CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Circulair Westfriesland Update nr. 1 van 2024

CirculaireWerksessie

Circulair Westfriesland Update nr. 1 van 2024

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van circulaire ontwikkelingen in onze regio. Deze eerste editie van 2024 zoomt in op het leven na de ondertekening van de circulaire deal. Hoe brengen we de afspraken in de praktijk? We kijken terug op de uitkomsten van het mycelium-project. Wat blijkt: er zijn nog talloze aanknopingspunten voor vervolgonderzoek naar de kwaliteiten van dit biobased materiaal. En wat gebeurt er met de kwaliteit van de bodem, als je er strorijke stalmest op laat liggen? Kortom, een veelzijdige nieuwsbrief. Veel leesplezier.

Deel Deel

Stuur door Stuur door

Deel Deel

‘Circulair slopen gebeurt echt’

Nu de circulaire deal secundaire bouwmaterialen Noord-Holland Noord is ondertekend, verschuift de aandacht naar de praktijk. Wat vragen de gemaakte afspraken nu precies van opdrachtgevers (gemeenten) en uitvoerders (sloopaannemers)? Om dat uit te zoeken, werd bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een werksessie georganiseerd. Lees verder

Duurzame bloemkool = gezonde en lekkere bloemkool

Volgens de huidige mestwetgeving moet strorijke stalmest direct op het land verspreid en in de bodem worden ingewerkt. Bloemkooltelers Wim Reus en Pé Slagter uit de omgeving van Andijk hadden hun bedenkingen bij het nut van dit zogenaamde ‘onderwerken’. Uit onderzoek onder leiding van de Amsterdam Green Campus blijkt hun gelijk. Lees verder

Schimmels bewijzen hun waarde, maar meer onderzoek is nodig

Afgelopen tijd deed het Innovatielab van Hogeschool InHolland in opdracht van Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland onderzoek naar biobased toepassingen van mycelium. De resultaten moeten officieel nog gepresenteerd worden, maar Rogier Nijssen, lector slimme materialen voor de energietransitie, licht voor deze nieuwsbrief alvast de belangrijkste conclusies toe. “Ik ben erg enthousiast geworden over de circulariteit van mycelium.”  Lees verder

Circulaire bedrijfskleren maken de man en vrouw

De Week van de Circulaire Economie is achter de rug. Onder meer namens Circulair Westfriesland stond er een gevarieerd menu aan workshops op het menu. Tijdens de workshop circulair textiel werden de mogelijkheden verkend om afgedankte bedrijfskleding te recyclen. Tot nu toe belandt het overgrote deel van deze kleding bij het bedrijfsafval. Lees verder

Korte berichten



Een MOOI(e) subsidieregeling voor biobased

Biobased heeft een grote toekomst, daar wordt nu ook geld op gezet. Er is een MOOI(e) subsidie gekomen voor biobased ontwikkelingen van teelt tot bouw(werk). Check bovenstaande infographic. Dinsdag 19 maart is deze regeling opengesteld.

Subsidies voor de circulaire economie

Om de omslag te maken van een lineaire naar een circulaire economie zijn projecten en activiteiten nodig die veel geld kosten. Op Europees, nationaal en provinciaal niveau zijn tal van subsidieregelingen beschikbaar die net de financiële ruimte kunnen bieden om initiatieven succesvol van de grond te krijgen.

Op 10 april wordt op het provinciekantoor in Haarlem (Houtplein 33) een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers, kennisinstellingen en overheidsinstanties over drie van deze regelingen: Kansen voor West 3, Interreg en de provinciale cofinanciering. Maak gebruik van de gelegenheid en onderzoek hoe je kunt profiteren van deze ‘geldpotten’. Je kunt je hier opgeven.

Landelijke bekendheid voor circulaire sloopaanpak in Heiloo

1%. Dat is wat er is overgebleven aan afval bij de afbraak van een GGZ-pand in Heiloo. Dat is wat het oplevert als je besluit om zo circulair mogelijk te gaan slopen. Na een zorgvuldige materialenscan hebben alle sloopmaterialen een hoogwaardige bestemming elders gevonden. Met als meest originele voorbeeld dat de harde bakstenen van de buitenmuren gebruikt worden om de kademuren in Amsterdam te versterken.

Deze aanpak heeft de aandacht gewekt van coöperatieve verzekeraar VGZ, die het aanprijst als een van haar groene FIT-initiatieven. Freddie Ong, adviseur vastgoed & duurzaamheid bij GGZ Noord-Holland Noord en een van de drijvende krachten achter de circulaire sloopdeal, is trots op deze erkenning. “Hiermee krijgt ons initiatief landelijke bekendheid en inspireert het mogelijk andere zorgpartijen om zich bij sloopwerkzaamheden toch even achter de oren te krabben. Uiteindelijk gaan wij een nieuwe kliniek bouwen in Heiloo en zullen daar nog andere panden voor moeten wijken. Ook dan gaat er circulair geoogst worden.”

CIRCULAIRE AGENDA

Kijk voor een actueel overzicht en meer informatie op circulairwestfriesland.nl

Circulair Westfriesland is primair gericht op bedrijven, organisaties en overheden. We zetten praktisch in op inkoop & aanbesteden, onderlinge kennisdeling, partijen verbinden en concrete gezamenlijke projecten.

Nog sneller informatie, nieuws en events over circulair ondernemen lezen?

Kijk regelmatig op onze informatieve website www.circulairwestfriesland.nl

  • Nieuws over circulair ondernemen
  • Landelijk en regionale duurzame tips
  • Informatie gebundeld per sector

Je kunt ons ook altijd tippen via info@circulairwestfriesland.nl

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

december

10dec12:4516:00Van circulaire sloop naar bouw; presentatie van drie voorbeelden in NH