentieveld eruit? EcarPOWER hebben we deze circulaire tak van ons bedrijf genoemd. Ik bewaar met name goede herinneringen aan de samenwerking met de andere deelnemers; iedereen wil elkaar helpen. Tot nu toe hebben we tien batterijen gebouwd, dat moeten er dit jaar vijftig worden. Ik denk dat we de juiste weg gevonden hebben. Dat vertrouwen heb ik wel gekregen door GO!-NH.”

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

16mei14:1517:00Themabijeenkomst Circulair & natuurinclusieve infra

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)