CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Oproep om Europese afstemming over hergebruik grondstoffen uit afval

vlcsnap-2024-09-19-10h52m47s971 _smaller

Er moet een betere Europese afstemming komen op het gebied van einde-afvalstatus en het hergebruik van grondstoffen uit afvalstromen. Dit stellen het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vast in het position paper ‘Bioeconomy Strategy’ dat is  besproken tijdens de internationale conferentie over Bioeconomy in Stuttgart op 18 september jl.

Position paper

Door afval een bepaalde behandeling te geven kan het weer als grondstof worden ingezet voor nieuwe producten. Het krijgt dan de status ‘einde-afval’. Deze status zorgt er onder andere voor dat het makkelijker kan worden opgeslagen, getransporteerd en hergebruikt. Echter de huidige wet- en regelgeving is momenteel een knelpunt als het gaat om het toekennen van een einde-afvalstatus en het gebruik van grondstoffen uit afval. Ook verschilt de aanpak per land wat zorgt voor struikelblokken. Het position paper benadrukt het belang van afstemming en het maken van eenduidige afspraken op Europees niveau en roept de Europese Commissie op hier rekening mee te houden in de nieuwe Bioeconomy Strategy die eind 2025 wordt gepresenteerd.

Afval is grondstof

Het Europese project WOW! (Wider business Opportunities for raw materials from Waste water), medegefinancierd door provincie Noord-Holland, is een succesverhaal die de oproep in de position paper onderschrijft. WOW! samen met CirTec BV uit Purmerend zetten in op circulariteit en het winnen van grondstoffen uit rioolwater, zoals cellulose uit gebruikt wc-papier. Van de cellulose worden tuinbanken, asfalt of isolatiemateriaal voor de bouw gemaakt. Een goed initiatief vooral omdat primaire grondstoffen steeds schaarser worden. Toch belemmert de huidige wet- en regelgeving de mogelijkheid van rioolwater als bron voor schone grondstoffen. Na zuivering blijft het water en de daaruit verwijderde grondstoffen nu nog bestempeld als afval. Hierdoor kan het niet verder gebruikt worden en dit staat de transitie naar een circulaire economie in de weg.

Samenwerking

Het position paper is niet alleen een oproep aan de Europese Commissie voor een Europese afstemming over de einde-afvalstatus van grondstoffen, maar het is ook een handreiking om inhoudelijk bij te dragen aan de nieuw op te stellen Bioeconomy Stategy. Op de handreiking is positief gereageerd en begin 2025 komen experts van de Europese Commissie en ondernemers uit Nederland en Baden-Württemberg samen in Brussel om hier verder inhoudelijk dieper op in te gaan.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

september

10sep09:3012:00GO-NH Growth sessie

11sep10:0011:00GO-NH Growth (sessie voor gemeenten)

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

oktober

10okt09:3013:00Symposium mestbewerking

10okt09:3013:00GO-NH Growth

10okt14:0017:00Verder in de Zorg - Circulaire initiatieven en inspiratie voor de Zorgsector

25okt10:0012:30Kennistafel teelt voor bouw

25okt10:0012:30GO-NH Growth