CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Weten hoe afhankelijk je bent van krititieke grondstoffen? Doe de online grondstoffenscan

grondstof_scanner

Steeds meer ondernemers in de maakindustrie ervaren stagnatie in de levering van materialen. De leveringszekerheid en betaalbaarheid van grondstoffen is opeens een economisch risocofactor geworden. Als ondernemer wil je natuurlijk weten welke grondstoffen schaars zijn of in de toekomst schaars worden. De Europese commissie heeft een lijst met kritieke grondstoffen opgesteld. Dit zijn grondstoffen waarvan de levering op korte of lange termijn in het geding komt. Hoe weet je of je daarvan afhankelijk bent? Wat zit er precies in de producten die we produceren en verkopen? Bedrijven kopen componenten en materialen die al een lang traject achter zich hebben. Dat maakt het lastig om te achterhalen wat is toegevoegd.

Met de digitale grondstoffenscanner kan iedere ondernemer (kosteloos) inzicht krijgen of de producten afhankelijk zijn van krititieke grondstoffen. Met de Grondstoffenscanner kun je per product of productgroep zoeken naar risico’s. De ondernemer krijgt inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties, maar ook in risico’s zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. Een uniek element van de scanner is het handelingsperspectief dat wordt geboden. Daarmee kun je tijdig in actie komen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Aanmelden is voor de scan is nodig.

De grondstoffenscanner is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME en is speciaal ontworpen voor bedrijven in de maakindustrie.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

Komende activiteiten

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief