CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

Het probleem zit op het eind, de oplossing aan het begin

WFM20200303-DSC06366

Masterclass geeft inzicht in kansen van Circulaire economie

Ruim 70 deelnemers kwamen dinsdagochtend 3 maart naar Cinema Oostereiland in Hoorn voor een vroege Masterclass Circulaire Economie. Een inhoudelijke kennismaking met dit noodzakelijke thema. Deze bewustwording was alom aanwezig, het ook toepassen, werd met concrete voorbeelden toegelicht.

De regio Westfriesland ziet circulair als belangrijk thema voor het realiseren van een duurzame en toekomstbestendige economie. Tijdens de bijeenkomst werd circulaire economie omschreven als een gesloten kringloop waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Bijvoorbeeld een product dat demontabel is waardoor onderdelen per grondstof nogmaals gebruikt kunnen worden, of door een onderdeel te vervangen de levensduur wordt verlengd.

Circulair businessmodelen

Voorbeelden van circulaire businessmodellen zijn statiegeld, verhuur en het lease- en servicemodel. Doordat de leverancier verantwoordelijk blijft voor het onderhoud en de restwaarde zorgt deze voor hoge kwaliteit grondstoffen en halffabricaten. Als het contract voorbij is heeft de leverancier een product die waarde heeft omdat het goed (in onderdelen) te hergebruiken is. Een hogere kwaliteit betekent ook kansen op een langer contract en hogere opbrengsten.

Bamboo Baby

Carolien Beelen is bekend van BambooBaby en start in april met een eigen merk wasbare luiers onder de naam QQ, (Double Quality). “De start kwam voort vanuit de zoektocht naar luiers zonder chemicaliën erin, voor mijn net geboren zoon”. Na het importeren volgt nu de keuze om het zelf te produceren. “Hierdoor heb ik de gehele inkoop en productie wel in eigen hand en kan ik deze circulair maken. De wegwerpluier is onderdeel van de wegwerpmaatschappij en dat moet veranderen. Gelukkig begint de markt te wennen aan duurzame alternatieven.”

[quote] Wordt bewust van welke materialen je gebruikt in je producten en in je verpakking [quote]

Van der Bell

Sjors Deken was een van de aanwezige koplopers op het gebied van circulaire economie. Hij is directeur van Van der Bell sloopwerken en de Grondstoffenbank op Agriport. “Mijn opa nam 68 jaar terug al materialen mee naar huis van de gebouwen die hij sloopte of demonteerde, om die weer te verkopen. Jaren later veranderde die werkwijze toen iedereen juist alles nieuw wilde hebben.” Hij hoopt dat er door deze masterclass een omslag in denken ontstaat bij andere ondernemers. “Waarom produceer je op deze wijze? Wordt bewust van welke materialen je gebruikt in je producten en in je verpakking. En hoe je deze ook eenvoudig kunt hergebruiken. Vraag daarbij bijvoorbeeld de expertise van afvalverwerkers. Deze inzichten en contacten maakt dat het goed is dat deze masterclass georganiseerd wordt.”

Terugkoppeling

Door de aanwezigheid van zowel ambtenaren als ondernemers ontstond een mooie dynamiek tijdens de werksessie. Ondernemers lopen soms aan tegen wetten en regels welke duurzaam of circulair werken tegengaat. Bovendien bleken veel initiatieven die al actief waren niet bij de deelnemers bekend te zijn. Door deze te inventariseren kan er slimmer van elkaar geleerd worden. Alle overige opgehaalde informatie wordt gebruikt voor de actieagenda Circulair Westfriesland 2020, die tijdens de week van circulaire economie later dit jaar nog meer vorm en inhoud gaat krijgen.

Organisatie

De Masterclass is het vervolg op ‘de Westfriese Week van de Circulaire economie’, die in mei vorig jaar door het collectief Duurzaam Ondernemend Westfriesland werd georganiseerd. Deze groep bestaat uit de zeven Westfriese gemeenten, Provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Rabobank en de Westfriese Bedrijvengroep.

Een uitgebreid interview met Sjors Deken en Carolien Beelen is te beluisteren via www.circulairwf.nl/masterclass-ce

————————— ——————————— ———————————

Audio interview Carolien Beelen, Bamboo Baby

Audio interview Sjors Deken, Van der Bel Sloopwerken

Terugkoppeling van de verdiepende werksessies

Verschilmakers

Laat u ook inspireren door onze verschilmakers.

mei

14mei00:0023:00Kennissessie Teelt voor Bouw (20-14 mei)

16mei14:1517:00Themabijeenkomst Circulair & natuurinclusieve infra

27mei00:0023:00Kennissessie testopstelling Mest & micro-organismen (27 mei)

27mei13:0016:00Programma Werksessie 2 Circulaire Deal

juni

12jun15:0017:30Workshop circulaire en biobased bouw

18jun00:0023:00Inspiratie event biobased bouwen & telen (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie circulair textiel (18 juni)

18jun00:0023:00Kennissessie zorg (18 juni)