REGIO – Circulair bouwen en slopen is de toekomst. Het vraagt om nieuwe denkwijzen, innovatieve processen en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe begin je die transitie van sloop naar hergebruik?
Tijdens de Week van de Circulaire Economie op 18 maart kwamen meer dan 50 opdrachtgevers, architecten en aannemers samen om deze vraag te verkennen. In een interactieve sessie in ‘De Letterbak’ in Alkmaar werden materialen in kaart gebracht die klaar zijn voor hergebruik. Dit is essentieel, omdat we via circulair slopen waardevolle materialen kunnen terugwinnen, die niet alleen de afvalstroom verminderen, maar ook dienen als grondstof voor nieuwe, duurzame bouwmaterialen. Het maakt bouwen niet alleen groener, maar ook efficiënter en kosteneffectiever op de lange termijn.
Circulair slopen
Circulair slopen is meer dan het afbreken van een gebouw: het is het zorgvuldig uit elkaar halen van materialen met het oog op hergebruik. Hierbij is technologie van groot belang. Door het scannen van materialen kunnen we nauwkeurig vaststellen welke onderdelen hergebruikt kunnen worden en welke materialen geschikt zijn voor verwerking tot nieuwe bouwgrondstoffen. Dit zorgt voor maximale waarde uit bestaande gebouwen en minimaliseert de noodzaak voor nieuwe grondstoffen.
Leerpunten
Zet in een tender uit voor het aanbesteden van een bouwteam. En selecteer op een bouwteam met een duidelijke visie op circulair bouwen en werken. In de tweede selectieronde selecteer je verder op hoe ze de visie vertalen naar uitvoering en kostenindicatie. Dit blijkt het beste recept om zo duurzaam en circulair mogelijk te kunnen bouwen.
Aan de slag
Ben jij klaar om de stap naar circulair bouwen en slopen te zetten? Of je nu een opdrachtgever, architect of aannemer bent, de mogelijkheden zijn enorm. Het is tijd om aan de slag te gaan en de cirkel rond te maken. Wil je meer weten over circulair bouwen of slopen en zelf aan de slag? Neem contact op via circulair@alkmaar.nl!
Deze sessie is georganiseerd in samenwerking met Gemeente Alkmaar, @GpGroot, @Meijsingenieurs, @Superuse en @circulairwestfriesland.