TEXEL – Afgelopen januari ondertekenden 37 partijen in Noord-Holland de ‘Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord’. Deze partijen willen efficiënter omgaan met grondstoffen. Nu sluiten ook ouderenzorgorganisatie Omring en bouwbedrijf Van Wijnen Heerhugowaard zich aan. Van Wijnen bouwt voor Omring op Texel Het Groene Verpleeghuis. Dit is een project waarbij de twee nieuwe partijen de gewenste werkwijze direct in de praktijk brengen: bouwen met een lage milieu-impact. Dat start met circulair ontmantelen.
Op 28 juni 2024 ondertekenden Ailin Haijer namens Omring en Lianne Quax namens Van Wijnen Heerhugowaard de deal tijdens een feestelijk moment op Texel, in het bijzijn van medewerkers van Provincie Noord-Holland, Circulair Westfriesland, Gemeente Texel en andere genodigden.
Het Groene Verpleeghuis als praktijkvoorbeeld
Omring en Van Wijnen sloopten in juni al meteen circulair. Op de plek waar straks Het Groene Verpleeghuis verschijnt, stond namelijk een basisschool. De partijen maakten samen een plan, om materialen zo goed mogelijk te behouden. Bij het ontmantelen van het schoolgebouw werden materialen zorgvuldig losgehaald, om te hergebruiken in het nieuw te bouwen verpleeghuis of op een andere plek. Zo zullen kozijnen uit de basisschool hergebruikt worden in de daktuin en als kantoorafscheiding. Bestaande houten balken worden gebruikt in het dak. Ander materiaal krijgt op Texel een bestemming of gaat naar het vasteland voor herinzet.
‘Grote stap in de ouderenzorg’
Ailin Haijer, programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van Omring: ‘In Het Groene Verpleeghuis komen al onze ambities op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen samen: een groen, circulair en energiezuinig gebouw voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers. We zetten met deze nieuwbouw een grote stap op het gebied van duurzaamheid en gezondheid in de ouderenzorg. Het nieuwe gebouw past bovendien in de natuurlijke omgeving van Texel, met een duindak voor speciaal geselecteerde grassen en planten die lokaal ook groeien. Ook gebruiken we waar mogelijk lokale grondstoffen.’
(tekst loopt door onder deze afbeelding)
De ‘Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord’
Deze deal is een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Een groep van bevlogen aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties, gemeenten en een ouderenzorgorganisatie spant zich in om efficiënter om te gaan met grondstoffen. Dit begint met circulair ontmantelen in plaats van traditioneel slopen. Bij circulaire ontmanteling worden materialen zorgvuldig gescheiden en behouden voor toekomstige toepassingen. Dit vergt de inzet van de hele keten: de sloper die ontmantelt, de architect en ontwikkelaar die anders ontwerpen en de gemeentes, woningcorporaties en zorgorganisaties die nieuwe eisen en vragen stellen.
‘Het is tijd voor een bredere verbinding op lokaal niveau’
Lianne Quax, commercieel manager bij Van Wijnen Heerhugowaard, over het belang van de Circulaire Deal: ‘Van Wijnen Heerhugowaard streeft ernaar de milieu-impact van haar werkzaamheden te verminderen. We hebben al successen geboekt in de materialenkringloop van onze projecten en nu is het tijd voor de bredere verbinding op lokaal niveau. Materialen in Noord-Holland Noord halen en houden. We zien de Circulaire Deal als een springplank richting grotere en snellere circulaire successen. Ik kijk ernaar uit met de hele keten samen te werken aan een circulaire toekomst.’