Aanstaande activiteiten
juli
04jul10:0012:30Mest Meten is Weten! Informatiebijeenkomst
Evenement informatie
Doe mee met mesttesten en krijg waardevolle inzichten in jouw bedrijfsvoering Beste melkveehouder, Er is veel te doen om drijfmest; derogatie, stikstof, ammoniak, methaan, ontbrekende visie vanuit het rijk. Bovendien is er
Evenement informatie
Doe mee met mesttesten en krijg waardevolle inzichten in jouw bedrijfsvoering
Beste melkveehouder,
Er is veel te doen om drijfmest; derogatie, stikstof, ammoniak, methaan, ontbrekende visie vanuit het rijk. Bovendien is er voor veel bedrijven (nog steeds) geen zicht op een PAS-vergunning. Investeren voelt daardoor onzeker. Iedereen vindt wel iets en ook iedere adviseur heeft zo zijn mening. Waar begin je dan? Bij inzicht in de kwaliteit van jouw mest. Wist je dat de mestkwaliteit iets zegt over jouw bedrijfsvoering?
Wat als je inzicht hebt in waar jouw mest precies uit bestaat (soort en hoeveelheid nutriënten, micro-organismen, emissies, etc.)? Wat als je met dit inzicht ook leert hoe je kan sturen op de mestkwaliteit? En, wat als je dankzij de EIP-subsidie kosteloos deel kan nemen aan het Mest Meten is Weten project?
Wat levert het jou op?
✔ Inzicht in de kwaliteit van jouw mest door professionele bemonstering: we meten o.a. nutriënten, mestgassen, micro-organismen en eiwitten.
✔ Een nulmeting met uitgebreide testuitslagen (door gerenommeerde laboratoria).
✔ Deelname aan een workshop waarin je leert hoe je de data leest, waar de verbeterkansen liggen en hoe je hier praktisch mee aan de slag kunt. De workshop wordt gegeven door mestexpert Peter Vanhoof
✔ Bezoek van een gerenommeerd rantsoenexpert bij jou op het bedrijf.
✔ Na één jaar: een nameting om te zien welk effect jouw aanpassingen hebben gehad.
✔ Een inspirerend leertraject samen met collega melkveehouders in de regio onder professionele begeleiding.
✔ Deelname aan dit project is voor melkveehouders in de regio NHN kosteloos.
Waarom doen we dit?
We willen samenwerken aan een gezonde toekomstbestendige veehouderij in de regio. Daarvoor gaan we terug naar de basis. Gezonde mest is van grote waarde voor een gezonde bodem. En gezonde mest houden we ook graag zelf in de regio (korte ketens, minder vervoersbewegingen). Alles begint met meten. Geen aannames, wel echte inzichten. Je ontdekt hoe je met praktische aanpassingen al impact maakt op mestkwaliteit, betere bedrijfsresultaten en bodemgezondheid.
Wat vragen we van jou?
- Deelname aan het project Mest Meten is Weten! Inschrijven gaat via een speciale webpagina voor dit project. Wil je daarvoor nu al de link ontvangen? Laat het ons weten.
- Toegang geven tot de mestkelder(s) voor de bemonstering voor de nulmeting en de nameting.
- Meedoen met de workshop om inzicht te krijgen in jouw mestgegevens.
- In gesprek gaan met een gerenommeerd rantsoenexpert op jouw bedrijf (persoonlijk bezoek).
- De intentie om 1 of meer verbeteringen door te voeren (en vol te houden) op basis van de nulmeting om te zien wat het effect is bij de nameting.
Informatiebijeenkomst
We nodigen je graag uit voor de informatiebijeenkomst op vrijdag 4 juli. Daar lichten we het project toe en kunnen inhoudelijke vragen over de mesttesten direct gesteld worden aan mestexpert Peter Vanhoof. Inschrijven voor deelname aan het project Mest Meten is Weten! kan vanaf 4 juli. Er is een beperkt aantal plaatsen.
- Datum: 4 juli
- Tijd: 10.00 tot 12.30 uur (inclusief lunch)
- Locatie: Farmplus, Zuidrak 18 in Wieringerwerf
- Aanmelden is nodig. Dat kan via de mail naar bharskamp@odnhn.nl (geef wel aan met hoeveel personen je komt).
Met vriendelijke groet,
Namens de projectpartners Circulair Westfriesland, Farmplus, Peter Vanhoof en Omgevingsdienst NHN.
Het mestmetingstraject is onderdeel van het programma Experimenten Tuin NHN, waarvoor EIP Fieldlab-subsidie is verkregen.
EXPERIMENTEN TUIN NHN 2025-2026
Binnen de Experimenten Tuin NHN wordt gezamenlijk gewerkt aan het opzetten van een programma voor een duurzame agrarische sector. Er wordt met vele partners en stakeholders gewerkt aan vier programmalijnen:
- Plasticvrije landbouwsector: goede concurrerende alternatieven voor landbouwplastics;
- Teelt voor bouw: toekomstbestendige gewassen voor de (biobased) bouwopgave;
- Kringloopketens sluiten: maximale benutting van hoogwaardige organische grondstoffen in de agrarische kringloop (focus: mestkringloop).
- Klimaat- en natuurinclusieve landbouw.
De regio Noord-Holland-Noord als tuin van innovatie. Ofwel het Fieldlab Experimenten Tuin NHN. Consortiumpartners: Omgevingsdienst NHN, FarmPlus, Innogreen en Holtrop Agro. Budget: € 498.150,-
Tijd
4 juli 2025 10:00 - 12:30(GMT+02:00)
september
09sep09:3010:30Zorgketen bijeenkomst (9 sept)
Evenement informatie
Zorgnetwerk – 9.30-10.30 uur, locatie Boekelermeer. Meer informatie over het programma en aanmelden kan via info@circulairwestfriesland.nl
Evenement informatie
Zorgnetwerk – 9.30-10.30 uur, locatie Boekelermeer.
Meer informatie over het programma en aanmelden kan via info@circulairwestfriesland.nl
Tijd
9 september 2025 09:30 - 10:30(GMT+02:00)
oktober
09okt14:0017:00Impact maken in de zorg
Evenement informatie
Evenement: impact maken in de zorg Speciaal voor ziekenhuizen, zorginstellingen en andere zorgorganisaties Samen
Evenement informatie
Evenement: impact maken in de zorg
Speciaal voor ziekenhuizen, zorginstellingen en andere zorgorganisaties
Samen impact maken in de zorg? Graag nodigen we je uit voor hét evenement voor de zorgprofessional.
Vorig jaar zetten we de eerste stap in het verbinden van de zorgsector rondom duurzaamheid en circulariteit. Dit jaar bouwen we daarop voort. We duiken dieper de praktijk in: welke initiatieven maken écht impact? Hoe kun jij zelf aan de slag? En natuurlijk: wat is er nieuw of veranderd sinds vorig jaar?
Waarom je hierbij wilt zijn?
Na afloop:
- Heb je praktische handvatten waarmee jij aan de slag kunt om jouw zorgorganisatie (verder) te verduurzamen;
- Zit je, dankzij de gedeelde ervaringen van andere vakgenoten, boordevol inspiratie om impact te maken;
- Weet je hoe je circulair gedrag op de werkvloer stimuleert.
Impact maken in de zorg
donderdag 9 oktober
14:00-17:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur)
AFAS Stadion in Alkmaar
Kom je ook?
Dit evenement organiseren we in samenwerking met Gemeente Alkmaar. Deelname is gratis.
Aanmelden kan via Evenement impact maken in de zorg – circulair in bedrijf
Tijd
9 oktober 2025 14:00 - 17:00(GMT+02:00)
Eerdere activiteiten
Kennistafel Teelt voor Bouw (16 april)
April | 16-apr | Kennistafel Teelt voor Bouw | Kennispartners, werkgroep Biobased Bouw HUB |
Workshop Circulair Slopen [week ce 2024]
Inspiratiebijeenkomst Circular Leadership in VR [week ce 2024]
Inspiratiebijeenkomst ‘Circular Leadership in VR’
Programma

Workshop Circulaire Infra/GWW [week ce 2024]
Workshop Circulair Textiel in het Bedrijfsleven [week ce 2024]
Schuurgesprek ‘Bodemkwaliteit versterken’
12 maart: Bodemkwaliteit versterken
Aanmelden schuurgesprekken
Inspiratietour Online: Circulaire Plastics (12 maart)
Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer of volledig circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRE om hun kunststofketen 100% circulair te maken
Programma
Tijdens deze online inspiratietour krijg je inzicht in de soorten kunststofketens, zoals polyolefines, PET en styreen. Maar ook in de reis van Coca-Cola naar een volledig circulaire verpakkingsketen. Tot slot laat innovator CuRe zien hoe ze vervuilde plasticstromen weer als nieuw maken.Circulaire plastics als onderdeel van het industriële ecosysteem
Spreker: Marc Spekreijse, directeur Circular Plastics NL Nederland streeft naar 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Die doelen zijn alleen haalbaar als de processen en structuren in het plastics-ecosysteem drastisch veranderen. Het programma Circular Plastics NL (Nationaal Groeifonds) helpt om de huidige kringlopen te sluiten. Maar ook om nieuwe recyclable-by-designmaterialen te ontwikkelen. Ze moeten lastig te recyclen materialen in de toekomst vervangen. Er is een begin gemaakt om de grootste materiaalstromen in de sector te sluiten: namelijk polyolefines, PET, styreen-gebaseerde materialen, PUR en rubber. De resultaten zijn bruikbaar om ook de ketens van deze plastics in andere sectoren te sluiten en om uit te breiden naar andere typen plastics. In de ketenaanpak staat waardebehoud van plastics in meerdere levenscycli centraal.Een circulaire keten begint bij het stellen van de juiste vragen
Spreker: Eva Amsterdam, Senior Sustainability Manager Coca-Cola Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) in Dongen heeft de ambitie de bekende frisdrank tegen 2040 klimaatneutraal te produceren. Het grootste deel van de uitstoot die het bedrijf produceert zit in de blikjes, PET- en glazen flessen en andere verpakkingen. Coca-Cola kan de weg naar klimaatneutraliteit in 2040 dan ook niet afleggen zonder verduurzaming van de verpakkingen. En daarin speelt circulariteit een belangrijke rol. Senior sustainability manager Eva Amsterdam vertelt welke stappen het bedrijf heeft gezet en welke reis het nog moet afleggen.Hoe je vervuild plastic weer als nieuw krijgt
Spreker: Marco Brons, Chief Technlogy Officer van afvalbewerkingsbedrijf CuRe De technische scale-up van het bedrijf, CuRe Technology, ontwikkelde een veelbelovende technologie die vervuilde polyester een tweede leven kan geven. Het bedrijf mengt het afval met glycol, verhit het mengsel en verwijdert daarna de onzuiverheden. Dit doet CuRe ook nog eens zeer energiezuinig. Daarmee is het een mooie alternatieve methode als mechanisch recyclen niet mogelijk is. Meld je aanMeer weten?
Lees ook het praktijkverhaal over Coca-colaWorkshop Biobased & Circulair Bouwen [week ce 2024]
Schuurgesprek ‘Slim gebruik van agrobiodiversiteit’
7 maart: Slim gebruik van agro-diversiteit
Telers in de Haarlemmermeer hebben in samenwerking met het Collectief NH Zuid en Bayer Crop Science geëxperimenteerd met bloemrijke bermen, akkerranden, sloten en erven in het project GreenBASE. Nuttige soorten in de bestrijding van ziekten en plagen kunnen zo een schuilplaats vinden. Werkt dat ook? En is er een verdienmodel, misschien via ANLB en GLB? Dave Dirks van het Collectief NH Zuid deelt graag de opgedane ervaringen. Telers Isaäc Bos en Jan van Oossanen testen gewasdiverser telen, bijvoorbeeld met strokenteelt en agroforestry. Hoe werkt dat in de praktijk?Praktische informatie
Dit Schuurgesprek ‘Slim gebruik van agrobiodiversiteit’ is op donderdag 7 maart. De locatie is Boerderij Polderzicht, Polderweg 23, 1191 JR Ouderkerk a/d Amstel. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur ben je welkom voor koffie en thee.Aanmelden schuurgesprekken
ONHN ondernemerscafé
CIRCO track voor ‘Electronica en Witgoed’
Economisch rendement
De CIRCO track biedt u de mogelijkheid om uw klantwaarde te verhogen, uw klantrelatie te verbeteren en economisch rendement te balanceren met milieu-impact. U leert korte en lange termijn strategieën te formuleren en u kunt netwerken met faciliterende partijen en netwerken (waaronder Techniek NL en CIRCONNECT). Bovendien kunt u met deelname aan de CIRCO track positieve PR genereren richting publieke en private stakeholders via LinkedIn en mailings.Wetgeving
De CIRCO track is gericht op de consumentenelektronica (EEA) en speelt in op de aankomende wetgeving:- Restriction of Hazardous Substances Directive (2023)
- Ecodesign / Energielabel (2023)
- Stichting Open UPV voor E-waste (2023)
- WEEE - richtlijn (2023)
- Sustainable Product Initiative (2025)
- Grondstoffenakkoord (2030)
- Fit for 55 (2030)
- Circular Electronics roadmap (2030)
Aanmelden
De CIRCO track vindt plaats op 15 februari, 29 februari en 7 maart 2024. Organisaties die zich voor 26 januari inschrijven, ontvangen naast 50% subsidie van de Provincie NH nog eens 10% extra korting op deelname. Meer info: https://www.circonl.nl/agenda/track-e-waste-witgoed/Afsluitevent ‘Duurzame Bloemkool’

Online sessie evaluatie Circulair Moederbestek (8 feb)
Track: e-waste & witgoed
Data
Deze CIRCO track wordt gehouden op 12 december, 9 januari, en 23 januari.Driedaags ontwikkeltraject
Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde ondernemers is er veel ruimte om inzicht te delen en samenwerkingen te vormen of te versterken. Deze track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.Wat levert het op?
- Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
- Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp & ondernemen.
- Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
- Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
- Vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers en ontmoet potentiële samenwerkingspartners.
- Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product, dienst of business model dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
Programma
Een CIRCO Track bestaat uit drie bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken. Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtegoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen! Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt jouw circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst. Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie in Noord-Holland) We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.Doelgroep
Deze Track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model. Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.Bij vragen neem gerust contact met ons op!
Organisator Impact Hub Amsterdam: Amber Stam amber.stam@impacthub.net T: 06-22628797Track data
12 december, 9 januari, en 23 januariTrack: e-waste & witgoed
Data
Deze CIRCO track wordt gehouden op 12 december, 9 januari, en 23 januari.Driedaags ontwikkeltraject
Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde ondernemers is er veel ruimte om inzicht te delen en samenwerkingen te vormen of te versterken. Deze track is bedoeld voor maakbedrijven uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.Wat levert het op?
- Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
- Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp & ondernemen.
- Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
- Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
- Vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers en ontmoet potentiële samenwerkingspartners.
- Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product, dienst of business model dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.