REGIO – In de regio NHN is circulaire slopen snel op weg de norm te worden. Opdrachtgevers hadden 30 circulaire sloopprojecten in voorbereiding, ondertussen zijn daarvan al 15 gerealiseerd. Deze deal is de basis voor het grootschalig beschikbaar krijgen van gebruikt bouwmateriaal. Daar zijn steeds meer partijen zich van bewust.
Het enthousiasme voor deze deal neemt ook buiten onze regio toe. Tijdens het Nationaal Congres Circulaire Economie gaven de provincie en Circulair Westfriesland een handreiking aan andere regio’s en provincies. Ondertussen zetten de regio MRA, provincie Zuid-Holland, provincie Friesland en provincie Noord-Brabant de eerste stappen. Wie weet is het circulair slopen volgend jaar de nieuwe norm in heel Nederland. Dit balletje hebben we vanuit de regio West-Friesland toch maar aan het rollen gekregen.
Meer dan 60 partners
Binnen het circulaire bouwnetwerk werken meer dan 60 partners aan de puzzelstukken om de materiaalketens van bouwmaterialen te sluiten. Dat sluiten van de ketens is noodzakelijk om bouwmateriaal weer in te zetten voor een nieuw project. Want, de meeste materialen zijn niet één op één van sloop in een volgend bouwproject te zetten. Deze materialen gaan naar een specialist. Die zorgt ervoor dat het materiaal weer geschikt wordt gemaakt en het materiaal vaak met garantie en/of certificering aanbiedt.
Bouwmateriaalketens
Samen met het netwerk hebben we zo’n 70 circulaire bouwmateriaalketens (met specialisten) in beeld gebracht. Deze zijn te raadplegen via dit dashboard bouwmateriaalketens.
Fotobijschrift: partners Circulair Westfriesland over hun rol in de circulaire sloopdeal. V.l.n.r.: Dick van Veelen (Meijs Ingenieurs), Willem Poortvliet (Gemeente Opmeer) en Ronald Balvers (GP Groot).