Op 8 december zetten tien zorginstellingen in Noord-Holland Noord hun handtekening onder een nieuwe regionale Green Deal Zorg. Daarmee beloven zij onder meer bepaalde bedrijfsprocessen circulair te maken. Een nieuw aandachtsgebied? Voor velen wel. Daarom is het belangrijk om elkaar verder te helpen. Dat gebeurt binnen Circulair Westfriesland.
Waar in de eerste regionale Green Deal Zorg CO2-reductie en energiebesparing centraal stonden, zijn er bij deze tweede deal een aantal concrete circulaire doelstellingen bij gekomen. Wethouder Fione de Vos-Janssen van Gemeente Drechterland wijst in haar inleidende woordje tijdens de ondertekening op één zo’n doelstelling. Kunnen we in de zorg voor 2030 het afval reduceren met 50%? “Laten we eerlijk zijn: dat is een mega-opgave.”
Al eerder benoemde gedeputeerde Rosan Kocken, ook aanwezig bij dit officiële moment, de overvolle agenda’s met de nasleep van corona en de personeelstekorten. “Dat deze zorginstellingen hun bijdrage willen leveren aan de circulaire economie, en daarin ook samenwerken, is goed om te zien.”
Van gebruikte tissues nieuwe tissues maken
De regionale Green Deal Zorg ‘Van routekaart naar concrete acties’ is een wisselwerking tussen individuele en collectieve inspanningen en heeft een looptijd van drie jaar. Behalve afvalreductie gaat het ook om het zuinig gebruik van grondstoffen en het circulair inkopen en aanbesteden van productgroepen. Verduurzaming in de zorg is al langer gaande, maar circulaire zorg is voor velen relatief onbekend terrein.
Wat erbij komt kijken blijkt uit een presentatie van Menno Huiberts van afvalverwerker GP Groot. Hij vertelt hoe de Alkmaarse zorginstelling Alkcare en GP Groot samenwerken om de papieren handdoekjes die in de toiletten op de twee locaties van Alkcare worden gebruikt te recyclen, tot idealiter nieuwe tissues. Oftewel: je kunt alleen maar circulair bezig zijn als je de complete keten erbij betrekt, van producenten en toeleveranciers tot gebruikers en afvalverwerkers.
Voortgangsgesprekken
Zo is de Green Deal Zorg ook een appel aan de omgeving van de zorgsector om in actie te komen. “We staan aan de vooravond van verandering”, stelt Ailin Haijer, programmamanager MVO bij zorginstelling Omring en partner van Circulair Westfriesland.
Wat niet veranderd is ten opzichte van de eerste deal is de manier waarop de uitvoering gemonitord wordt. In principe worden in een Green Deal Zorg duurzame afspraken vastgelegd tussen zorginstellingen en de Omgevingsdienst NHN. De deelnemende zorginstellingen krijgen daarmee de ruimte om de verduurzaming actief op te pakken zonder het toezicht en de handhaving die daar normaal gesproken bij komen kijken. In plaats van controlebezoeken zijn er twee keer per jaar voortgangsgesprekken. De eerste Green Deal Zorg leerde dat deze manier van werken in de zorgsector meer oplevert dan uitsluitend het nakomen van de wettelijke verplichtingen.
Een routekaart maken
Om de zorginstellingen circulair goed op weg te helpen, gaat een werkgroep vanuit Circulair Westfriesland een format voor een routekaart ontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat elke partij in een ander stadium van verduurzaming zit, maar dat een gedeelde systematiek helpt om gezamenlijke doelen te herkennen en op te pakken. “Circulair Westfriesland is nauw betrokken bij deze Green Deal Zorg. Niet voor niks heeft Fione als wethouder van een van de Westfriese gemeenten de deal ondertekend,” aldus Barbara Harskamp, coördinator Circulair Westfriesland.
Bij elke grote uitdaging is het zaak om klein te beginnen en door te bouwen op de opgedane ervaringen. Zo gaan de deelnemers aan de Green Deal Zorg het ook aanpakken. Stap voor stap een route volgen met concrete acties. Wat hebben we aan grondstoffen en afval en welke ketens kunnen we sluiten? Met welke productstroom kunnen we beginnen? En kunnen we dan een pilot opzetten? Barbara Harskamp kijkt vol vertrouwen vooruit. “Met kleine stappen gaan we samen een groot verschil maken.”
De ondertekenaars van de Green Deal Zorg zijn:
- Circulair Westfriesland
- Omgevingsdienst NHN
- Dijklander Ziekenhuis
- GGZ Noord-Holland Noord
- De Zorgcirkel
- WilgaerdenLeekerweideGroep
- Raphaëlstichting
- Alkcare
- Woonzorggroep Samen
- Oogcentrum Noordholland
- Omring
- ViVa Zorggroep
- MPZ milieu platform zorg