Regiopartners hebben 30 circulaire sloopprojecten in voorbereiding
Samen met de bouwketenpartners in NHN maken we echt het verschil. Wat begon met de ondertekening van de circulair sloopdeal in januari dit jaar, zorgde ervoor dat er al 30 circulaire sloopprojecten in voorbereiding zijn of al zijn afgerond. Dit is wat we tot nu toe met elkaar hebben neergezet:
- Circulair slopen als standaard: Bij alle sloopactiviteiten in de regio NHN wordt circulair slopen toegepast om de bouwmaterialen weer op te (laten) werken om terug te brengen in de bouwketen.
- Circulaire bouwmateriaal-ketens: We hebben meer dan 60 circulaire bouwmateriaalketens in beeld gebracht met de partijen die in deze ketens werkzaam zijn. Dit is een handreiking voor opdrachtgevers om de materialen uit sloop naar deze ketens toe te schrijven. Daarvan weten we zeker dat de materialen weer hoogwaardig worden teruggebracht, vaak met certificering zodat ze ook voldoen aan bouwbesluit.
- Infrastructuur voor samenwerking & kennisdeling: Met de inmiddels ruim 60 partijen die onderdeel zijn van de samenwerking is een netwerk ontstaan van gemeenten, ondernemers en kennisinstellingen om samen ervaringen, kennis en middelen te delen, waardoor circulair bouwen toegankelijker wordt.
- Lancering van een dashboard: Het nieuwe Dashboard circulaire bouwmaterialen helpt ondernemers en opdrachtgevers (gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties) inzicht te krijgen in beschikbare materialen en biedt mogelijkheden om bouwprojecten circulair te maken.
Zo werken we aan het beschikbaar, bereikbaar en betaal houden van materialen in de bouwsector. En dat met een lage milieu-impact, denk aan de CO2 en stikstof emissies. Circulaire bouwmaterialen zijn hard nodig om emissie arm te bouwen.
En dat is nog niet alles…
Naast de stappen die we al zetten met circulair slopen en het lanceren van het dashboard, gaan we verder! We zetten ons actief in voor de borging van de gemaakte deal rondom circulaire bouw. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat afspraken over circulair bouwen stevig worden verankerd in de praktijk.
Bovendien werken we aan een gezamenlijk kennis- en innovatieprogramma voor circulaire bouw. Hiermee willen we ondernemers ondersteunen bij het ontwikkelen van innovatieve technieken en oplossingen, zodat circulair bouwen de norm wordt. Door samen te leren en te innoveren, kunnen we voorop lopen in de transitie naar een gezonde bouwsector.
Doe mee en profiteer van de voordelen van circulariteit: van kostenbesparingen tot nieuwe zakelijke kansen!