CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Medemblik maakt van herfstbladeren 400 kuub bokashi; ‘superfood voor de bodem’

Wethouder Harry Nederpelt bij één van de eerste perken waar bokashi gebruikt wordt
Wethouder Harry Nederpelt bij één van de eerste perken waar bokashi gebruikt wordt

MEDEMBLIK – In gemeente Medemblik heeft eigen bodemverbeteraar bokashi gemaakt én in gebruik genomen. Bokashi is Japans voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’; een soort superfood voor de bodem. Het wordt gemaakt van de bladeren die in de herfst zijn verzameld in de gemeente. Een duurzaam én budgetvriendelijk. De buitendienst gebruikt de bokashi inmiddels voor het openbaar groen. Als dit bevalt, gaat de gemeente dit middel volgend jaar op grotere schaal toepassen.

Minder bladoverlast

Wethouder Harry Nederpelt: “Als gemeente zoeken we manieren om verder te verduurzamen. Bokashi kan helpen om een mooi, duurzaam en circulair proces te starten.” Afgelopen herfst zijn daarom verspreid over de gemeente bladkorven geplaatst. Buurtbewoners konden hier zelf de bladeren uit hun straat in doen en elke twee weken werden de korven door de buitendienst geleegd. Dat werkte goed. Samen zorgen we er zo voor dat de straten er netjes uitzien en er minder overlast is van herfstbladeren.

Herfstbladeren zijn geen afval meer, maar een nuttige grondstof voor bokashi.

Duurzame meststof

Bokashi is een uitstekende bodemverbeteraar. Het houdt vocht vast, wat vooral handig is in de zomer, het is vrij van onkruiden én geeft onkruid minder kans om te groeien. Bovendien bespaart de gemeente geld op afvalverwerking en vervoerskosten naar de vuilstort.

De bokashi wordt gemaakt in Andijk, waar eerst de afvalresten uit de bladeren worden gefilterd. Vervolgens worden kalk, nuttige bacteriën en schimmels toegevoegd en wordt de berg  met bladeren luchtdicht afgesloten, zodat het fermentatieproces kan beginnen. Afgelopen seizoen is er 400 kuub bokashi gemaakt.

Vervolgstappen

Na 12 weken fermenteren is de bokashi klaar om gebruikt te worden op verschillende beplantingsvakken binnen de gemeente. De buitendienst houdt dit extra in de gaten, om te kijken hoe het groen hierop reageert. Als het allemaal goed gaat (en daar heeft de gemeente het volste vertrouwen in), willen ze volgend jaar nog meer bokashi gaan gebruiken. En ook inwoners worden uitgenodigd om mee te doen.

Want ook bladeren uit eigen tuin mogen in de bladkorven, als het maar niet ‘vervuild’ wordt met ander (organisch) afval. Medemblik hoopt de komende jaren meer bokashi te kunnen maken, zodat inwoners er wellicht ook gebruik van kunnen maken voor hun eigen tuin.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

16mei14:1517:00Themabijeenkomst Circulair & natuurinclusieve infra

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)