Als ondernemer wil je je klanten van dienst zijn met mooie producten. Maar wat als grondstoffen in de wereld steeds schaarser worden? Dan wordt het belangrijk om een meer toekomstbestendige, circulaire basis onder je bedrijf te leggen. Om Westfriese ondernemers daarbij te helpen, is in 2020 Circulair Westfriesland opgericht. ‘Ondernemers laten veel geld liggen door waardevolle materialen als afval weg te gooien’, aldus Barbara Harskamp.
Barbara Harskamp is als senior adviseur circulair en klimaat verbonden aan Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Op basis van haar kennis en ervaring is zij gevraagd coördinator te worden van Circulair Westfriesland. “Circulair ondernemen is meer dan het goede doen voor het milieu en de aarde, je kunt er ook geld mee verdienen. Die combinatie tastbaar maken voor Westfriese bedrijven, daar ligt mijn passie.”
Kinderschoenen
Circulair Westfriesland is een initiatief van Duurzaam Ondernemend Westfriesland, wat weer een samenwerkingsverband van de Westfriese Bedrijvengroep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Westfriese gemeenten en de Rabobank. Barbara: “We richten ons met Circulair Westfriesland op bedrijven, (kennis)organisaties en overheden. Het circulair denken en doen staat in de kinderschoenen. Toch zijn er parels van ondernemers in Westfriesland die grote sprongen maken. Ook gemeenten zetten stappen met circulair inkopen en aanbesteden. We zetten in op kennis en ervaring delen, samen leren en knelpunten signaleren en waar mogelijk oplossen.”
Betonketen
Een sprekend voorbeeld van samen kennis opdoen vindt Barbara de manier waarop de betonketen is georganiseerd. Betonketenpartners in de grond-, weg- en waterbouw buigen zich in concrete circulaire projecten over vragen als: hoe kunnen we betonproducten na gebruik terugbrengen tot monostromen (originele ingrediënten)? En als er bij aanbestedingen steeds meer circulaire eisen worden gesteld, hoe pakt dat dan uit voor elke schakel in de keten? “Benieuwd naar de opbrengst van deze casussen? Kijk op www.circulairwestfriesland.nl.”
Circulaire renovatie
Thuis heeft Barbara geprobeerd een renovatie geheel circulaire uit te voeren. Dat leidde tot een lange zoektocht naar geschikte materialen en bij voorkeur biobased. Hadden ze dat eindelijk voor elkaar, bleek de ingehuurde expert er niet mee te willen werken: hij kon de kwaliteit niet garanderen. Barbara: “Het onderstreept de noodzaak van een initiatief als Circulair Westfriesland. We willen samen met ondernemers en partners laten zien wat al kan. Dat helpt bij het voorsorteren op een circulaire economie.”
Daag jezelf en ons uit!
Heb je als bedrijf circulaire ambities? Wil je ook de zorg voor het milieu koppelen aan een winstgevende bedrijfsvoering en zo de weg naar een gezonde toekomst inslaan? Maar worstel je met de vraag waar je moet beginnen? Dan ben je bij Circulair Wetfriesland aan het juiste adres. Wij brengen je in contact met relevante overheden, organisaties en collega-bedrijven. Samen koppelen we jouw vraagstukken en knelpunten aan praktische oplossingen. Geïnteresseerd in deze aanpak? Neem contact op met Barbara Harskamp via e-mail info@circulairwestfriesland.nl.