Nu de circulaire deal secundaire bouwmaterialen Noord-Holland Noord is ondertekend, verschuift de aandacht naar de praktijk. Wat vragen de gemaakte afspraken nu precies van opdrachtgevers (gemeenten) en uitvoerders (sloopaannemers)? Om dat uit te zoeken, werd bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een werksessie georganiseerd.
De circulaire deal stelt klip en klaar dat circulair slopen de norm wordt. In 2025 moeten bij alle sloopprojecten de circulaire oogstvoorschriften uit de deal gehanteerd worden. De minimale eisen komen hierbij niet uit de lucht vallen. Zij zijn al vastgelegd in de BRL SVMS-007. Dat is voor sloopaannemers het certificaat voor een veilige en milieukundig verantwoorde uitvoering van een sloopwerk. Stichting Veilig en Milieukundig Slopen beheert dit certificaat. Erik Hoven was aanwezig om namens de stichting een aantal facetten van circulair slopen te belichten. “Veruit de grootste afvalstroom uit de bouw wordt al circulair verwerkt, maar nog wel op een laagwaardig niveau.”
Wel of geen afzet?
Erik doelt daarmee op het puinafval dat nu vooral als fundering voor nieuwe wegen wordt gebruikt. Gelukkig zie je steeds vaker dat het vermalen wordt tot betongranulaat en daarmee de basis vormt voor nieuw beton. Dat is al een stuk beter. Erik: “Voor puin, hout en metalen is er afzet. Bij deuren, sanitair en plaatmateriaal is dat erg afhankelijk van de afnemer en verkoopkanalen. Isolatiemateriaal zoals PUR en PIR is slecht te recyclen en kun je amper kwijt.”
“Veruit de grootste afvalstroom uit de bouw wordt al circulair verwerkt, maar nog wel op een laagwaardig niveau”
Er zijn 160 houders van het certificaat BRL SVMS-007. Zij vertegenwoordigen circa 90% van de serieuze sloopaannemers. Daarnaast is er een Verificatieregeling Circulair Slopen die nog eens aanvullende eisen aan circulair slopen stelt. “Tot nu toe zijn er 55 projecten aangemeld en 35 geverifieerd. Circulair slopen gebeurt echt. We verwachten dat deze aantallen de komende twee jaar zullen verdubbelen, ook door zo’n circulaire deal.”
Zestig bouwmaterialenketens
Als de afzet het probleem is, dan gaat het leven van de verantwoorde sloper makkelijker worden, verzekert Barbara Harskamp, coördinator van Circulair Westfriesland. De samenwerking tussen de ketenpartners in deze deal heeft ook meer inzicht in bestaande circulaire bouwmateriaalketens opgeleverd. Dat zijn er inmiddels zestig. Die komen beschikbaar op een centraal platform, dat nu in ontwikkeling is.
“Het doel is dat we met deze verzamelde kennis de materialen uit de bouw vanuit deze circulaire ketens hoogwaardig kunnen laten opwerken door specialisten, om ze daarna gecertificeerd en met garantie terug in de bouwketen te brengen. Het dashboard geeft ook een overzicht van alle sloop- en nieuwbouwprojecten in de provincie. Als het er is, weten slopers beter wat ze waar circulair kunnen aanbieden en wordt circulair slopen ook een interessantere businesscase.”