CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Innovatiediner ‘bouwen met mycelium’: toekomst van duurzaam bouwen in de schijnwerpers

Illustratie uit rapport BI0-BASED BOUWEN van Reyer Witteveen - Student Bouwkunde Hogeschool Rotterdam
Illustratie uit rapport BI0-BASED BOUWEN van Reyer Witteveen - Student Bouwkunde Hogeschool Rotterdam

Haarlem – R&DO Bouwlab Haarlem, een partner van Circulair Westfriesland, organiseerde onlangs het innovatiediner ‘Bouwen met Mycelium’. Tijdens deze bijeenkomst stonden de laatste innovaties in mycelium, een duurzaam bouwmateriaal, centraal. De ontwikkelingen in mycelium gaan razendsnel, met toepassingen variërend van isolatie- en plaatmateriaal tot constructiemateriaal. Ook InHolland Alkmaar draagt bij aan deze vooruitgang.

Mycelium: Innovatie in de Bouwsector

Het diner bood een platform voor alle betrokken partijen om resultaten te delen en de mogelijkheden van mycelium in de bouwsector te bespreken. De nadruk lag op de meest ambitieuze studie tot nu toe: de bouw van een compleet appartementencomplex met mycelium. Deze baanbrekende mogelijkheid trok veel aandacht en leidde tot vruchtbare gesprekken over de toekomst van duurzaam bouwen.

Een Stap in de Richting van Circulair Bouwen

Met alle partijen die experimenteren met mycelium aanwezig, werd duidelijk hoe breed de toepassingen van dit materiaal zijn. Van innovatieve isolatiematerialen tot structurele bouwcomponenten, mycelium biedt een scala aan milieuvriendelijke opties voor de bouwsector. Het innovatiediner markeerde een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen, waarbij hernieuwbare en biologische materialen de norm worden.

Meer Weten?

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de details en resultaten van het onderzoek naar mycelium als bouwmateriaal, is er een uitgebreid rapport beschikbaar. Download hier het rapport Bio-based bouwen (pdf, 30mb) voor een diepgaande blik op de innovaties en toepassingen. Direct contact opnemen kan ook: Rob Buren van Bouwlab Haarlem staat klaar om vragen te beantwoorden via rob@bouwlab.com.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

september

10sep09:3012:00GO-NH Growth sessie

11sep10:0011:00GO-NH Growth (sessie voor gemeenten)

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

oktober

10okt09:3013:00GO-NH Growth (Symposium mestbewerking)

10okt14:0017:00Verder in de Zorg - Circulaire initiatieven en inspiratie voor de Zorgsector

25okt10:0012:30GO-NH Growth (kennistafel teelt voor bouw)