De Week van de Circulaire Economie is achter de rug. Onder meer namens Circulair Westfriesland stond er een gevarieerd menu aan workshops op het menu. Tijdens de workshop circulair textiel werden de mogelijkheden verkend om afgedankte bedrijfskleding te recyclen. Tot nu toe belandt het overgrote deel van deze kleding bij het bedrijfsafval.
Eén van de sprekers ging dieper in op zijn innovatieve proces waarbij bedrijfskleding wordt gerecycled tot nieuwe garen en nieuwe bedrijfskleding. Hij noemde een aantal stappen die nodig zijn in dit proces zoals inzamelen, sorteren, strippen, muteren en vervezelen om te komen tot nieuwe garens om circulaire textielproducten te maken. De deelnemers brachten tijdens de workshop ook de mogelijkheden voor circulair textiel binnen de eigen organisatie in kaart.
Antwoord op vragen
Een grote slag is te slaan bij de aanbesteding van bedrijfskleding. Wil je dat over een circulaire boeg gooien, dan moet je in ieder geval antwoord krijgen op deze vragen:
- Hoe staat het met de recyclebaarheid van de kleding?
- Kan de kleding langdurig gebruikt worden?
- Hoe draagt de potentiële leverancier bij aan het sluiten van de textielketen?
- Hoe ga je zelf om met het inzamelen van bedrijfskleding en bedrijfsschoenen (bijvoorbeeld inleveren als mensen uit dienst gaan)?
Bewustwording creëren
“Het was een inspirerende sessie, waarin veel vragen zijn gesteld en enthousiast werd gereageerd op de recyclemogelijkheden van textiel”, vertelt Manon Kroes, projectmanager bij GP Groot, een van de organisatoren van de workshop. “Daarmee was ons doel bereikt: bewustwording creëren over de mogelijkheden van circulair textiel in het bedrijfsleven en welke stappen men daar al in kan zetten”, vult Coraline Noordzij, projectmanager circulariteit bij GP Groot, aan.
Meer informatie
Meer weten over circulaire werkkleding? Neem contact op met Manon Kroes via e-mail: m.kroes@gpgroot.nl of tel. 06 158 932 82.