CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Medemblikse duurzaamheidsprijzen voor Rainbow Colors en Wagenaar Refrigerations

V.l.n.r. Sjors Wagenaar, Bas Karsten en wethouder Harry Nederpelt
V.l.n.r. Sjors Wagenaar, Bas Karsten en wethouder Harry Nederpelt

Op achttien november – de dag van de ondernemer – reikte de gemeente Medemblik twee duurzaamheidsprijzen uit. Tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik in MED Trattoria stonden twee prijswinnende ondernemers het podium. In de categorie ‘Meest Duurzame Ondernemer’ ging de prijs naar Rainbow Colors uit Andijk. Op het gebied van ‘meest duurzame innovatie’ ging de prijs naar Wagenaar Refrigerations uit Zwaagdijk-Oost. Beide winnaars kregen hun prijs overhandigd uit handen van wethouder Harry Nederpelt.

Wedstrijd

Jaarlijks reikt de gemeente een prijs uit voor de Medemblikse ondernemer die zijn of haar bedrijf duurzaam laat uitblinken. Het thema vorig jaar was duurzaam (ver)bouwen, en Bouwbedrijf de Toekomstgroep uit Andijk ging toen met de prijs naar huis. Het thema dit jaar was het duurzaam reduceren van aardgasverbruik. Nog een prijs werd uitgedeeld voor de onderneming met de beste duurzame innovatie. Voor beide categorieën zijn drie bedrijven genomineerd, waaruit een vakjury uiteindelijk twee winnaars koos.

Rainbow Colors
Bas Karsten van Rainbow Colors uit Andijk werd door de jury geprezen om zijn vooruitziende visie over verduurzamen. Waar de meeste glastuinbouwers bezig zijn om hun aardgasverbruik zoveel mogelijk te reduceren, is dit bedrijf inmiddels helemaal van het aardgas af. Daar is wel de nodige techniek en investering voor nodig, en beide zijn bij Rainbow Colors bijzonder goed uitgevoerd. Deze ondernemer is volgens de jury een voorbeeld voor de branche en een bron van inspiratie voor andere ondernemers.

Wagenaar Refrigerations
Zwaagdijker Sjors Wagenaar ontwikkelde geheel zelf een innovatief systeem waarmee het klimaat in een kas met een warmtepomp wordt geregeld. Door het aanwezige vocht en warmte te hergebruiken bespaart de afnemer van het systeem op grote hoeveelheden aardgas. Deze innovatie is revolutionair in vergelijking met bestaande systemen in de glastuinbouw. Maar daarmee stopt het niet. Wagenaar biedt bij het systeem ook een onderhoudspakket aan, en klanten kunnen het apparaat weer retourneren na het verstrijken van de economische levensduur. Zijn product levert hem de allereerste innovatieprijs duurzaam ondernemen van de gemeente op.

Prijs
Beide winnaars ontvingen naast bloemen en een award ook een titel.  Zij mogen zich tenminste een jaar lang profileren als ‘meest duurzame ondernemer’ en ‘beste duurzame innovatie’ van Medemblik. De gemeente gaat met hen in gesprek over hoe zij verder willen verduurzamen. Ook worden de winnaars toegevoegd aan de poule van winnaars van eerdere edities. Zo bouwt de gemeente aan een netwerk van lokale ondernemers die kennis en ervaring op gebied van duurzaam ondernemen uitwisselen.

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

juli

04jul14:0018:00Expo Circulaire & Biobased maakindustrie Bouw

27jul13:3017:30Bijeenkomst: Samen aan de slag met biobased bouwen in de GWW

september

10sep09:3012:00GO-NH Growth sessie

11sep10:0011:00GO-NH Growth (sessie voor gemeenten)

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

19sep12:0017:30Circulair Impact Event

oktober

10okt09:3013:00GO-NH Growth (Symposium mestbewerking)

25okt10:0012:30GO-NH Growth (kennistafel teelt voor bouw)