CirculairWestfriesland.nl | Samen naar een circulaire economie in Westfriesland

agenda

Aanstaande activiteiten

november

12nov19:3021:30Schuurgesprek: 'Hoe maak je van mest een goudmijn?'

Eerdere activiteiten

16 april 2024
kennis
09:00 / 17:00

Kennistafel Teelt voor Bouw (16 april)

April 16-apr Kennistafel Teelt voor Bouw Kennispartners, werkgroep Biobased Bouw HUB
Lees verder
18 maart 2024
workshop
15:00 / 16:30

Workshop Circulair Slopen [week ce 2024]

Datum: 18 maart Tijd: Exacte tijden volgen nog Event: Workshop Circulair Slopen Locatie: gemeentehuis Medemblik in Wognum Anmelden via info@circulairwestfriesland.nl)
Lees verder
15 maart 2024
inspiratiesessie
15:00 / 16:30

Inspiratiebijeenkomst Circular Leadership in VR [week ce 2024]

Inspiratiebijeenkomst ‘Circular Leadership in VR’

Hoe vertalen we de uitdagingen in Circulair Ondernemen naar leiderschap en competenties? Ontwikkelingsbedrijf NHN en Provincie Noord-Holland organsieren deze inspirerende bijeenkomst tijdens de Week van de Circulaire Economie. Wat staat er op het programma In de eerste plaats krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen rond circulariteit en programma’s waar je je als ondernemer bij kan aansluiten. Vervolgens bieden we je een unieke VR ervaring waarna je met een nieuwe blik naar de aarde kijkt. En tot slot is er gelegenheid na te praten met een lekker drankje en hapje. Voor wie? Dit event is voor directieleden, duurzaamheids- en innovatiemanagers en duurzame startups uit Noord-Holland Noord. Deelname is op uitnodiging.  Datum en Locatie? 15 maart 2024; Theater de Vest in Alkmaar; deelname is gratis

Programma

12:00 - Inloop en lunch
12:45 - Welkomstwoord Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland
12:55 - Leon van Ast, Circulair Ambassadeur Provincie Noord-Holland
13:20 - Chris Wever, Programmamanager Circulaire Economie Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord
13:45 - Egbert Mulder, VR workshop: Earth from Space
15:00 - Pauze en netwerkmogelijkheden
VR Experience
Lees verder
14 maart 2024
workshop
13:30 / 16:00

Workshop Circulaire Infra/GWW [week ce 2024]

Datum: 14 maart Tijd: 13.30 - 16.00 uur Event: Workshop Circulaire Infra/GWW Locatie: Omgevingsdienst NHN in Hoorn  
Lees verder
13 maart 2024
workshop
09:00 / 12:00

Workshop Circulair Textiel in het Bedrijfsleven [week ce 2024]

Workshop
Circulair textiel in het bedrijfsleven: wat zijn de mogelijkheden?
📅 Woensdag 13 maart 🕘 9:00 tot 12:00 uur ➡ Maximaal 25 deelnemers, deelname is gratis 📍 GP Groot, Boekelerdijk 13 in Alkmaar De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Denk aan CO2-uitstoot, chemicaliën en microplastics. 55% van onze gebruikte kleding belandt rechtstreeks in de verbrandingsoven. Dit kan anders. Bijvoorbeeld door gebruikte bedrijfskleding in te zamelen en te recyclen tot grondstof voor nieuwe bedrijfskleding. Hoe werkt dat? En welke circulaire mogelijkheden zijn er nu al voor bijvoorbeeld werkschoenen, helmen en werkkleding? Samen kijken we naar wat er wél kan en waar we nog een oplossing voor moeten vinden. Koop jij werkkleding in of wordt er binnen jouw organisatie bedrijfskleding gebruikt? Doe gratis mee.  
 
Lees verder
12 maart 2024
kennis / ketenbijeenkomst
19:30 / 21:30

Schuurgesprek ‘Bodemkwaliteit versterken’

Hoe verbeter je de bodemkwaliteit en maak je slim gebruik van agro-diversiteit? Daar gaan we het over hebben in de Schuurgesprekken. Wil je meer leren over de mogelijkheden voor je eigen bedrijf, nieuwe kennis opdoen en op de hoogte zijn van actuele innovaties en experimenten? Meld je dan aan voor één of beide avonden op 7 en 12 maart via onderstaande knop: Voor wie? De avonden zijn voor betrokken agrarische ondernemers en andere geïnteresseerden van teler tot lokale voedselcoöperatie. Tijdens de gesprekken is er alle ruimte om jouw vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Ook is er ruimte om te netwerken. De Schuurgesprekken zijn onderdeel van de Voedselvisie van de provincie Noord-Holland. De provincie wil daarmee graag de landbouw verduurzamen.Hoe kunnen we deze beweging in Noord-Holland versterken? Wat kunnen we leren van eerdere ervaringen? Dat is hét onderwerp van gesprek in een serie van Schuurgesprekken. Je bent hierbij van harte uitgenodigd.

12 maart: Bodemkwaliteit versterken

Regeneratieve proeftuinen
Telers in West Friesland hebben in samenwerking DLV Advies drie regeneratieve proeftuinen gestart. Aanpassingen in de bedrijfsvoering zijn bijvoorbeeld jaarrond bodembedekking, lichtere machines en minder gewasbeschermingsmiddelen. Wat zijn de eerste resultaten in de praktijk? En is er een verdienmodel of besparen de telers kosten? Sytze Waltje van DLV Advies deelt graag samen met telers Ted Vaalburg en Kees Schaap de opgedane ervaringen.
Organische stof in de bodem Nieuwe inzichten met over de afbreekbaarheid en de opbouw van organische stof in de bodem, de rol van het bodemleven daarbij en de implicaties voor organisch stofbeheer. Lector Bodem Gera van Os (Aeres) deelt de kennis. Vitaliteit van Land & Plant Zijn bollentelers en melkveehouders die grasland en bollenteelt afwisselen goede rentmeesters voor elkaar? Kan grasland vernietigen ook zonder glyfosaat? In het project Vitaliteit van Land & Plant experimenteren bollentelers met nieuwe machines, zoals ecoploegen, biofrezen of ‘schaven’ van de bodem. Blijft de bovenste, zuurstofrijke en biologisch actieve bodemlaag zo intact? Irene Kramer van Kramer mechanisatiebedrijf deelt de eerste positieve ervaringen. Praktische informatie Het Schuurgesprek ‘Bodemkwaliteit versterken’ is op dinsdag 12 maart. De locatie is Proeftuin Zwaagdijk – Vertify, Tolweg 13, 1681 ND in Zwaagdijk. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur ben je welkom voor koffie en thee.

Aanmelden schuurgesprekken

Doe je mee? Meld je aan We stellen het op prijs als je je aanmeldt. Dat kan via bovenstaande knop of deze link.
Vragen? Neem voor vragen of opmerkingen contact op via boerenbusinessinbalans@noord-holland.nl.
Lees verder
webinar
15:00 / 16:30

Inspiratietour Online: Circulaire Plastics (12 maart)

Begin:  12-03-2024 om 15:00
Einde:  12-03-2024 om 16:30

Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer of volledig circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRE om hun kunststofketen 100% circulair te maken

Plastics zijn sterk, licht en zeer divers in het aantal toepassingen. We hebben de materialen dan ook in de toekomst nog hard nodig, maar dan liever niet op fossiele basis. Want de CO2 in de plastics komt uiteindelijk in de atmosfeer terecht. Het goede nieuws is dat plastics zeer goed herbruikbaar zijn. Maar daarvoor moeten wel nieuwe ketens worden ingericht en technieken ontwikkeld.

Programma

Tijdens deze online inspiratietour krijg je inzicht in de soorten kunststofketens, zoals polyolefines, PET en styreen. Maar ook in de reis van Coca-Cola naar een volledig circulaire verpakkingsketen. Tot slot laat innovator CuRe zien hoe ze vervuilde plasticstromen weer als nieuw maken.

Circulaire plastics als onderdeel van het industriële ecosysteem

Spreker: Marc Spekreijse, directeur Circular Plastics NL Nederland streeft naar 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Die doelen zijn alleen haalbaar als de processen en structuren in het plastics-ecosysteem drastisch veranderen. Het programma Circular Plastics NL (Nationaal Groeifonds) helpt om de huidige kringlopen te sluiten. Maar ook om nieuwe recyclable-by-designmaterialen te ontwikkelen. Ze moeten lastig te recyclen materialen in de toekomst vervangen. Er is een begin gemaakt om de grootste materiaalstromen in de sector te sluiten: namelijk polyolefines, PET, styreen-gebaseerde materialen, PUR en rubber. De resultaten zijn bruikbaar om ook de ketens van deze plastics in andere sectoren te sluiten en om uit te breiden naar andere typen plastics. In de ketenaanpak staat waardebehoud van plastics in meerdere levenscycli centraal.

Een circulaire keten begint bij het stellen van de juiste vragen

Spreker: Eva Amsterdam, Senior Sustainability Manager Coca-Cola Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) in Dongen heeft de ambitie de bekende frisdrank tegen 2040 klimaatneutraal te produceren. Het grootste deel van de uitstoot die het bedrijf produceert zit in de blikjes, PET- en glazen flessen en andere verpakkingen. Coca-Cola kan de weg naar klimaatneutraliteit in 2040 dan ook niet afleggen zonder verduurzaming van de verpakkingen. En daarin speelt circulariteit een belangrijke rol. Senior sustainability manager Eva Amsterdam vertelt welke stappen het bedrijf heeft gezet en welke reis het nog moet afleggen.

Hoe je vervuild plastic weer als nieuw krijgt

Spreker: Marco Brons, Chief Technlogy Officer van afvalbewerkingsbedrijf CuRe De technische scale-up van het bedrijf, CuRe Technology, ontwikkelde een veelbelovende technologie die vervuilde polyester een tweede leven kan geven. Het bedrijf mengt het afval met glycol, verhit het mengsel en verwijdert daarna de onzuiverheden. Dit doet CuRe ook nog eens zeer energiezuinig. Daarmee is het een mooie alternatieve methode als mechanisch recyclen niet mogelijk is. Meld je aan

Meer weten?

Lees ook het praktijkverhaal over Coca-cola
Lees verder
workshop
14:00 / 17:00

Workshop Biobased & Circulair Bouwen [week ce 2024]

Workshop
Bio-based bouwen en het gebruik van circulaire grondstoffen in de bouw
📅 Dinsdag 12 maart 🕘 14:00 tot 17:00 uur ➡ Maximaal 25 deelnemers, deelname is gratis 📍 GP Groot, Boekelerdijk 13 in Alkmaar Bouwbedrijven delen hun ervaringen over bio-based materialen én circulair bouwen. We informeren je onder andere over de mogelijkheden van mycelium in de bouw. Deze schimmel kweek je in specifieke vormen en is zeer geschikt als isolatie- of verpakkingsmateriaal. Hoe pas je dit in de praktijk toe? Studenten van InHolland delen hun onderzoeksresultaten. Circulair bouwen begint met slimmer kijken naar de mogelijkheden van bouw- en sloopafval. Hoe gaan we daar mee om? Vaak kunnen oude bouwmaterialen nog goed worden hergebruikt of gerecycled. Hoe stimuleren we hergebruik en creëren we bewustwording om afval te verminderen?  
Lees verder
7 maart 2024
kennis / ketenbijeenkomst
19:30 / 21:30

Schuurgesprek ‘Slim gebruik van agrobiodiversiteit’

Hoe verbeter je de bodemkwaliteit en maak je slim gebruik van agro-diversiteit? Daar gaan we het over hebben in de Schuurgesprekken. Wil je meer leren over de mogelijkheden voor je eigen bedrijf, nieuwe kennis opdoen en op de hoogte zijn van actuele innovaties en experimenten? Meld je dan aan voor één of beide avonden op 7 en 12 maart via onderstaande knop: Voor wie? De avonden zijn voor betrokken agrarische ondernemers en andere geïnteresseerden van teler tot lokale voedselcoöperatie. Tijdens de gesprekken is er alle ruimte om jouw vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Ook is er ruimte om te netwerken. De Schuurgesprekken zijn onderdeel van de Voedselvisie van de provincie Noord-Holland. De provincie wil daarmee graag de landbouw verduurzamen.Hoe kunnen we deze beweging in Noord-Holland versterken? Wat kunnen we leren van eerdere ervaringen? Dat is hét onderwerp van gesprek in een serie van Schuurgesprekken. Je bent hierbij van harte uitgenodigd.

7 maart: Slim gebruik van agro-diversiteit

Telers in de Haarlemmermeer hebben in samenwerking met het Collectief NH Zuid en Bayer Crop Science geëxperimenteerd met bloemrijke bermen, akkerranden, sloten en erven in het project GreenBASE. Nuttige soorten in de bestrijding van ziekten en plagen kunnen zo een schuilplaats vinden. Werkt dat ook? En is er een verdienmodel, misschien via ANLB en GLB? Dave Dirks van het Collectief NH Zuid deelt graag de opgedane ervaringen. Telers Isaäc Bos en Jan van Oossanen testen gewasdiverser telen, bijvoorbeeld met strokenteelt en agroforestry. Hoe werkt dat in de praktijk?

Praktische informatie

Dit Schuurgesprek ‘Slim gebruik van agrobiodiversiteit’ is op donderdag 7 maart. De locatie is Boerderij Polderzicht, Polderweg 23, 1191 JR Ouderkerk a/d Amstel. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur ben je welkom voor koffie en thee.

Aanmelden schuurgesprekken

Doe je mee? Meld je aan We stellen het op prijs als je je aanmeldt. Dat kan via bovenstaande knop of deze link.
Vragen? Neem voor vragen of opmerkingen contact op via boerenbusinessinbalans@noord-holland.nl.
Lees verder
informatiebijeenkomst / locatiebezoek
16:00 / 18:00

ONHN ondernemerscafé

Op 7 maart organiseren we de volgende editie van het ONHN ondernemerscafé. Het café voor ondernemers in Noord-Holland Noord, met ieder café een ander actueel thema. Deze editie maken we ons klaar voor de circulaire take-over. Een speciale editie voorafgaand aan de Week van de Circulaire Economie op een unieke locatie; Brouwerij Egmond in Egmond aan den Hoef.   We nemen de deelnemers mee in de mogelijkheden en voordelen van een circulaire economie en hoe je de eerste stappen kunt zetten naar een circulair businessmodel. Laat je daarnaast inspireren door het ondernemersverhaal van Drystack, die met hun duurzame en circulaire bakstenen de bouwwereld veroveren. Ook neemt Arjan Brammer, algemeen directeur bij Brouwerij Egmond, ons mee in het verhaal achter de ambachtelijk gebrouwen bieren. Biologisch, duurzaam, lokaal én met oog voor circulariteit!   Tijdens deze middag is er genoeg ruimte voor vragen, kun je een eigen casus voorleggen bij het team van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en sparren met mede-ondernemers. We sluiten de middag af met een netwerkborrel én rondleiding door de brouwerij.   Aanmelden voor 7 maart kan via deze website https://nhn.nl/events/onhn-ondernemerscafe/
Lees verder
More