CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Circulair op de koffie komen

Opdekoffie4

Soms zijn de ideeën die het snelst bedacht worden de beste ideeën. Circulair Westfriesland en GO!-NH hielden bijna spontaan open huis voor ondernemers met circulaire ambities. Het leverde een aangename kennismaking en succesvolle kruisbestuiving op. Lees verder

Circulair Westfriesland en GO!-NH vinden elkaar in hun ambitie om circulair ondernemen in respectievelijk regio Westfriesland en Provincie Noord-Holland te stimuleren. Als iets daarbij belangrijk is, is het dat ondernemers samenwerken om gebruikte materialen opnieuw in te zetten en de milieu-impact te verminderen. Daarom werd het bedrijfsleven ’s ochtends op de koffie uitgenodigd bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in Hoorn. Met als centrale vraag: welke matches kunnen we met elkaar maken?

Duurzame huidverzorging

De invulling van het event was prettig informeel. Barbara Harskamp van Circulair Westfriesland en Caroline Beelen en André Knol van GO!-NH vertelden kort iets over hun organisaties en wat zij ondernemers kunnen bieden. Daarna konden de deelnemers zichzelf introduceren. Het leverde een mooie staalkaart van duurzame initiatieven op. Van Koffie van Hoorn dat haar koffie aan zakelijke klanten levert in herbruikbare koffiebussen (geen verpakkingsafval) tot Food for Skin dat huidverzorgingsproducten maakt uit olie van onder meer groenteafval.

 

Hulp bij opschalen

Bijzonder was het verhaal van Dave Huisman die een applicatie (‘Show Your Skills’) ontwikkelde met meer dan 900 oefeningen om kinderen in beweging te krijgen. Hij doorliep het versnellingsprogramma van GO!-NH om nieuwe duurzame, schone en gezonde initiatieven tot wasdom te brengen. Inmiddels is zijn app via de KNVB bij alle voetbalclubs in Nederland geïntroduceerd. “Ik ga in september meedoen aan de Scale-variant van GO!-NH om mijn groei goed te kunnen managen.”

Van Koffie van Hoorn dat haar koffie aan zakelijke klanten levert in herbruikbare koffiebussen (geen verpakkingsafval) tot Food for Skin dat huidverzorgingsproducten maakt uit olie van onder meer groenteafval

Roestende radiatoren

Tijd om met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijke kansen af te tasten. NGM ontwikkelt bouwplaats aggregaten op basis van een brandstofcel. Zou Rabobank geïnteresseerd zijn in financiering van de verhuurtak? GP Groot wil een circulaire hub doorontwikkelen waar reststromen samenkomen en nagedacht wordt over nieuwe toepassingen. Bert de Vilder van GP Groot: “Ik heb ooit een partij radiatoren van de schroothoop gered in de veronderstelling dat ze herbruikbaar zouden zijn. Maar ze waren van binnen zo verroest dat je er niks meer mee kon. Nu ben ik op zoek naar een duurzaam spoelmiddel om in het vervolg roestvorming te voorkomen. Zo leer je elke keer van je ervaringen.”

Deze eerste ‘Op de koffie’ was een experiment. Is het voor herhaling vatbaar? Kevin Loomans van European Building Supply vertolkte het algemene gevoel. “Het is inspirerend om bedrijven uit zoveel verschillende sectoren te ontmoeten. Ik zou het nog groter willen maken.” Inmiddels is er een nieuwe datum gepland: Op 2 november vloeien de koffie en de uitwisseling van kennis en ideeën weer rijkelijk. Aanmelden kan via de website van GO!-NH (zie de link in het kader).

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)

juli

04jul14:0018:00Expo Circulaire & Biobased maakindustrie Bouw

27jul13:3017:30Bijeenkomst: Samen aan de slag met biobased bouwen in de GWW

september

19sep12:0017:30Circulair Impact Event