REGIO – De circulaire deal, een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland, is in het leven geroepen om circulariteit in de bouwsector verder te brengen.
Eerder sloten al 39 partijen zich aan bij de deal. Onlangs zetten nog eens 6 partijen waaronder gemeenten, sloopbedrijven en specialisten hun handtekening: Arie Hollenberg sloop- en milieuwerken, Rebrick, gemeente Alkmaar, Verwol, Vlasman en Bouwcenter RAB.
In de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord staan afspraken over het standaard toepassen van circulair oogsten. Dit houdt in dat gebouwen op een juiste manier uit elkaar worden gehaald zodat grondstoffen en materialen zoals hout, beton en steen opnieuw kunnen worden gebruikt.
(Infographic circulaire deal. Klik op de foto voor een download van de infographic)
Hergebruik van grondstoffen
De bouwsector in Nederland is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik. De mogelijkheden voor het hergebruiken van grondstoffen in deze sector worden nu onvoldoende benut. Voornamelijk omdat er gesloopt wordt zonder rekening te houden met het hergebruik van materialen in (nieuw)bouwprojecten. De partijen die de Circulaire Deal ondertekenen beloven dat zij dit jaar bij ten minste 50% van alle gebouwen die gesloopt worden de circulaire oogstvoorschriften toepassen, en binnen 2 jaar volledig circulair te slopen.
Succesverhalen
Inmiddels zijn minstens 7 circulaire oogstprojecten in Noord-Holland Noord gerealiseerd. Daar komen dit jaar nog zeker 9 projecten bij.
Esther Rommel, gedeputeerde Circulaire Economie: “De Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen is niet alleen succesvol in Noord-Holland Noord, ook in de rest van Noord-Holland, Nederland en zelfs internationaal is er interesse in onze aanpak. Volgend jaar komt Staatssecretaris Andre Baumann van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg naar Noord-Holland om de resultaten met eigen ogen te zien. Ook hebben meerdere Europese netwerken ons verzocht de aanpak van het tot stand komen van de circulaire deal met hen te delen.”
Een succesvol project dat recent is afgerond is de circulaire sloop van een voormalige basisschool op Texel. Op de plek van de basisschool wordt het Groene Verpleeghuis gebouwd en circulair geoogste materialen zoals de gevelkozijnen krijgen daar een nieuwe plek. Ook een deel van de balklagen wordt hergebruikt in het nieuw te bouwen verpleeghuis. De overige balken en diverse kleine materialen zijn verkocht. In totaal is minder dan 2% van de vrijkomende grondstoffen verbrand of gestort. Van Wijnen Heerhugowaard, C.A. de Groot en opdrachtgever ouderenzorgorganisatie Omring ontvingen hiervoor het certificaat Circulair Sloopproject. Dit succes laat zien dat veel winst valt te behalen in het circulair slopen en oogsten van gebouwen.
Dashboard circulaire bouwmaterialen
Ter ondersteuning van de Circulaire Deal is een overzicht in de vorm van een dashboard ontwikkeld. Dit dashboard is hier te vinden en bevat de volgende 2 onderdelen:
- Een overzicht van partijen die secundaire materialen innemen, verwerken en/of verkopen
- De bij de provincie bekende sloopprojecten tot aan 2030 van de gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen die de deal hebben ondertekend.
Het dashboard is voor iedereen toegankelijk en ondersteunt partijen onder andere in het vinden van de juiste circulaire ketens.
De ondertekenaars
De Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen is momenteel ondertekend door 45 partijen. Arie Hollenberg sloop- en milieuwerken, Rebrick, Gemeente Alkmaar, Verwol, Vlasman en Bouwcenter RAB sloten zich onlangs aan.
Eerder tekenden al: Gemeenten Hollands Kroon, Dijk en Waard, Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Heiloo, Bergen en Uitgeest. Woningcorporaties Woonwaard, Kennemer Wonen, Welwonen en gemeentelijk woningbedrijf Opmeer. Ouderenzorgorganisatie Omring. Ontwikkellende aannemers Van Wijnen Heerhugowaard en Ooms Bouw. Zorginstelling GGZ-NHN. Sloopbedrijven GPGroot, CA de Groot, van der Bel, Boy Limmen en Foekens. Specialisten en leveranciers EBS, Luijtgaarden, Afvalzorg, Vic Obdam, Circq en Natural Plastics. Aannemers en ingenieursbureaus Kesselaar & zn, Meijs Ingenieurs, Toekomstgroep, Schadenberg Bouw, Beens Dredging en KUUK. Kennisinstelling Inholland. Branchevereniging van sloopbedrijven VERAS.
Meer informatie
Met de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen zet de provincie Noord-Holland zich in voor een volledig circulaire economie in 2050. Een circulaire economie waarin materialen en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt en er minder primaire grondstoffen nodig zijn.
Meer weten of aansluiten bij de deal? Neem contact op met het servicepunt van provincie Noord-Holland via telefoonnummer: 0800 0200600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Lees ook het artikel over circulair bouwen en slopen in het &Holland magazine.